Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2024, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μοναδικού Κέντρου Τραύματος της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πλήθος επισήμων και προσωπικοτήτων από τον τομέα της Υγείας.

Το Κέντρο, αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος και Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνας Γιαννάκη και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το Παγκύπριο Κέντρο Τραύματος, το οποίο είναι ενταγμένο στην Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022 και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, όπως είναι το τραύμα. Από την αρχή της λειτουργίας του, το Κέντρο έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, 530 τραυματίες από τους οποίους οι 125 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και εκ των οποίων διασώθηκαν οι 107.

Στην παρούσα φάση, το Κέντρο Τραύματος διευρύνεται και αναπτύσσεται σε ένα Κέντρο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, αντίστοιχο με Κέντρα του εξωτερικού. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του χώρου υποδοχής των τραυματιών, θα διαθέτει νέα υπερσύγχρονη χειρουργική αίθουσα, στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων και Ατυχημάτων Περιστατικών του ΓΝ Λευκωσίας, όπου θα μπορεί να περιθάλπει ταυτόχρονα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε περιπτώσεις μαζικού τραυματισμού. Ο νέος χώρος θα μπορεί να εξυπηρετεί τέσσερεις πολυτραυματίες ταυτόχρονα, παρέχοντας πρωτοβάθμια αντιμετώπιση βασιζόμενη σε σύγχρονα κλινικά πρωτόκολλά τα οποία ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με τον καθηγητή Δρ Δημήτρη Δημητριάδη και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία. Σημειώνεται πως σε κάθε σύστημα υγείας τα Κέντρα Τραύματος αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των τραυματιών και ασθενών καθώς μειώνουν τη θνητότητα από σοβαρό τραύμα κατά 25% και τις πιθανότητες μη αναστρέψιμης βλάβης μετά από σοβαρής μορφής ατύχημα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η τέλεση των εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος είναι «μια μέρα σταθμός» για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σημειώνοντας ότι το σύγχρονο αυτό Κέντρο, εστιάζει στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς. Η λειτουργία του Κέντρου, είπε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «έρχεται να καλύψει ένα κενό» καθώς όπως επισήμανε τώρα «μπορούμε να ανταποκριθούμε σαφώς πιο γρήγορα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή συνανθρώπων μας που έχουν αυτή την ανάγκη». Στη συνέχεια συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, την Εθνική Επιτροπή Τραύματος, το ιατρικό προσωπικό και τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, ο οποίος όπως τόνισε «και κατ’επέκταση τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι για τα δύσκολα, διαχρονικά».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι η λειτουργία του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος, «αποτελεί ορόσημο στο σύστημα σύγχρονης αντιμετώπισης περιστατικών τραύματος στη χώρα μας, προσφέρει στους ασθενείς άμεση προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη βάση διεθνών πρωτοκόλλων και ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας». Όπως επίσης ανέφερε ο Υπουργός, βάσει των στοιχείων που λαμβάνει ο ίδιος από το αρχείο τραύματος φαίνεται ότι η λειτουργία του Κέντρου τα τελευταία 2 χρόνια «συνεισφέρει τα μέγιστα» καθώς από τα 530 περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί από το Κέντρο Τραύματος, το 97,19% έχει επιβιώσει, ενώ η θνητότητα αποτελεί το 2,81% των περιστατικών αυτών, σε σχέση με 3,45% της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος και Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, στη δική της ομιλία αναφέρθηκε στην σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος η οποία λειτουργεί υπό την Προεδρία της ίδιας, «έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης του συστήματος τραύματος στην Κύπρο και των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην υλοποίηση του Κέντρου». Επιπρόσθετα στην ομιλία της η Δρ. Γιαννάκη ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας Ομάδας Διασωστικών Μηχανών Ταχείας Επέμβασης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, του ΟΚΥπΥ, επισημαίνοντας πως είναι «ένα καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών συνθηκών, με ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα συμβάντα, στον προβλεπόμενο χρόνο και κάτω των 5 λεπτών».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ κ. Μαρίνος Καλλής, ανέφερε ότι το Κέντρο είναι στρατηγικής σημασίας για τον Οργανισμό, καθότι «συνιστά μοναδική υπηρεσία σε παγκύπριο επίπεδο, αποδεικνύοντας την εμπειρογνωμοσύνη, την τεχνογνωσία και την επιστημοσύνη που διακατέχει το προσωπικό του. Με τη δημιουργία του Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Οργανισμός δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς δημιουργώντας ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η δέσμευση, όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά θα ενισχύσει και τη συνολική ευημερία του πληθυσμού διότι δημιουργώντας το Κέντρο Τραύματος, μειώνουμε τα ποσοστά αναπηρίας, θανάτων, καθώς και τον πόνο για αμέτρητους τραυματίες και τις οικογένειές τους.»

Ο ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος Υγείας στην Κύπρο, με 9 νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις και επαρχίες διαχειρίζεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο περιστατικών. Με τη δημιουργία του Κέντρου αποδεικνύει ακόμη μια
φορά την δέσμευση του να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς.