COP28: Έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της προστασίας της υγείας από την κλιματική αλλαγή

Οι ειδικοί λένε ότι οι χώρες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την χρηματοδότηση για την υγειονομική φροντίδα όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση

Γιατροί, ακτιβιστές και αντιπρόσωποι χωρών κατά την φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι έκαναν έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες παγκοσμίως για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Με την θερμοκρασία να συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι ειδικοί λένε ότι οι χώρες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την χρηματοδότηση για την υγειονομική φροντίδα καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο επικίνδυνοι και οι ασθένειες, όπως η φυματίωση και η χολέρα, εξαπλώνονται.

Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα “έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν Αχμέντ Αλ-Τζαμπέρ.

Κοινή δήλωση… χωρίς ορυκτά καύσιμα

Αργά χθες Σάββατο, 123 από τις σχεδόν 200 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην COP28 υπέγραψαν μια δήλωση αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς. Η δήλωση, πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, την κύρια πηγή υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα κρούσματα υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και θερμικού στρες αυξάνονται ήδη σε ορισμένες περιοχές.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τη συχνότητα επικίνδυνων καταιγίδων και την πιο ακανόνιστη συχνότητα βροχοπτώσεων.

Τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Ντάνιελ σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Λιβύη και οι πλημμύρες του περασμένου έτους στο Πακιστάν προκάλεσαν αύξηση κατά 400% των κρουσμάτων ελονοσίας σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε αναμονή ανακοινώσεων

Οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικοί φορείς αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσουν νέα χρηματοδότηση για θέματα υγείας που σχετίζονται με το κλίμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα για το κλίμα και την υγεία για να διερευνήσει πιθανές παρεμβάσεις και λύσεις δημόσιας υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δέκα από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν επίσης σήμερα ότι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις χώρες να παρακολουθούν τις κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, και να προσδιορίσουν επενδυτικές ευκαιρίες και προτεραιότητες.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη «κλείνει γρήγορα».

Ο Γκέιτς

Ο συνιδρυτής της Microsof,t που έγινε φιλάνθρωπος, Μπιλ Γκέιτς είπε ότι οι επιστήμονες εργάζονται σε νέες θεραπείες και πρόληψη της ελονοσίας που εξαπλώνεται από τα κουνούπια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί πιο φιλόξενο περιβάλλον για την αναπαραγωγή των εντόμων.

«Έχουμε νέα εργαλεία σε εργαστηριακό επίπεδο που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς κουνουπιών», δήλωσε ο Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου υποστηρίζει την έρευνα για τη δημόσια υγεία και τα έργα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Αυτές οι νέες καινοτομίες μάς δίνουν την ευκαιρία, με λογικό κόστος, να σημειώσουμε πρόοδο».

Η Χίλαρι Κλίντον

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μίλησε επίσης σήμερα στην COP28, προτρέποντας στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου ασφαλιστικού συστήματος ως μια άλλη βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Αυτήν τη στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τόσα πολλά μέρη, δεν ασφαλίζουν σπίτια, δεν ασφαλίζουν επιχειρήσεις», είπε η Κλίντον, απευθυνόμενη σε πάνελ για τις γυναίκες και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

«Καθώς το κλίμα αλλάζει, καθώς οι καταιγίδες αυξάνονται και η ξηρασία και η ζέστη αυξάνονται… οι άνθρωποι παντού θα μείνουν έξω χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς ασφάλεια για την επιχείρησή τους ή το σπίτι τους», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×