Τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Κύπρου, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και Ωκεανογραφικό Κέντρο), σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ανακοίνωση, σκοπός της συνεργασίας είναι η λεπτομερής και δυναμική καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να μπορούν τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο, ειδικό ή μη.

«Η καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ικανοποίηση της υποχρέωσης διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της καλής περιβαλλοντικής τους κατάστασης, έτσι όπως πηγάζει από την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (ΟΠΘΣ)», αναφέρεται. Ταυτόχρονα, προστίθεται, η λεπτομερής καταγραφή της βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των ξενικών ειδών και των εμπορικών αλιευμάτων.

Επιπλέον, σημειώνεται, η παρακολούθηση και καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου «έχει τεράστια επιστημονική σημασία και αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της ομάδας που εμπλέκεται στη συμφωνία, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Σημειώνεται ότι η εμπλοκή του Πανεπιστημίου  στο έργο διασφαλίζει ότι θα μπουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στην ηλεκτρονική αυτή βάση και ότι πέραν της ικανοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και σημείο αναφοράς, όχι μόνο για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά και ως μέσο ενημέρωσης για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για θέματα βιοποικιλότητας και περιβάλλοντος.

«Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για έρευνα και ενημέρωση, αφού θα είναι ανοιχτής πρόσβασης και με δυνατότητα επιλογής και ανάκτησης όποιων δεδομένων επιθυμεί ο χρήστης», αναφέρεται. 

Η βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παραμένει ενημερωμένη για τα νέα στοιχεία βιοποικιλότητας που θα προστίθενται στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου.

Επιστημονικά Υπεύθυνη για το έργο είναι η Δρ. Νίκη Χαρτόσια ([email protected]) του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Συντονιστής ο διευθυντής του Ωκεανογραφικού, καθηγητής Γιώργος Γεωργίου ([email protected]).

Το έργο το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2028 με συνολικό προϋπολογισμό 100,000 ευρώ.