ΑΘΗΝΑ – Προσπάθειες για καθυστέρηση της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με τήρηση των μέτρων προστασίας και εμβολιασμό, ζητούν οι καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ από τους πολίτες, καθώς τα κρούσματά της διπλασιάζονται σε 3 ημέρες όταν της παραλλαγής Δέλτα διπλασιάζονται σε 15 ημέρες.
Αντίστοιχα οι πιθανότητες να νοσήσει ξανά κάποιος που κόλλησε Όμικρον είναι 8-9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Δέλτα είναι 1-2%.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη, πως οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο τον φετινό χειμώνα, καθώς η εξαφάνιση των αναπνευστικών λοιμώξεων πέρυσι λόγω πανδημίας, έχει μειώσει την ανοσία στη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, με κίνδυνο για βαρύτερη νόσηση.
Στην στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας για τον εντοπισμό των περιστατικών της παραλλαγής Όμικρον και τις επιπτώσεις της, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθ. Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως με το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό, πλέον, το 25-30% των κρουσμάτων είναι πλέον μέχρι 17 ετών, αφού οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένες. Παράλληλα, η κ. Λάγιου σημείωσε πως οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες για βαρειά νόσηση και 14 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι ήδη το 50% του πληθυσμού έχει κάνει την 3η δόση, ενώ άλλο ένα 22% την έχει προγραμματίσει ως το τέλος του έτους.
Αναπνευστικές λοιμώξεις
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων του Αττικού νοσοκομείου Σπ. Πουρνάρας έκανε λόγο για αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών ιώσεων φέτος, ιδίως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, και τόνισε ότι η εξάπλωσή τους διευκολύνεται από την απώλεια της ανοσίας που είχαμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, ο συγκυτιακός ιός προκαλεί ταχειολίτιδες που σχετίζονται με πνευμονία και σημείωσε πως αναμένεται καινούριο mRNA εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.
Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Βρυώνη αναφερθηκε στα τεστ μοριακού ελέγχου και τα ράπιντ τεστ που καλύπτουν τη διάγνωση και της παραλλαγής Όμικρον, επισημαίνοντας την αυξημένη συχνότητα επαναμόλυνσης από την νεότερη παραλλαγή, έναντι της Δέλτα.
Νοσοκομειακές λοιμώξεις
Οι ειδικοί έκαναν λόγο επίσης για την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 50% λόγω της πανδημίας παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι ακόμη στη χώρα μας δεν έχουμε σαφή εικόνα για την αύξηση των λοιμώξεων αυτών, όμως τόνισαν πως οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες που χορηγούνται καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού, ευνοώντας τις λοιμώξεις αυτές.
Long covid
Για τα περιστατικά μακρού κόβιντ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης επεσήμανε ότι οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς με συμπτώματα παρότι η οξεία φάση της covid έχει περάσει, δεν πρέπει να είναι βιαστικοί στους 3, 6 ή 12 μήνες, γιατί η εικόνα του ασθενή θα αλλάξει, οπότε να μην χορηγούνται άμεσα φάρμακα κατά της ίνωσης που ο ιός προκαλεί στους πνεύμονες.