Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης – Μέτρησε την πίεση σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο

«Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» είναι το μήνυμα της φετινής Εκστρατείας Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης, που διοργανώνουν η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

Στόχος της εκστρατείας, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και στηρίζει η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie, είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μετάδοση των ορθών μηνυμάτων για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, παγκοσμίως, πάσχουν από υπέρταση. Στην Κύπρο τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι 1 στους 4 ενήλικες είναι υπερτασικός, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν το γνωρίζουν. Η καθιστική ζωή, η απουσία σωματικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «σιωπηλή νόσος», αφού πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας, καθώς αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπαθειών (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των ματιών και των νεφρών. Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η σωστή καθοδήγηση από τους ιατρούς, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη και η ορθή θεραπεία της υπέρτασης.

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την υπέρταση υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πλάνο δράσεων και ενεργειών, το οποίο περιλαμβάνει τηλεοπτικό σποτ, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στοχευμένες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και διαφωτιστικό έντυπο προκειμένου να κατανοήσει το κοινό τη σημασία ελέγχου της αρτηριακής πίεσης για την υγεία.

Facebook Page: Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου – Cyprus Society of Cardiology