Μια συχνή ερώτηση που τίθεται στους κτηνιάτρους είναι αν οι γάτες πρέπει να τρώνε κονσερβοποιημένη ή ξηρή τροφή. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες εμπορικές τροφές για γάτες παρέχουν μια εξαιρετική πηγή διατροφής, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για υγρή τροφή για γάτες. Αλλά η εύρεση της καλύτερης τροφής για τη γάτα σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Το βάρος της γάτας σας
  • Την υγεία της γάτας σας και τυχόν υπάρχουσες παθήσεις
  • Τα οικονομικά σας

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ της υγρής και της ξηρής τροφής γάτας;

Ακολουθούν μερικές μεγάλες διαφορές μεταξύ της υγρής τροφής γάτας και της ξηρής τροφής γάτας.

Επίπεδα υγρασίας

Η κύρια διαφορά μεταξύ της ξηρής και της κονσερβοποιημένης τροφής για γάτες είναι η ποσότητα νερού που περιέχει η τροφή.

Η ξηρή τροφή για γάτες περιέχει περίπου 10% νερό και το υπόλοιπο 90% αποτελείται από ξηρή ύλη, όπως υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες. Οι κονσερβοποιημένες τροφές περιέχουν πολύ περισσότερο νερό -περίπου 70%- σε σύγκριση με την ξηρή ύλη.

Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ποια θα ταΐσετε, εάν η γάτα σας έχει ορισμένες παθήσεις υγείας που μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη περισσότερου νερού.

Διαδικασία παρασκευής

Δεδομένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε υγρασία στις κονσέρβες, οι τροφές αυτές παρασκευάζονται συνήθως με φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης που προέρχεται από δημητριακά. Τα κρέατα αναμειγνύονται με νερό, λίπη και βιταμίνες και τοποθετούνται σε κονσέρβα, όπου μια διαδικασία θέρμανσης εξασφαλίζει την καταστροφή των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών.

Οι ξηρές τροφές παρασκευάζονται συνδυάζοντας και στη συνέχεια μαγειρεύοντας κρέατα, βιταμίνες, μέταλλα και λίπη σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση, γεγονός που καθιστά τα άμυλα πιο εύπεπτα. Το λίπος μπορεί στη συνέχεια να ψεκαστεί στην τροφή για να εξασφαλιστεί ότι είναι εύγευστη.

Θρεπτικά συστατικά

Οι ξηρές τροφές για γάτες περιέχουν συνήθως περισσότερους υδατάνθρακες από τις κονσερβοποιημένες τροφές. Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά στην κονσερβοποιημένη έναντι της ξηρής τροφής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δίαιτας. Ορισμένες συνθέσεις ξηρής τροφής για γάτες μπορεί επίσης να περιέχουν προβιοτικά.

Πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου ξηρή ή υγρή τροφή γάτας; Ή και τα δύο;

Το αν πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας ξηρά τροφή, κονσερβοποιημένη τροφή ή ένα μείγμα και των δύο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθούν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και των δύο τύπων τροφής.

Πλεονεκτήματα της κονσερβοποιημένης τροφής γάτας

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σίτισης με κονσερβοποιημένη τροφή είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Οι γάτες με ορισμένες παθήσεις υγείας που απαιτούν μεγαλύτερη από την κανονική πρόσληψη νερού, όπως νεφροπάθεια, διαβήτη ή νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να επωφεληθούν από το πρόσθετο νερό σε αυτές τις δίαιτες.

Η κονσερβοποιημένη τροφή είναι επίσης ιδιαίτερα εύγευστη και ορισμένες γάτες θα φάνε μια κονσερβοποιημένη τροφή αντί για μια ξηρή τροφή, ιδίως αν είναι επιλεκτικές.

Μειονεκτήματα της κονσερβοποιημένης τροφής γάτας

Οι κονσέρβες είναι συχνά πιο ακριβές από τις ξηρές τροφές, οπότε αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφασή σας.

Μόλις ανοιχτούν, οι κονσέρβες έχουν διάρκεια ζωής 24 ώρες και πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Εάν η γάτα σας δεν τελειώσει την υγρή τροφή της, θα πρέπει να αποθηκευτεί σωστά στο ψυγείο ή να απορριφθεί. Η παραμονή της κονσερβοποιημένης τροφής έξω για περισσότερο από λίγες ώρες μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης και να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Πλεονεκτήματα ξηρής τροφής για γάτες

Η ξηρά τροφή για γάτες είναι λιγότερο ακριβή από την κονσερβοποιημένη τροφή, οπότε όσοι έχουν αυστηρό προϋπολογισμό ή όσοι ταΐζουν κοινές γάτες μπορούν να επιλέξουν αυτή την επιλογή.

Η ξηρά τροφή δεν χρειάζεται επίσης να αποθηκεύεται στο ψυγείο και μπορεί να παραμείνει έξω πολύ περισσότερο από την τροφή κονσέρβας. Αυτή είναι μια καλή επιλογή αν ταΐζετε ελεύθερα τις γάτες σας, αλλά κάθε μερίδα που δεν έχει καταναλωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να απορρίπτεται.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρά τροφή για γάτες σε αυτόματες ταΐστρες ή σε παιχνίδια παζλ ταΐστρων.

Μειονεκτήματα ξηρής τροφής για γάτες

Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σίτισης με ξηρή γατοτροφή. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές γάτες που τρώνε ξηρά τροφή συχνά τρέφονται δωρεάν και οι ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν πόσο πραγματικά τρώνε οι γάτες τους μέσα στην ημέρα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει το αντίθετο πρόβλημα, επειδή είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν τρώει όταν τρέφεται ελεύθερα. Η ποσότητα που τρώει η γάτα σας σε μια ημέρα θα πρέπει να παρακολουθείται ή να μετράται και για τους δύο λόγους.

Οι ηλικιωμένες γάτες με οδοντικές παθήσεις ή όσες έχουν αφαιρέσει κάποια από τα δόντια τους μπορεί επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να μασήσουν την ξηρά τροφή.

Σίτιση κονσερβοποιημένων και ξηρών τροφών γάτας

Για να εξισορροπήσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα και των δύο επιλογών, μπορείτε να επιλέξετε να ταΐζετε έναν συνδυασμό και των δύο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε γάτες που απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη νερού, αλλά απολαμβάνουν την ξηρή τροφή καλύτερα από την κονσερβοποιημένη.

Είτε αναμειγνύοντάς τες μεταξύ τους είτε δίνοντας κονσέρβα τη μία ώρα σίτισης και ξηρή την άλλη, μπορείτε να έχετε τα οφέλη και των δύο τροφών.

Αν θέλετε να αναμείξετε υγρή και ξηρή γατοτροφή, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε την καλύτερη δυνατή ισορροπία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας και πώς να μοιράσετε τις δύο επιλογές τροφής.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική και η ποσότητα που θα ταΐζετε την ημέρα εξαρτάται από την ηλικία της γάτας σας, την τρέχουσα κατάσταση του σώματός της και την παρουσία τυχόν υποκείμενων ασθενειών.

Τι υγρή και ξηρή τροφή γάτας συνιστούν οι κτηνίατροι;

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε να ταΐζετε ξηρή ή κονσερβοποιημένη τροφή γάτας, είναι σημαντικό να ταΐζετε μια καλά ισορροπημένη, εμπορική διατροφή για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας λαμβάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται.

Υπάρχουν γνωστές αξιόπιστες μάρκες στην αγορά οι οποίες έχουν ελεγχθεί ποιοτικά και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτουν τις διατροφικές απαιτήσεις της γάτας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει πιο συγκεκριμένες συστάσεις με βάση το ιστορικό υγείας της γάτας σας.

Αποφύγετε τη σίτιση με σπιτική ή σπιτική δίαιτα, εκτός εάν έχει συνταχθεί ειδικά από κτηνίατρο που ειδικεύεται στην παρασκευή αυτών των διαιτών. Εάν δεν έχετε βοήθεια από εξειδικευμένο κτηνίατρο, αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η ταυρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις στις γάτες.

Η συμμετοχή του κτηνιάτρου σας στην απόφασή σας σχετικά με το τι θα ταΐσετε τη γάτα σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνει την πιο κατάλληλη διατροφή.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Έγκριση AAFCO

Οι βασικές ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις για τις γάτες έχουν καθοριστεί από την Ένωση Αμερικανών Λειτουργών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO). Αυτό είναι σημαντικό επειδή όλες οι τροφές για κατοικίδια ζώα που φέρουν “δήλωση AAFCO” ή “εγκεκριμένη από την AAFCO διατροφική εγγύηση” θεωρούνται ότι είναι διατροφικά πλήρεις και ισορροπημένες δίαιτες για τη γάτα σας.

Κατάλογος συστατικών

Είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να βεβαιωθείτε ότι τα κύρια συστατικά, τα οποία θα αναγράφονται πρώτα, αποτελούνται από κρέας και υποπροϊόντα κρέατος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και χρειάζονται μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που να παρέχει την κατάλληλη ποσότητα απαραίτητων αμινοξέων και λιπαρών οξέων.

Ιδιαίτερες ανάγκες υγείας της γάτας σας

Η καλύτερη γατοτροφή για τη γάτα σας θα είναι μοναδική ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές της ανάγκες.

Για παράδειγμα, εάν το γατάκι ή η γάτα σας έχει φυσιολογικό βάρος και είναι υγιής, τότε μια διατροφή συντήρησης για γατάκια ή ενήλικες θα πρέπει να είναι επαρκής. Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Εάν η γάτα σας πάσχει από κάποια πάθηση, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια ειδική δίαιτα για την εν λόγω πάθηση. Για παράδειγμα, οι δίαιτες για τα νεφρά συνιστώνται στις περισσότερες γάτες που εμφανίζουν νεφρική νόσο, ή μια δίαιτα για το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη σε γάτες που πάσχουν από νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Οι προτιμήσεις της γάτας σας

Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να μην έχετε επιλογή ως προς το είδος της δίαιτας που θα ταΐζετε τη γάτα σας. Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικές και να τρώνε μόνο στεγνή ή μόνο υγρή τροφή.

Πηγή: petmd.com