Μοιάζει παράδοξο γιατί τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατά των βακτηριδίων.
Παρόλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά και στην πανδημία με επικίνδυνες συνέπειες.
Τα αντιβιοτικά είναι γνωστά, για παράδειγμα, για την καταπολέμηση μιας επίμονης φλεγμονής. Όποιος έχει δοκιμάσει να καταπολεμήσει μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να εκτιμήσει τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιβιοτικών. Ωστόσο η μαζική χρήση τους έχει ένα μειονέκτημα, την ανάπτυξη και εξάπλωση μικροβίων με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να καθίστανται αναποτελεσματικά.
«Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται άσκοπα είναι μεγάλος κίνδυνος» αναφέρει ο Τιμ Έκμανς, ο οποίος εργάζεται στο Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο και διευθύνει το Τμήμα Λοιμώξεων, Χρήσης και Παρακολούθησης της Αντίστασης των Μικροβίων.
Ειδικοί ανησυχούν ότι η πανδημία που προκαλείται από έναν ιό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων. Ακόμα κι αν ακούγεται παράδοξο, πιθανώς σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με Covid-19 δίνονται αντιβιοτικά, μερικές φορές ανακλαστικά, όπως λένε οι επικριτές.
«Η νόσος Covid-19 είναι μια καθαρή ιογενής λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα», διευκρινίζει ο Στέφαν Κλούγκε, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου. Ο συγγραφέας, στον οποίο παραπέμπει και η Ένωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Divi αναφέρεται επίσης στις παρενέργειες και το κόστος.
Μία περίπτωση χρήσης αντιβιοτικών είναι σε όσους είναι σοβαρά άρρωστοι με κορονοϊό και βρίσκονται στην εντατική. «Όταν ένας ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και νοσηλεύεται για αρκετές εβδομάδες εκεί, τότε συνήθως παίρνει αντιβιοτικά», εξηγεί ο Κλούγκε. Όχι όμως για την αντιμετώπιση της Covid-19. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας συχνά προκαλούνται βακτηριακές λοιμώξεις μέσω σωλήνων και καθετήρων», λέει ο Κλούγκε.
Εκτός από τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στα μικρόβια, ο Γερμανός ειδικός φοβάται επίσης επιβλαβείς συνέπειες για τους ασθενείς, μεταξύ άλλων επειδή τα αντιβιοτικά εξασθενούν την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν μάλιστα ότι μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν την πορεία των ιογενών λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για δυο διαφορετικούς λόγους. Μια συνταγή που εκδίδεται ως προληπτικό μέτρο, θα μπορούσε νομικά να είναι μια εγγύηση σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές αργότερα, εξηγεί ο ειδικός.
Συχνά οι ασθενείς θέλουν αυτά τα φάρμακα και ελπίζουν οι γιατροί να τους χορηγήσουν την ανάλογη συνταγή.
Κάποιες φορές συνταγογραφείται πριν από το αποτέλεσμα του τεστ PCR. Οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς, στις οποίες όμως τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα, εξηγεί ο Κλούγκε. Υπάρχει όμως ένα δίλημμα: «Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σχετικά εύκολα για αναπνευστικές λοιμώξεις επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούν σήψη». Σε αυτή την περίπτωση τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται γρήγορα, αλλά η πραγματική «τέχνη» είναι η μη εύκολη χορηγήσή τους.
Στη συνέχεια, υπάρχει και το θέμα των λαθών στη χρήση των αντιβιοτικών. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι λανθασμένα πίστεψαν ότι μπορούν να προφυλαχθούν από τη μόλυνση με κορονοϊό.
Οι ελπίδες απεδείχθηκαν ψευδείς. Φρούδες αποδείχθηκαν και οι ελπίδες για ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται αζιθρομυκίνη. Μερικοί γιατροί πίστεψαν ότι έχει επίδραση κατά της μόλυνσης από κορονοϊό. Η αζιθρομυκίνη θεωρείται πλέον μη αποτελεσματική για τον κορονοϊό, τονίζει ο Κλούγκε.
Μελέτη για την Ισπανία, έδειξε αύξηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 400% μόνο τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς και μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης για αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Για τη Γερμανία, η ανάλυση δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η συνολική εικόνα είναι ασαφής, αναφέρει ο λέει ο Τιμ Έκμανς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως αυξήθηκε η κατανάλωση αζιθρομυκίνης αλλά θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μέχρι το τέλος του 2021 ότι η συνολική κατανάλωση έχει μειωθεί λόγω της ακύρωσης πολλών χειρουργίων.
Σε κάθε περίπτωση τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα αλλά όχι για τον κορονοϊό.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr