Ο θεσμικός ρόλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εκπροσωπεί χωρίς καμία διάκριση όλους τους γιατρούς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είτε είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ είτε όχι, παραμένει αναλλοίωτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.
Με την ευκαιρία της εφαρμογής της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, ως προς την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο ΠΙΣ εκφράζει «την ετοιμότητα του όπως συμβάλει εποικοδομητικά για τη διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι παραδεκτό ότι προκύπτουν σε κάθε νέα μεταρρύθμιση που υλοποιείται».
Αποστολή του ΠΙΣ, προστίθεται, «παραμένει η ουσιαστική συμβολή στην εποπτεία της δημόσιας υγείας, στον καθορισμό κατευθυντήριων οδηγιών σε θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσω των Επιστημονικών Εταιρειών, η διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας του ιατρικού κόσμου και των κατάλληλων συνθηκών άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος».
Την ίδια ώρα, αναφέρεται, «κύριο μέλημα μας αποτελεί η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των ιατρών στο νέο τοπίο της ιατρικής, διότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια μιας μεταρρύθμισης, η επιστήμη εξελίσσεται και η νέα κατανόηση των παθήσεων απαιτεί ευελιξία, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και επιστημονικών εργαλείων όπως είναι η ψηφιακή ιατρική».
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ «ευρύτερα όπου υπάρχουν συστήματα υγείας, παράλληλα υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας με ένα βασικό κοινό στόχο: τη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για τον ασθενή και αξιοποίηση όλων των σχετικών δομών».
Σημειώνεται επίσης ότι η εφαρμογή της Β φάσης του ΓεΣΥ θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις σημαντικούς στόχους, στη διατήρηση τη τροχιάς παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στον ασθενή, στα επίπεδα που έχει πετύχει η ιατρική κοινότητα τα τελευταία 30 χρόνια, στη συνεχή και ουσιαστική επένδυση στην υγεία, με την απαραίτητη ευελιξία που απαιτεί η προσαρμογή στη σύγχρονη εξέλιξη της ιατρικής και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, η οποία περνά μέσα από τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.