Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί μου;

Η επιλογή του αντηλιακού για το παιδί σας πρέπει να γίνεται με κριτήρια που αφορούν κυρίως τους δείκτες προστασίας αφού το σημαντικότερο είναι να προστατεύσετε την ευαίσθητη επιδερμίδα του από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου (UVA, UVB).

Ποιο αντηλιακό είναι το κατάλληλο;

Όταν αγοράζετε αντηλιακό, υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να ελέγχετε:

  • να έχει δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο
  • να προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB
  • να είναι αδιάβροχο ώστε να προστατεύει τα παιδιά ενώ βρίσκονται στο νερό για 40-80 λεπτά.

Διαφορετικοί τύποι αντηλιακών

Το αντηλιακό διατίθεται σε διαφορετικούς τύπους: κρέμα, τζελ, σπρέι και sticks. Tα αντηλιακά σε κρέμα είναι κατάλληλα για όλο το σώμα, τα sticks για την περιοχή των ματιών και τα τζελ για το κεφάλι. Τα αντηλιακά σε σπρέι είναι επίσης πρακτικά για όλο το σώμα, όμως χρειάζονται λίγη προσοχή γιατί συνήθως οι γονείς δεν γνωρίζουν αν έχουν βάλει τη σωστή ποσότητα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά

Μη χρησιμοποιείτε αντηλιακά με PABA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στο δέρμα.

Για ευαίσθητο δέρμα, αναζητήστε προϊόντα με το δραστικό συστατικό διοξείδιο του τιτανίου.

Τα μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να παραμένουν μακριά από τον ήλιο. Για τις μετακινήσεις τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια και μη ξεχνάτε το καπέλο που προστατεύει και το λαιμό του μωρού. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό στο εκτεθειμένο δέρμα του μωρού σας, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

Πώς και πότε να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό

Για την καλύτερη προστασία του παιδιού από τον ήλιο, το αντηλιακό πρέπει να να εφαρμόζετε στην επιδερμίδα περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν από το μπάνιο.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού στα αυτιά, τα χέρια, τα πόδια, τους ώμους και την περιοχή πίσω από το λαιμό.

Ανανεώστε το αντηλιακό περίπου κάθε 2 ώρες και κάθε φορά που το παιδί ιδρώνει ή κολυμπά. Το νερό αντανακλά και εντείνει τις ακτίνες του ήλιου, έτσι τα παιδιά χρειάζονται προστασία που διαρκεί. Τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό μπορεί να διαρκέσουν έως και 80 λεπτά και μερικά είναι επίσης ανθεκτικά και στον ιδρώτα. Ανεξάρτητα από την ανθεκτικότητα του αντηλιακού στο νερό , φροντίστε να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό όταν τα παιδιά βγαίνουν από τη θάλασσα.

Τα παιδιά κάθε ηλικίας χρειάζονται αντηλιακό;

Κάθε παιδί χρειάζεται προστασία από τον ήλιο. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά σε όλα τα παιδιά και ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματος,  να φορούν αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο.

Η συνεχής χρήση αντηλιακού με SPF 30 ή μεγαλύτερη και ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο θα μειώσει τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος και θα διδάξει στα παιδιά πώς πρέπει να προστατεύονται σωστά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή: kidshealth.org