Συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής για τη διαχείριση του στρες

Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει χάος στην υγεία σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αν βρίσκεστε συχνά σε κατάσταση ανησυχίας, άγχους ή στρες, το μυαλό και το σώμα σας θα υποφέρουν. Το στρες επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, τις συνήθειες του ύπνου και πολλούς ακόμη τομείς της ζωής μας. Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε ή να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος για να προστατεύσουμε τη συνολική μας υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες. Ωστόσο, αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, καταθλιπτικοί ή δυσκολεύεστε να το αντιμετωπίσετε, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια – επισκεφθείτε τον ιστότοπο του NHS ή μιλήστε με τον παθολόγο σας.

Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες;

  1. Επιλέξτε ολόκληρες, φυσικές τροφές και βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες μη αμυλούχων λαχανικών την ημέρα
    Αυτές οι τροφές βοηθούν στην παροχή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε για την υποστήριξη των επινεφριδίων σας, όπως η βιταμίνη C, η ομάδα βιταμινών Β και το μαγνήσιο.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό
    Αποφύγετε τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα γλυκά και την υπερβολική καφεΐνη. Αντ’ αυτού επικεντρωθείτε στην πρωτεΐνη από τρόφιμα όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης.
  1. Ιεράρχηση πρωτεϊνών
    Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε χρόνιο στρες, έχει αυξημένη ζήτηση για πρωτεΐνες. Επιπλέον, η συμπερίληψη περισσότερης πρωτεΐνης σε ένα γεύμα συμβάλλει στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης του σακχάρου, οπότε έχει σταθεροποιητική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αναφοράς (RNI) είναι 0,75 γραμμάρια/kg σωματικού βάρους. Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα και βασίζεται σε έναν μέσο καθιστικό ενήλικα

Επιλέξτε άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους σε κάθε γεύμα.

  1. Να είστε συνεπείς
    Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τακτικά, απολαμβάνοντας υγιεινά σνακ ανάλογα με τις ανάγκες. Τα μικρά, τακτικά γεύματα θα βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και της διάθεσης, ενώ θα μειώσουν την κούραση και την ευερεθιστότητα.

  1. Ξεφορτωθείτε τους ιδιαίτερα εξευγενισμένους υδατάνθρακες
    Πρόκειται για τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα, τα μπισκότα, τα γλυκά ή τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα. Τα κρυμμένα σάκχαρα μπορεί επίσης να βρίσκονται στα δημητριακά, στις κονσέρβες και στα επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι ολικής άλεσης, κουάκερ βρώμης και σίκαλη. Σημειώστε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  1. Να είστε προσεκτικοί με την καφεΐνη
    Τα διεγερτικά, όπως το τσάι και ο καφές, μπορεί να παρέχουν μια προσωρινή ενεργειακή ώθηση, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και να εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά μακροπρόθεσμα.

Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 1-1,5 λίτρο φιλτραρισμένο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και δοκιμάστε να ενσωματώσετε τσάι από βότανα ή φρούτα αντί για καφεϊνούχα ροφήματα.

  1. Συναισθηματική διατροφή
    Το φαγητό σημαίνει για εμάς κάτι περισσότερο από απλή τροφή, είναι τυλιγμένο και με τα συναισθήματά μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Όταν είμαστε αγχωμένοι, πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στο φαγητό, μπορεί να τρώμε ακατάσχετα και να κάνουμε λιγότερο ευνοϊκές επιλογές. Μην ξεχνάτε, κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου εμπειρίας, το σώμα εκτρέπει το αίμα μακριά από το πεπτικό μας σύστημα και αυτό μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε φουσκωμένοι και άβολα.

Ποιες άλλες πρακτικές μπορούν να με βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες;


Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του στρες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής

  1. Καλή ποιότητα ύπνου – λίγοι άνθρωποι λειτουργούν σωστά με λιγότερες από επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα.
  2. Βγείτε έξω – τα οφέλη του καθαρού αέρα και της σύνδεσης με τη φύση είναι αμέτρητα.
  3. Τακτική, ήπια άσκηση – βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως η ανησυχία ή το άγχος. Ωστόσο, για τα άτομα με σημαντικά εξαντλημένες ορμόνες των επινεφριδίων, η εντατική καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να εξαντλήσει περαιτέρω τα αποθέματα των επινεφριδίων – γι’ αυτό βρείτε ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για εσάς.
  4. Τακτική χαλάρωση – το διάβασμα, το μπάνιο, το μασάζ ή η ακρόαση μουσικής είναι εξαιρετικοί τρόποι για να προάγετε τη χαλάρωση.
  5. Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, συν το ότι είναι δωρεάν και μόλις εξασκηθείτε μπορείτε να τον κάνετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
  6. Γιόγκα – η γιόγκα δεν είναι μόνο μια σπουδαία μορφή άσκησης, αλλά ενσωματώνει και διαλογισμό για να βοηθήσει στην επιβράδυνση και την ηρεμία του σώματος και του νου.
  7. Η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι επωφελής για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες.


Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι και ανήσυχοι, μην το αγνοείτε. Ζητήστε τη συμβουλή του προσωπικού σας ιατρού ή ενός επαγγελματία υγείας.

Πηγή: bbcgoodfood.com