Κορωνοϊός & εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν όμως αυτό συμβεί, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότερο από το 1% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι όμως νοσούν με COVID-19 και έχουν υποστεί εγκεφαλικό, έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους υφίστανται εγκεφαλικό αλλά δεν νοσούν με COVID-19.

Ο Δρ Shadi Yaghi, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι συχνό αλλά αποτελεί σημαντική επιπλοκή, δεδομένου ότι αυτά τα εγκεφαλικά είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με αυτά που υφίστανται ασθενείς που ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Οι ερευνητές εντόπισαν 32 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ανάμεσα σε 3.500 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μεταξύ 15ης Μαρτίου και 19ης Απριλίου.

Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς τον ιό. Διαπίστωσαν ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και COVID-19 είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τον κορονοϊό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 63% πέθαναν σε σύγκριση με 9% από αυτούς που δεν είχαν κορονοϊό και 5% από αυτούς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την πανδημία.

Tα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Δρ. Jennifer Frontera, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ότι η θρόμβωση αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Πηγή: Onmed.gr