Συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να συνδυάζεις με τον καφέ

Μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους και να μειώσει τα οφέλη τους.

Για πολλούς, η έναρξη της ημέρας με ένα φλιτζάνι  καφέ είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο τελετουργικό. Ωστόσο, αν είσαι ένας από εκείνους που εκμεταλλεύονται το πρωινό για να πάρουν τα  συμπληρώματα διατροφής τους, μπορεί να κάνεις λάθος χωρίς να το γνωρίζεις.

Ο  καφές, παρά τα οφέλη του για την υγεία, μπορεί να παρεμβαίνει στην απορρόφηση ορισμένων συμπληρωμάτων, εμποδίζοντας το σώμα από το να επωφεληθεί πλήρως από τις ιδιότητές τους. Παρακάτω θα διαβάσεις ποια είναι εκείνα τα συμπληρώματα που δεν πρέπει να συνδυάζεις με τον καθημερινό σου  καφέ και γιατί.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι βασικό μέταλλο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στη σύνθεση ορμονών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση  καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

Η καφεΐνη του καφέ έχει την ικανότητα να αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, τόσο από τα συμπληρώματα όσο και από τις τροφές. Αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες, τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ (και στο τσάι), οι οποίες δεσμεύουν τον σίδηρο κατά τη διάρκεια της πέψης και δυσκολεύουν τον οργανισμό να τον απορροφήσει. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο σοβαρό με τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυλλώδη λαχανικά. Επομένως, αν πάσχεις από αναιμία και πρέπει να αυξήσεις τα επίπεδα σιδήρου σου, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την κατανάλωση  καφέ κοντά στην ώρα που παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση των ορμονών του φύλου και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, η κατανάλωση  καφέ μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτού του βασικού συμπληρώματος.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την έκφραση των υποδοχέων της  βιταμίνης D στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή οστών. Αυτό σημαίνει ότι αν λαμβάνεις το  συμπλήρωμα  βιταμίνης D με καφέ, μπορεί να μειώνεται η αποτελεσματικότητά του, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης στο σώμα σου και, κατά συνέπεια, σε μικρότερη προστασία από ασθένειες και οστικά προβλήματα.

Βιταμίνες Β

Οι  βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Παρά τη σημασία τους, οι  βιταμίνες αυτές μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την κατανάλωση καφέ.

Οι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύονται από το σώμα και αποβάλλονται εύκολα μέσω των ούρων. Η καφεΐνη, ως διουρητικό, αυξάνει την παραγωγή ούρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αποβολή αυτών των βιταμινών από το σώμα πριν απορροφηθούν σωστά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών που είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια και την ψυχική υγεία.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώνει την επούλωση πληγών και να προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με τον  καφέ, μπορεί επίσης να διακυβεύεται η απορρόφησή της.

Η  βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει την υγεία του οργανισμού και να τον κάνει να αισθάνεται άσχημα: Όπως και οι  βιταμίνες Β, η  βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στη διουρητική δράση του  καφέ. Η λήψη της βιταμίνης C με καφέ μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή της από τον οργανισμό πριν προλάβει να ασκήσει τα ευεργετικά της αποτελέσματα, μειώνοντας την ικανότητά της να προστατεύει το DNA και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο για τη λειτουργία των μυών, τη χαλάρωση, τον ύπνο και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ωστόσο, η κατανάλωση  καφέ μαζί με μαγνήσιο θα μπορούσε να επηρεάσει την απορρόφησή του.

Η διουρητική δράση της καφεΐνης δεν επηρεάζει μόνο τις  βιταμίνες, αλλά και μέταλλα όπως το μαγνήσιο. Αυξάνοντας την απέκκριση υγρών, το σώμα θα μπορούσε να αποβάλει το μαγνήσιο πριν προλάβει να απορροφηθεί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, τον μεταβολισμό και τη συνολική υγεία.

Πώς να βελτιστοποιήσεις την απορρόφηση των συμπληρωμάτων διατροφής

Για να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, συνιστάται να τα λαμβάνεις με ένα ποτήρι νερό, αντί για  καφέ. Αν είσαι λάτρης του καφέ, περίμενε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του συμπληρώματος, προτού απολαύσεις τον  καφέ σου. Στην περίπτωση του σιδήρου, προτείνεται να περιμένεις μία έως δύο ώρες πριν από την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού για να διασφαλίσεις ότι ο σίδηρος απορροφάται σωστά. Μια εξαιρετική επιλογή είναι να συνδυάσεις τα συμπληρώματα σιδήρουμε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, καθώς η  βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Η φωτορύπανση τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας κάτω...
×