Διάταγμα Υπουργού: Αύξηση στο 80% το πλαφόν για τη χρήση των κλινών σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια

Στο 80% αυξάνεται στο εξής η χρήση των διαθέσιμων κλινών για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Σε συνέχεια Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, και στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας όπως διαμορφώνεται, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εξέδωσε σήμερα αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες με άμεση ισχύ.

Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, το 20% των κλινών θα πρέπει παραμένει άδειο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται και οι απαραίτητες προβλέψεις για τα έκτακτα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες από το ποσοστό του 80% των κλινών. Το πλαφόν πληρότητας του 80% ισχύει για όλες τις Κλινικές, περιλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δεν ισχύει για τις Κλινικές Ημερήσιας Νοσηλείας και τα ημερήσια περιστατικά των υπόλοιπων κατηγοριών (Κλινική, Πολυκλινική, Ιδιωτικό Νοσοκομείο).

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης επισκεπτηρίων εξακολουθεί να ισχύει τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία που βρίσκονται εντός των νοσηλευτηρίων λειτουργούν αυστηρά μόνο με ραντεβού και χωρίς την παρουσία συνοδού.

Τονίζεται πως το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται, θα προχωρά με αναπροσαρμογή των οδηγιών και του ανώτατου ορίου πληρότητας κλινών, με γνώμονα την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στον ευρύτερο πληθυσμό.