Διαβήτης: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο φρούτα και λαχανικά

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και τη διαχείριση του διαβήτη.

Η τήρηση των βασικών αρχών της δίαιτας για τον σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων σε συνδυασμό με ρύθμιση του σωματικού βάρους, τακτική άσκηση και συχνό έλεγχο του σακχάρου αίματος, μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της σωστής διατροφής -τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη, είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με τη νόσο.

Δύο νέες έρευνες συγκλίνουν στη θέση ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στην πρώτη, οι ερευνητές εστίασαν σε 9.700 ανθρώπους που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 και 13.600 που δεν εμφάνισαν την πάθηση. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 8 ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού έλαβαν υπόψιν τον τρόπο ζωής τους και άλλους κοινωνικούς και διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη έναντι όσων δεν έτρωγαν φρούτα και λαχανικά.

Κάθε αύξηση 66 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, συνδεόταν με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η άλλη έρευνα αφορούσε 158.000 Αμερικανίδες και 36.000 Αμερικανούς. Μετά από προσαρμογή των παραγόντων κινδύνου, του τρόπου ζωής και της διατροφής, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν άφθονα δημητριακά ολικής άλεσης είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν προϊόντα ολικής άλεσης.

Οι έρευνες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Πηγή: Onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×