9 Ασθένειες που μπορεί να κολλήσετε την Άνοιξη

Μαζί με τα λουλούδια, «ανθίζουν» και κάποιες… παθήσεις

Την Άνοιξη πολλοί άνθρωποι προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες. Η επιστροφή του ζεστού καιρού δεν σημαίνει απαραίτητα και απουσία ασθενειών. Η άνοιξη φέρνει επίσης τις δικές της ασθένειες.

Ποιες είναι οι ασθένειες που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν αυτή την εποχή;

  1. Το κοινό κρυολόγημα

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας υποβάλλουν το σώμα σε θερμικά σοκ που δεν εκτιμά. Συνεπώς, πρέπει να προσαρμοστεί, γεγονός που το καθιστά κουρασμένο και λιγότερο ανθεκτικό στους ιούς, ιδίως στο κοινό κρυολόγημα (επίσης γνωστό ως ιογενής ή οξεία ρινίτιδα).

Το κοινό κρυολόγημα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας και προκαλεί φτέρνισμασυμφόρησηή ρινική καταρροή. Μπορεί να σχετίζεται με πονόλαιμο.

  1. Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή των ρινικών τοιχωμάτων που προκαλείται από αλλεργιογόνα όπως η γύρη. Με την άφιξη της άνοιξης, ο αέρας επικονιάζεται καθώς τα φυτά ανθίζουν και αναπτύσσονται ξανά. Φαγούρα στα μάτια, φαγούρα στη μύτη – οι πάσχοντες από αλλεργίες βλέπουν με κακό μάτι την ανοιξιάτικη εποχή.

Η ρινική καταρροή, ο κνησμός και το φτέρνισμα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρονται. Για την πρόληψη πιθανών κρίσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται αντιισταμινικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γύρης.

  1. Άσθμα

Το άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών, τα κύρια συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια(δυσκολία στην αναπνοή), ο πόνος στο στήθος ή ένα αίσθημα σφιξίματος.

Το άσθμα είναι χρόνιο και πυροδοτείται σε ορισμένες καταστάσεις και περιβάλλοντα που πρέπει να αποφεύγονται: χώροι που καπνίζουν και χώροι όπου υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα ή ένα μόνο αλλεργιογόνο σε μεγάλες ποσότητες (χωράφια με λουλούδια, κυνοκομεία κ.λπ.). Με τον ερχομό της άνοιξης, η επαγρύπνηση θα πρέπει να διπλασιαστεί, επειδή οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος.

  1. Γρίπη

Η εποχική γρίπη δεν είναι μόνο μια χειμερινή ασθένεια. Η Ιογενούς προέλευσης, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που επιστρέφει κάθε φθινόπωρο και διαρκεί μέχρι την άνοιξη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, εξασθενημένο από την άφιξη της ανοιξιάτικης περιόδου, μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον ιό της γρίπης να περάσει, εάν δεν έχει προσβληθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι προφυλάξεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει επομένως να συνεχιστούν και την άνοιξη: πλένετε τακτικά τα χέρια σας, αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα, χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα μίας χρήσης κ.λπ.

  1. Γαστρεντερίτιδα

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι σπανιότερα την άνοιξη απ’ ό,τι το χειμώνα, καθώς ορισμένοι ιοί δεν ανέχονται τη ζέστη. Ωστόσο, περιστασιακές επιδημίες γαστρεντερίτιδας που οφείλονται σε ιούς μπορεί να εμφανιστούν την άνοιξη.

Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, που προκαλείται από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων, μπορεί επίσης να εμφανιστεί την άνοιξη λόγω της χαλαρότητας που παρατηρείται μερικές φορές στους κανόνες υγιεινής και διατήρησης των τροφίμων.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα πικνίκ: τα τρόφιμα παραμένουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες και στη συνέχεια ξαναμπαίνουν στο ψυγείο, γεγονός που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Επομένως, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη την άνοιξη και το καλοκαίρι!

  1. Χρόνια κόπωση

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που είναι χαρακτηριστικές της άνοιξης θέτουν τον οργανισμό σε δοκιμασία και τον καθιστούν πιο ευάλωτο στους ιούς. Επιπλέον, καθώς ο χειμώνας δεν ευνοεί την αποβολή των τοξινών, το σώμα είναι υπερφορτωμένο και λειτουργεί με χαμηλή ταχύτητα.

Για να ξαναβρείτε τη φόρμα και τον τόνο σας, συνιστάται μια θεραπεία με βασιλικό πολτό ή βιταμίνες για τον καθαρισμό και την εξυγίανση του σώματος. Παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, συνιστάται να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

    7.Οστεοαρθρίτιδα

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι πιο αισθητά κατά την αλλαγή της εποχής, καθώς οι αρθρώσεις είναι ευαίσθητες στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, είναι σύνηθες να έχετε περισσότερους πόνους οστεοαρθρίτιδας, οι οποίοι μπορούν να ανακουφιστούν με χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη, δύο φυσικά συμπληρώματα διατροφής που παίζουν ρόλο στη διατήρηση του υγιούς χόνδρου μειώνοντας το φλεγμονώδες σύνδρομο.

     8.Άγχος

Η εποχή της άνοιξης συνδέεται στην κινεζική ιατρική με το συκώτι. Με τον ερχομό της άνοιξης, το συκώτι εμφανίζει μια ενέργεια που πρέπει να διοχετευτεί, αν δεν θέλει να υποστεί αρνητικές συνέπειες: κατάθλιψηαϋπνία, νευρικότητα, θυμό κ.λπ. Συνιστάται επομένως μια αποτοξινωτική θεραπεία για το συκώτι με βάση την αγκινάρα, την πικραλίδα ή το μαύρο ραπανάκι.

Η αποστράγγιση του ήπατος αυτή τη στιγμή θα το βοηθήσει στη λειτουργία αποβολής του και θα του επιτρέψει να αποθηκεύσει ευκολότερα τις βιταμίνες (ADKE) που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

     9.Οστεοπόρωση

Τα οστά είναι πιο ευάλωτα στο τέλος του χειμώνα. Οι διάφορες υπερβολές του χειμώνα έχουν συγκεντρώσει όλα τα είδη των τοξινών στο σώμα και δεν επιτρέπουν πλέον τη σωστή σύνθεση των βιταμινών. Η έλλειψη φωτός μας εκθέτει σε έλλειψη βιταμίνης D, η οποία χρησιμοποιείται για τη δέσμευση του ασβεστίου για την εδραίωση των οστών.

Η άνοιξη θα επιτρέψει, και χάρη στο πιο έντονο φως, θα αυξηθεί το επίπεδο της βιταμίνης D. Συνεπώς, η έκθεση στις πρώτες ακτίνες του ήλιου ενθαρρύνεται έντονα, υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύεστε από τις βλαβερές επιπτώσεις του στο δέρμα με κατάλληλη προστασία.