Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα, το Σάββατο 1η Ιουνίου, η ημερίδα για επαγγελματίες υγείας με θέμα «Βιοηθικά διλήμματα γύρω από το τέλος της ζωής».  Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και την Κυπριακή Μονάδα Βιοηθικής του ΤΕΠΑΚ, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ΟΚΥπΥ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν οι θεσμοί στη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από τα θέματα βιοηθικής. Την ημερίδα χαιρέτισαν εκ μέρους των διοργανωτών οι: Δρ. Άντρη Παναγιώτου, Επικεφαλής της Κυπριακής Μονάδας Βιοηθικής, Δρ. Αικατερίνη Λαμπρινού, Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΤΕΠΑΚ), Δρ. Αντρέας Ιωάννου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού και κος Χρίστος Νικολάου, Εκτελεστικός Διευθυντής Λεμεσού-Πάφου (ΟΚΥΠΥ). Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Δρ. Σταύρος Σταύρου, Ιατρικός Λειτουργός 1ης Τάξης και Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Πρόεδρος ΕΕΒΚ.

Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, να αναλύουν και να συζητούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα βιοηθικά διλήμματα στο τέλος της ζωής. Οι παρουσιάσεις κάλυψαν θέματα όπως η ευθανασία, η υποστήριξη ζωής, η ποιότητα ζωής των ασθενών και οι ηθικές και νομικές προεκτάσεις των κλινικών αποφάσεων υπό το πρίσμα διαφόρων ειδικοτήτων.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, προωθώντας τον διάλογο και την κατανόηση γύρω από αυτά τα πολύπλοκα θέματα με καταληκτικό σχόλιο την ανάγκη ενός κοινωνικού διαλόγου για καλύτερη κατανόηση και καταγραφή των κοινών ηθικών αρχών και προτεραιοτήτων σε ένα ζήτημα το οποίο αποφεύγουμε ως κοινωνία να θίξουμε. 

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την Οργανωτική Επιτροπή, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της ημερίδας. Η συνεργασία αυτή καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, θα συμβάλει στην ενίσχυση των βιοηθικών πρακτικών και της κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν το τέλος της ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές.