Οι πτώσεις δεν προκαλούν μόνο σωματικά τραύματα, αλλά και ψυχικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 134 ασθενείς από την Αυστραλία, από τους οποίους οι μισοί και πλέον είχαν τραυματιστεί κάνοντας δουλειές στο σπίτι.
Όλα τα ατυχήματα έλαβαν χώρα στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2016. Οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί μετά την πτώση σε δύο νοσοκομεία του Queensland.
Ο μέσος χρόνος νοσηλείας τους ήταν πέντε ημέρες, ενώ οι πιο συχνοί τραυματισμοί ήταν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τα πλευρά, τα πόδια, τους καρπούς, τους ώμους και τη λεκάνη. Κάποιοι είχαν υποστεί κάκωση στο θώρακα.
Το 80% των τραυματιών που εργάζονταν πήραν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες αναρρωτική άδεια, ενώ το 16% δεν επέστρεψαν στην εργασία ή εργάστηκαν λιγότερο για έξι μήνες.
Για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πτώση οι μισοί ασθενείς παρουσίαζαν επιδείνωση της ψυχολογικής τους κατάστασης και συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη και/ή σωματικούς πόνους που επιβάρυναν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
«Οι πτώσεις από τη σκάλα δεν προκαλούν μόνο σωματικά τραύματα. Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και επηρεάζουν όλη την οικογένεια» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Rob Eley, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Queensland.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει την ανάγκη υποχρεωτικής αναγραφής οδηγιών χρήσης στις σκάλες, καθώς και την κατασκευή τους με προδιαγραφές ασφάλειας όπως τα ελαστικά στα σκαλοπάτια, τα στερεωτικά κλπ.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όσοι χρησιμοποιούν σκάλα για να κάνουν δουλειές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης.
Αναφέρουν επίσης ότι είναι προτιμότερο να μην εργάζεται κανείς μόνος του σε σκάλα, αλλά να έχει μαζί κάποιον που θα τον βοηθά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.
Πηγή: Onmed.gr