12 κοινές αιτίες ξαφνικής αύξησης βάρους

1.Τρώτε πολύ αλάτι

Η κατανάλωση νατρίου προκαλεί την κατακράτηση νερού από το σώμα σας. Το νερό έχει βάρος και όγκο. Έτσι, αν τρώτε πολλές αλμυρές τροφές αρκετές ημέρες στη σειρά, μπορεί ξαφνικά να πάρετε βάρος, λέει.

Το φαγητό των εστιατορίων -και ειδικά το γρήγορο φαγητό- τείνει να είναι φορτωμένο με νάτριο. Έτσι, αν πρόσφατα γεμίσατε τις μέρες σας με γεύματα από έξω και εστιατόρια, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την απότομη αύξηση των κιλών σας.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι πολλά από τα τρόφιμα που τρώτε στο σπίτι είναι επίσης βαριά σε νάτριο. Το ψωμί, τα σάντουιτς, τα αλλαντικά και τα αλλαντικά είναι μερικές από τις κορυφαίες πηγές νατρίου στην αμερικανική διατροφή.

2.Δεν τρώτε αρκετό κάλιο

Ναι, ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για το βάρος του νερού.

Το κάλιο είναι κάτι σαν αντίβαρο για το νάτριο. Ενώ το νάτριο βοηθά στη διατήρηση του υγρού γύρω από τα κύτταρά σας, το κάλιο βοηθά τους μυς σας να λειτουργούν και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Τα δύο πάνε χέρι-χέρι, και αν το ένα είναι εκτός λειτουργίας, η συνολική ενυδάτωση υποφέρει.

Ενώ δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την πρόσληψη καλίου, οι ειδικοί φαίνεται να υποδεικνύουν ότι 3.400 χιλιοστόγραμμα είναι μια καλή ημερήσια ποσότητα που πρέπει να στοχεύουν οι άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω.

3.Παίρνετε ένα νέο φάρμακο

“Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους”, λέει ο W. Scott Butsch, M.D., διευθυντής της ιατρικής της παχυσαρκίας στο Βαριατρικό και Μεταβολικό Ινστιτούτο της Cleveland Clinic.

Στην πραγματικότητα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει έως και το 15 τοις εκατό των περιπτώσεων παχυσαρκίας, λέει.

Δύο συνήθεις ένοχοι: Τα φάρμακα κατάθλιψης (συμπεριλαμβανομένων των SSRI) και τα φάρμακα για καρδιακές παθήσεις (β-αποκλειστές). Αλλά και τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά, τα παυσίπονα, ακόμη και ορισμένα αντιισταμινικά που μπλοκάρουν τις αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν “μια διόγκωση του βάρους”, λέει ο Butsch.

Προσθέστε σε αυτόν τον κατάλογο και τα στεροειδή και τα φάρμακα ή συμπληρώματα που ενισχύουν την τεστοστερόνη, λέει ο Τσέσκιν. Αυτά τα φάρμακα δρουν στις ορμόνες σας, γεγονός που θα μπορούσε σίγουρα να ωθήσει μια ξαφνική αύξηση του βάρους. Αυτό περιλαμβάνει και τα συμπληρώματα που παραγγέλνονται χωρίς ιατρική συνταγή ή μέσω διαδικτύου, προσθέτει. Δεν χρειάζεται να προέρχεται από το συνταγολόγιο του PCP σας προκειμένου να είναι ένοχος για την αύξηση των κιλών.

Εάν η αύξηση του βάρους είναι ανησυχητική, επιστρέψτε στο γιατρό που σας συνταγογράφησε το φάρμακο για να αξιολογήσει τη συνέχιση της χρήσης ή εάν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε προσαρμογές. Και αν πρόκειται για OTC ή διαδικτυακό συμπλήρωμα που παίρνετε και δεν έχετε πει στον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας ότι το παίρνετε, λοιπόν, μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνετε.

4.Παίρνετε διουρητικά

Όπως επισημαίνει η Ellis Hunnes, εάν παίρνετε διουρητικά για ιατρικούς λόγους και στη συνέχεια τα αλλάξετε ή σταματήσετε να τα παίρνετε, μπορεί να προκύψει αύξηση του βάρους σας σε υγρά.

“Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό δεν είναι πραγματικό βάρος”, λέει η Ellis Hunnes. “Η πραγματική αύξηση βάρους θα σχετιζόταν με την αλλαγή στη διατροφή, την αλλαγή στο μοντέλο άσκησης, την αλλαγή στο μεταβολικό ρυθμό (δυσλειτουργία του θυρεοειδούς) κ.λπ.”

Φυσικά, μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτό σας συμβαίνει, αν πρόσφατα σταματήσατε τα διουρητικά ή αλλάξατε την ποσότητα αυτών των φαρμάκων που παίρνετε.

5.Τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές. Αλλά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί. Αν αυξάνετε τον αριθμό των θερμίδων σας με συνέπεια για ένα ή δύο μήνες, μπορεί να δείτε ακόμη και μια αύξηση βάρους πέντε ή δέκα κιλών, λέει ο Cheskin.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ανεπαίσθητες. Ίσως έχετε αρχίσει να κάνετε εβδομαδιαίες ώρες χαράς. Ή ίσως αγοράσατε νέα πιάτα ή μπολ, και έτσι τα μεγέθη των μερίδων σας έχουν αυξηθεί χωρίς να το καταλάβετε. “Αν τρώτε μόλις 500 θερμίδες περισσότερες την εβδομάδα, με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να αθροιστεί”, λέει.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής, να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή μέτρησης θερμίδων ή απλώς να καταργήσετε τη διατροφική συνήθεια που αισθάνεστε ότι μπορεί να είναι ο παραβάτης για να δείτε αν αρχίσετε να χάνετε βάρος.

6.Αλλάξατε σε μια δίαιτα με περισσότερους υδατάνθρακες

Εάν μεταβείτε από ένα πρόγραμμα με εξαιρετικά χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως το keto, σε μια διατροφή που περιέχει περισσότερα δημητριακά και άμυλα, θα παρατηρήσετε αμέσως μια διαφορά στη ζυγαριά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μύες και το συκώτι σας ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου περιέχει περίπου τρία γραμμάρια νερού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πιάτο ζυμαρικά θα αποθηκεύσει επιπλέον νερό στους ιστούς σας.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί, τόσο από την άποψη της άσκησης (το γλυκογόνο είναι μια ισχυρή πηγή καυσίμου προπόνησης) όσο και από την άποψη της γενικής υγείας (οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακας!).

7.Χάσατε πρόσφατα βάρος

Θα ήταν πολύ, πολύ ωραίο αν το χαμένο βάρος παρέμενε χαμένο. Αλλά συχνά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

“Το σωματικό μας βάρος και το σωματικό λίπος ρυθμίζονται αυστηρά και [το σύστημά μας] θα ενεργήσει για να διατηρήσει την ισορροπία”, λέει ο Butsch. Με άλλα λόγια, τα κιλά που καταφέρνετε να χάσετε είναι πιθανό να επιστρέψουν -ακόμη κι αν συνεχίσετε τις ρουτίνες απώλειας βάρους, προσθέτει.

Έτσι, αν πρόσφατα χάσατε κάποιο βάρος, είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρτε κάποιο από αυτά, ανεξάρτητα από το πόσο τρώτε ή γυμνάζεστε – και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

8.Πρόσφατα κόψατε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης, οπότε όταν διακόπτετε το κάπνισμα, είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο και έτσι να παίρνετε βάρος. Μην ανησυχείτε πολύ όμως, όσοι παίρνουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος συνήθως δεν παίρνουν σημαντική ποσότητα, σύμφωνα με μελέτη του δικτύου JAMA του 2019.

9.Έχετε κάποια ενδοκρινική διαταραχή

Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες έχει υπολειτουργία του θυρεοειδούς -γνωστή και ως υποθυρεοειδισμός- σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ενώ αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, ο Cheskin λέει ότι πολλοί άνδρες εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και σημαντική αύξηση βάρους.

Αν και λιγότερο τυπικές, ορισμένες άλλες ορμονικές διαταραχές -συγκεκριμένα, η νόσος Cushing- μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους, λέει ο Butsch. Εάν έχετε μία από αυτές τις ενδοκρινικές διαταραχές, η αύξηση του βάρους πιθανώς δεν θα είναι το μοναδικό σας σύμπτωμα, προσθέτει. Η κόπωση, η αδυναμία, οι πονοκέφαλοι, τα προβλήματα σκέψης και η κατάθλιψη ή η ευερεθιστότητα είναι όλα σημάδια αυτών των ορμονικών διαταραχών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

10.Έχετε κάποια άλλη χρόνια πάθηση/ασθένεια

Εκτός από τη μη σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, άλλες χρόνιες παθήσεις ή ασθένειες μπορεί να είναι ο ένοχος για την ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους. “Αν παρατηρήσετε ότι παίρνετε ένα έως δύο κιλά κάθε λίγες ημέρες (ή ακόμη και κάθε μέρα), δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό”, λέει η Ellis Hunnes, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πιθανό να είναι βάρος υγρών και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα νεφρά σας δεν απελευθερώνουν αρκετά υγρά από το σώμα σας.

“Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα νεφρά σας αποτυγχάνουν ή έχετε ηπατική νόσο που σας προκαλεί διαρροή υγρού στον εξωκυττάριο χώρο σας (αυτό μπορεί να ονομαστεί τρίτο διάστημα, οίδημα ή ασκίτης, ανάλογα με το πού βρίσκεται ή πώς εκδηλώνεται)”, λέει η Ellis Hunnes.

11.Δεν κοιμάστε

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, όσοι κοιμούνται λιγότερο είναι πιθανό να τρώνε περισσότερο και να επιθυμούν τροφές με περισσότερες θερμίδες. Έτσι, αν έχετε υποστεί κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να σας εμποδίζουν να κοιμάστε, όπως η γέννηση ενός μωρού, μπορεί να πάρετε μερικά κιλά.

12.Βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας

Η ξαφνική αύξηση βάρους μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η αύξηση του βάρους πάνω από δύο ή τρία κιλά μέσα σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας κατακρατά υγρά, κάτι που συμβαίνει όταν η καρδιά μας δεν λειτουργεί σωστά.

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν η αύξηση του σωματικού σας βάρους μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά είναι αν διαπιστώσετε αύξηση του πρηξίματος στα κάτω άκρα σας. Αυτό το υγρό συχνά συγκεντρώνεται στους αστραγάλους, τα κάτω άκρα και τα πέλματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, δύσπνοια και σύγχυση.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ έναν γιατρό για την ξαφνική αύξηση του βάρους μου;

Εάν η αύξηση του βάρους σας αγγίζει διψήφιο αριθμό σε μια νύχτα, συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα ή παίρνετε σιγά-σιγά όλο και περισσότερο βάρος κάθε μέρα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνετε επίσκεψη αν το βάρος σας παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας την επόμενη φορά που θα τον δείτε για να βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι φυσιολογικό για εσάς.

Πηγή: menshealth.com