Στον πάτο η Κύπρος στην προσβασιμότητα ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα

Μόνο ένα στα 3 καινοτόματα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ από το 2018 και εντεύθεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας

Σύμφωνα με έρευνας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την προσβασιμότητα των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. 

Από τα 168 καινοτόματα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ από το 2018 και εντεύθεν μόνο τα 49 δηλαδή ποσοστό 29% είναι διαθέσιμα στη χώρα μας ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ φτάνει το 45%. 

΄Οσον αφορά τις καινοτόμες θεραπείες η Κύπρος κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 37 χωρών.  

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος που χρειάζεται για να μπει ένα νέο φάρμακο στην αγορά της χώρας μας χρειάζεται περίπου 432 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης του  από την ΕΕ ενώ στην Γερμανία ο μέσος όρος είναι μόλις 128 ημέρες.  

΄Οσον δε αφορά τα 46 ογκολογικά καινοτόμα φάρμακα που εγκρίθηκαν στην ΕΕ μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 στην χώρα μας είναι διαθέσιμα μόνο τα 22 ενώ όσον αφορά τς συνδυασμένες θεραπείες από τις 22 που εγκρίθηκαν μόνο η μία ήταν προσβάσιμη και αυτή υπό προϋποθέσεις! 

 Οσον αφορά τα υπόλοιπα φάρμακα η Κύπρος κατέχει άδεια κυκλοφορίας για 6000 φάρμακα ενώ κυκλοφορούν μόνο 2500.  Τελικά είμαστε ουραγοί γενικώς από τα καινοτόμα φάρμακα, τις θεραπείες, στα θέματα πραγματικής ανάπτυξης και όχι εκείνης της αρπαχτής, στην δικαιοσύνη, στην ενέργεια, στον πολιτισμό στην τεχνολογία και πάει λέγοντας αλλά είμαστε πρωταθλητές στην σήψη και την διαφθορά