Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου αναφέρει:
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αλλά και δυσανασχέτηση τις συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους κρατικούς γιατρούς και τον ΟΚΥπΥ καθώς και τον ατέρμονο διάλογο για τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών που θυμίζει εν πολλοίς ανατολίτικο παζάρι.
Λυπούμαστε που τα σοβαρά θέματα όπως είναι ο εκσυγχρονισμός και η βιωσιμότητα των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων έχει επισκιαστεί τους τελευταίους μήνες από τις συζητήσεις για τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών και που δυστυχώς έχουμε παρατηρήσει ότι δεν έγινε σωστή προεργασία και εκπόνηση μιας τεκμηριωμένης ολιστικής πρότασης που να λαμβάνει υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα και στοιχεία που αφορούν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αλλά και τις δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις του νέου συστήματος υγείας (ΓεΣΥ) που καλείται ο δημόσιος τομέας να ανταπεξέλθει.
Το τραγικό δε, είναι ότι ο διάλογος για τα οικονομικά κίνητρα που καθημερινά εξελίσσεται στα ΜΜΕ γίνεται εν μέσω της εφαρμογής του ΓεΣΥ και με τα κρατικά νοσηλευτήρια να δοκιμάζονται με δεκάδες προβλήματα και με ορατό πλέον τον κίνδυνο οι πολίτες και οι ασθενείς να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη και να οδηγηθούν σε περιπέτειες και κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες.
Καλούμε έστω και τη δωδεκάτη όλους τους εμπλεκόμενους να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη έναντι των ασθενών και ιδιαίτερα των χρόνιων πασχόντων και να συμφωνηθούν σωστά κίνητρα που να διασφαλίζουν τόσο τη δίκαιη αμοιβή των γιατρών, αλλά και την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσοκομείων.
Υπενθυμίζουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για τα κίνητρα των γιατρών, ότι πρέπει να περιλαμβάνουν οικονομικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά. Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την ποιότητα και την ικανοποίηση των ασθενών καθώς και θα πρέπει να συνδέονται και να αναβαθμίζουν τα ιδιωτικά συμβόλαια έτσι ώστε να δοθεί το κίνητρο στους γιατρούς του δημοσίου να μεταπηδήσουν στον ΟΚΥπΥ και επίσης να προσελκύσουν και καλούς γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της αξιολόγησης και επόπτευσης των υπαλλήλων που θα επιλέξουν να παραμείνουν σε δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς καθώς και να τροποποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί έτσι ώστε οι προαγωγές στις διευθυντικές θέσεις των κλινικών (μισθολογική κλίμακα Α16) να ανοίξουν και για εξωτερικούς γιατρούς. Επίσης το ταχύτερο θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία που προνοεί την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών κάτι που θα έχει σημαντική εξέλιξη και ωφελιμότητα στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων καθώς και στην πρόσβαση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».