ΠΑΣΥΝΟ: Μέτρα από τους νοσηλευτές αν δεν υπάρξει στελέχωση

Σε άμεσα δραστικά μέτρα θα προβούν οι νοσηλευτές αν ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρος Πετέλης.

Σήμερα στις 1400 είναι προγραμματισμένη συνάντηση των συντεχνιών των νοσηλευτών με τον ΟΚΥπΥ, όπου θα τεθεί το θέμα διεξοδικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, αν δεν γίνει τίποτα στην σημερινή συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, να προβούμε σε άμεσα και δραστικά μέτρα», είπε ο κ. Πετέλης.

Ανέφερε ότι το θέμα υπάρχει εδώ και δυόμισι χρόνια και ο ΟΚΥπΥ «δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να το αγγίξει στο ελάχιστο».

Ο κ. Πετέλης σημείωσε ότι η υποστελέχωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εργασιακό περιβάλλον, όπου οι αναλογίες μεταξύ νοσηλευτών και ασθενών δεν είναι οι επιτρεπτές, δεν είναι αυτές που θα πρέπει να είναι. Εργαζόμαστε, ανέφερε, σε ένα μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον τόσο για εμάς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.

«Αν σκεφτείτε ότι σε θαλάμους στους οποίους υπάρχουν 24 ασθενείς σε νυκτερινή 12ωρη βάρδια, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές, αντιλαμβάνεστε τον μεγάλο φόρτο εργασίας που πέφτει στους ώμους αυτών των εργαζομένων καθώς επίσης και την μεγάλη επαγγελματική εξουθένωση με τα αποτελέσματα της πιθανότητας λαθών και παραλείψεων που μπορεί να βγουν και μοιραία για τους νοσηλευτές αλλά και τους ασθενείς. Βρισκόμαστε σήμερα και στην β΄ φάση του ΓεΣΥ και τίποτα δεν έγινε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η υποστελέχωση έχει αντίκτυπο και στις καλοκαιρινές άδειες, που εκ των πραγμάτων οι νοσηλευτές δεν είναι σε θέση να πάρουν.

«Κάποια τμήματα αδυνατούν να πάρουν την εβδομαδιαία ημέρα ανάπαυσης. Πόσο μάλλον να μιλάμε για τις καλοκαιρινές άδειες. Όπως έχει φανεί από τις ενημερώσεις που έχουμε, σε πάρα πολλά τμήματα οι νοσηλευτές δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις καλοκαιρινές άδειες, τις οποίες έχουν για τρεις εβδομάδες και σε κάποιους θαλάμους μπορεί να μην πάρουν ούτε μια εβδομάδα», είπε.

Αυτά τα πράγματα, συνέχισε ο κ. Πετέλης, ο εργοδότης μας έπρεπε να τα είχε ήδη επιλύσει.

«Παρά τη συνάντηση που είχαμε στο Προεδρικό εδώ και σαράντα μέρες, τις τρεις συναντήσεις που είχαμε με τον ΟΚΥπΥ δεν δόθηκαν ακόμη λύσεις. Αρχές Μαΐου είχε συμφωνηθεί η στελέχωση με αριθμό 350 νοσηλευτών για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σήμερα εντός της β΄ φάσης του ΓεΣΥ και δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται αυτή η συμφωνία την οποία έχουμε κάνει, αν έχει περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, αν έχει φθάσει σε στάδιο να προχωρήσουν οι προσλήψεις, πράγμα το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε.

Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των 350 νοσηλευτών που τέθηκε από τον ΟΚΥπΥ για να καλυφθούν οι ανάγκες, ήταν «για να μην μπούμε σε παζάρι που θα προκαλούσε καθυστερήσεις».

«Είχαμε πει ότι συμφωνούμε με αυτόν τον αριθμό, τον οποίο λέτε αν θα γίνει άμεσα, και στο τέλος του χρόνου θα επανεξετάσουμε αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες σε στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό», πρόσθεσε.