Δρ. Καραγιάννης: Ασυμπτωματικά στην πλειοψηφία τους τα εισαγόμενα κρούσματα

Είναι σημαντικό να υπάρχει λεπτομερής εικόνα για τα άτομα που ταξιδεύουν στην Κύπρο από χώρες που κατατάσσονται στην Κατηγορία Γ’ μέσω ενδιάμεσων σταθμών, ανέφερε ο Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας και Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για τα εισαγόμενα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων, είπε εξάλλου ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ανιχνεύτηκαν ήταν ασυμπτωματικοί.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων από χώρες της Κατηγορίας Γ’ και ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι δεν προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Πρέπει να έχουμε λεπτομερή εικόνα μέσω ποιών αεροδρομίων ταξίδεψαν» ανέφερε ο Καθηγητής Καραγιάννης. Εξήγησε ότι κάποιοι ταξιδιώτες μπορεί να διακόψουν το ταξίδι τους, παραμένοντας για σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό, προτού αφιχθούν στην Κύπρο. Ακόμη και αν έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, ενδέχεται να κολλήσουν στον ενδιάμεσο σταθμό, οπότε χρειάζεται προσοχή», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η γενική επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο παραμένει πολύ καλή. «Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από την αρχή της επιδημίας και οι περισσότεροι έχουν αναρρώσει πλήρως» πρόσθεσε. Αυτοί που απομένουν είναι αυτό που έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, ανέφερε και είπε ότι «οι περισσότεροι από αυτούς που ανιχνεύτηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, γι’ αυτό δεν μπήκαν και στο νοσοκομείο αναφοράς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το διάστημα από 12 μέχρι 25 Ιουνίου, καταγράφηκαν δύο νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία (στις 15 και 22 Ιουνίου αντίστοιχα) εκ των οποίων η μία έχει πάρει εξιτήριο στις 17 Ιουνίου. Το διάστημα αυτό δεν έγινα νέες εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Κατηγορίας Γ’, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι με την άφιξή τους στην Κύπρο απαιτείται να συμπληρώσουν έντυπο, στο οποίο αναφέρουν τις λεπτομέρειες για το σημείο αναχώρησης και τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού.

Ακολούθως είπε ότι λαμβάνεται δείγμα, καθώς τα άτομα αυτά μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πιστοποιητικό για κορωνοϊό στις χώρες από όπου αναχώρησαν. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μπαίνουν σε απομόνωση για 24 ώρες, ενώ ακολουθεί περίοδος απομόνωσης δύο εβδομάδων, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×