Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις γυναίκες στη Μεσόγειο και πως οι γυναίκες μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνίες αειφορίας και να βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση καθώς επίσης πως προσεγγίζεται η βία κατά κοριτσιών και γυναικών σε μεσογειακές χώρες, ήταν τα θέματα δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Γυναίκες για τη Μεσόγειο» (#Women4Mediterranean).

Το συνέδριο το οποίο συνδιοργανώνουν η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας.

Στο πρώτο πάνελ συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Μεσογείου και πως οι γυναίκες επηρεάζονται.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων καλές πρακτικές και πως ο Οργανισμός Τροφίμων προσπαθεί να οργανώσει συμπεριληπτικά συστήματα τροφοδοσίας.

Στο πάνελ έλαβαν μέρος η Cristiana Carletti του Πανεπιστημίου Roma Tre και σύμβουλος του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρθηκε στο πως η χώρα της προετοιμάστηκε για την προεδρία των G7 και ειδικά για την κλιματική κρίση και για τις προσπάθειες γενικότερα για ισότητα των φύλων, προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, μετά την πανδημία και άλλες σύγχρονες προκλήσεις.

Μίλησε για τις προτεραιότητες για προστασία των γυναικών και εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, για οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών και για το πως οι γυναίκες γίνονται ανθεκτικές στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

Έγινε επίσης αναφορά στα συμπεράσματα του COP28 για την κλιματική κρίση και τις γυναίκες όπως για παράδειγμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για πράσινη και γαλάζια οικονομία και την συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.

H Antonella Autino, συντονίστρια του έργου Future4prima του προγράμματος PRIMA αναφέρθηκε στους στόχους του έργου για προώθηση της συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης πόρων στα οικοσυστήματα, την ενέργεια και την υγεία και για βιώσιμη διαχείριση νερού και συστημάτων τροφίμων.  

Οι στόχοι, όπως είπε, καλύπτονται από μια ολιστική στρατηγική που είναι συνεπής με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και συμβάλλει ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030.

Είπε επίσης ότι το ίδιο το έργο εργοδοτεί γυναίκες και άνδρες σε ίσο αριθμό και προωθεί την ισότητα των φύλων παρέχοντας στις γυναίκες και τους άνδρες τα απαραίτητα εργαλεία για εκπλήρωση των στόχων τους.

Η Chiraz Bensemmane  ιδρυτής του Pitch World Fast, μίλησε για το στόχο της προβολής γυναικών επιχειρηματιών που θέλουν να προωθήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, πολλές από αυτές μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, στον αγροτικό τομέα.

Είπε ότι γίνονται πολλά από τις γυναίκες αλλά μένουν στο περιθώριο και στόχος είναι οι γυναίκες να βγουν μπροστά. Ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι στην έρημο στην Αλγερία όπου οι δυσκολίες είναι περισσότερες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της λειψυδρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας.

Είπε επίσης ότι η κουλτούρα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υπάρχει ήδη στην κοινωνία της Αλγερίας και ειδικά στις γυναίκες.

Στο δεύτερο πάνελ συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που σχετίζονται με την βία κατά κοριτσιών και γυναικών με ομιλητές την Simone Briony Louise Oluoch-Olunya περιφερειακή σύμβουλο του UNWOMEN, τη Sakina Yabouri της ΕγΜ που συντονίζει θέματα για το Μαρόκο, τoν Dr Hanna Nakhleh της ΕγΜ που συντονίζει θέματα Παλαιστίνης και τη Laia Rosich Solé, Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης για εξάλειψη της έμφυλης βίας στην Ισπανία.

Η Simone Briony Louise Oluoch-Olunya στην τοποθέτησή της είπε ότι το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών γίνεται όλο και πιο οξύ ενώ στο παρελθόν άνκαι υπήρχαν κρούσματα, το θέμα έμενε στο περιθώριο.

Αναφέρθηκε στο ρόλο του UNWOMEN και την αρμοδιότητά του οργανισμού λέγοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την βία κατά των γυναικών ειδικά στην πολιτική.

Μίλησε για ψυχολογική, σεξιστική, σωματική και οικονομική βία και είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στην ψυχολογική βία στην πολιτική. Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες στρατηγικές για εξάλειψη των φαινομένων όπως ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω εκστρατειών και επιμόρφωση των ΜΜΕ.

Η Sakina Yabouri της ΕγΜ που συντονίζει θέματα για το Μαρόκο αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική που υιοθετήθηκε και σε στοιχεία για τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών στη χώρα.

Στα μέτρα για αντιμετώπιση του ζητήματος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για ισότητα και προστασία του γυναικείου πληθυσμού, εισαγωγή προληπτικών μέτρων και υιοθέτηση δράσεων.

O Dr Hanna Nakhleh της ΕγΜ που συντονίζει θέματα Παλαιστίνης απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τερματισμό του πολέμου στην περιοχή λέγοντας ότι η κατάσταση στο έδαφος είναι δραματική. Περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα και στους προσφυγικούς οικισμούς αναφέροντας ότι οι γυναίκες πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Αναφέρθηκε στο δίλημμα για προώθηση του ζητήματος της έμφυλης ισότητας την ίδια ώρα που η περιοχή υποφέρει εξαιτίας του πολέμου και στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι μόνο οι αποδέκτες της όποιας βοήθειας αλλά να είναι σε θέση για συνδιαμόρφωση πολιτικών.

Είπε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών μορφώνεται και λαμβάνει ανώτερη εκπαίδευση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στην αγορά εργασίας.

Η Laia Rosich Solé Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης για εξάλειψη της έμφυλης βίας στην κυβέρνηση της Καταλονίας στην Ισπανία αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην στρατηγική για εξάλειψη της βίας που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις, συντονισμό σε οριζόντιο επίπεδο, στρατηγικές δέουσας επιμέλειας, υπηρεσίες για θύματα βίας και συστηματικές εκστρατείες ενημέρωσης.