Κορωνοϊός & διακοπές: Όσα πρέπει να προσέξετε

Εάν σκέφτεστε να ταξιδέψετε αυτό το καλοκαίρι, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τους κινδύνους που έχουν ενσκήψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσετε είναι η ηλικία σας, η κατάσταση της υγείας σας, καθώς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

«Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι αν εσείς ή κάποιο μέλος του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος έχει κάποια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19», δήλωσε ο Δρ Michael Chang, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Κέντρο Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον και ειδικός στις παιδιατρικές παθήσεις.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή COVID-19 είναι οι άνω των 65 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αυτοί οι άνθρωποι ίσως είναι πιο ασφαλείς αν αποφύγουν τα ταξίδια. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο και πρέπει να ταξιδέψετε, λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού, συμβουλεύει ο Chang.

«Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι ο επιπολασμός του ιού στον προορισμό σας και πόσο αυστηρά θα μπορείτε να τηρείτε τα μέτρα προφύλαξης όπως η κοινωνική απομάκρυνση κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων δραστηριοτήτων ή εκδρομών», δήλωσε ο Τσανγκ.

Μπορείτε να ελέγξετε την εξάπλωση του κορονοϊού στον προορισμό σας χρησιμοποιώντας τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον προορισμό σας, επειδή πολλές περιοχές έχουν θέσει περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή προβλέπουν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων.

«Πριν ταξιδέψετε πρέπει επίσης να εξετάσετε προσεκτικά πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας μία καραντίνα», δήλωσε ο Τσανγκ.

«Ταξιδεύοντας σε έναν προορισμό που είναι ή μπορεί να γίνει hot spot για COVID-19, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε σε καραντίνα για δύο ή περισσότερες εβδομάδες όταν επιστρέψετε. Σκεφτείτε λοιπόν αν θα είστε σε θέση να εργαστείτε ή να φροντίσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, εάν σας ζητηθεί να μείνετε σε καραντίνα» προσθέτει.

Όταν αποφασίζετε ποιο μεταφορικό μέσο είναι το καλύτερο, λάβετε υπόψιν ότι το αυτοκίνητο και το τροχόσπιτο είναι οι καλύτερες επιλογές, επειδή ελαχιστοποιείτε την επαφή σας με άλλους ανθρώπους. Προσπαθείτε να αποφεύγετε τις πολυσύχναστες περιοχές και κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες στάσεις.

Το αεροπλάνο, το τρένο και το λεωφορείο μπορεί να σας φέρει σε στενή επαφή με άλλους ταξιδιώτες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, να αποφεύγετε να αγγίζετε επιφάνειες και να τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις όταν αυτό είναι δυνατό.

Πηγή: Onmed.gr