90 Κύπριοι έχασαν τη ζωή τους σε 5 χρόνια λόγω ασθενειών του ήπατος

Ο μέσος όρος θανάτων στην Κύπρο λόγω ηπατικών νόσων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν 90 θάνατοι, σύμφωνα με το Αρχείο Αιτιών Θανάτων του Υπουργείου Υγείας. Αυτό ανέφερε το απόγευμα του Σαββάτου η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, εκφωνώντας τον χαιρετισμό του Υπουργού, Μιχάλη Δαμιανού, στην Εκλογική Ετήσια Συνέλευση του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι άντρες παρουσιάζουν ψηλότερα ποσοστά στη στατιστική αυτή, καθώς οι θάνατοι αντρών από ηπατικές νόσους φτάνουν το 64%, ενώ των γυναικών το 36%. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν λόγω οξείας ηπατίτιδας και χρόνιας λοίμωξης, καθώς και ότι οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος μειώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αναδιοργάνωση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για αντιμετώπιση των Ιογενών Ηπατιτίδων στην Κύπρο, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με ηπατικά νοσήματα.

Κάνοντας αναφορά στον ρόλο και το έργο του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», από την ίδρυσή του το 2015, ανέφερε ότι το Υπουργείο εκτιμά την εθελοντική πρωτοβουλία και την προσφορά στον τομέα της υγείας. «Η οργανωμένη εθελοντική δράση στην Κύπρο αποδεικνύει πως ακόμα διατηρούνται άσβεστες οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης. Αξίες τόσο απαραίτητες και επιτακτικές για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε.

Η κ. Γιαννάκη συνεχάρη και εκ μέρους του Υπουργού Υγείας την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου καθώς και τους εθελοντές για το έργο και την προσφορά τους. «Συνεχίστε, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του», κατέληξε.