Σε κατάσταση ομηρίας οι ψυχικά ασθενείς στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας!

ΠΑΣΥΚΙ: Γι’ άλλη μια φορά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από την υπερπληρότητα ΠΑΣΥΝΟ: Ασθενείς κοιμούνται σε καναπέ, μια κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε πρακτική, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους!

Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι ψυχικά ασθενείς στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, καταγγέλλει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) η οποία καταγγέλλει παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για ποιοτική φροντίδα, όπως και την αχρείαστη παράταση κράτησης σε ψυχιατρείο

Στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «η υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας έχει πλέον καταστεί καθημερινό φαινόμενο, που αναπόφευκτα μειώνει την προσβασιμότητα στο Νοσοκομείο ασθενών με επείγουσα κρίση ψυχικής υγείας», προσθέτοντας ότι «καθημερινά διεξάγεται αγώνας δρόμου από τους εφημερεύοντες Ιατρούς για εξεύρεση κλινών».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες μέρες οι μόνες διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν στην κλινική COVID όπου νοσηλεύονται COVID θετικοί μαζί με πρόσφατα αρνητικοποιημένους COVID ασθενείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κλινική τους λόγω έλλειψης κλινών.

Το Νοσοκομείο δίνει προτεραιότητα στα περιστατικά που διακομίζονται με διάταγμα νοσηλείας και αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια να μην υπάρχουν συχνά κλίνες για προαιρετικές νοσηλείες, επισημαίνει η ΠΑΣΥΚΙ και συνεχίζει:

  • Στην πλειοψηφία των περιστατικών, ο απολυμένος ασθενής δεν έχει που να πάει, αφού οι συγγενείς ή ο ξενώνας διαμονής καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να του παράσχουν άμεσα στέγη.
  • Η δυνατότητα απολύσεων υπονομεύεται επιπλέον από την αδυναμία κοινωνικής αποκατάστασης αφού το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν έχει Κοινωνικούς Λειτουργούς.

Η μειωμένη προσβασιμότητα, η συμφόρηση και ο μειωμένος ζωτικός χώρος λόγω αναπόφευκτης χρήσης επικουρικών κλινών εξορισμού αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για ποιοτική φροντίδα, όπως και η αχρείαστη παράταση κράτησης σε ψυχιατρείο.

Επιτέλους η αναγκαιότητα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που αφορούν τις διαδικασίες είναι επιτακτική, ώστε οι ψυχικά ασθενείς και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Εξάλλου η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), σε ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι «το Νοσοκομείο Αθαλάσσας βρίσκεται γι’ άλλη μια φορά στο χείλος του γκρεμού από την υπερπληρότητα ασθενών και την απαράδεκτη και ανεκδιήγητη στάση του ΟΚΥπΥ να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων.

Ασθενείς κοιμούνται σε καναπέ, μια κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε πρακτική, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο και μόνο λόγω των φιλότιμων προσπαθειών του νοσηλευτικού προσωπικού και των υπολοίπων εργαζομένων σε μια χώρα που δηλώνει με κάθε ευκαιρία ευρωπαϊκή. Δυστυχώς το νοσηλευτήριο υπήρξε και θα παραμείνει η ντροπή της ευρωπαϊκής χώρας των καζίνο και των πύργων!

Η ανεκδιήγητη, άνευ αιτιολογίας και, πολλές φορές, απάνθρωπη στάση του ΟΚΥπΥ που επιμένει να φυλάει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, επιβεβαιώνει τα όσα από καιρό καταγγέλλουμε δημόσια: οι ασθενείς του νοσηλευτηρίου δεν συγκεντρώνουν ούτε ψήφους για νέο πρόεδρο, ούτε για νέα Βουλή ή ακόμη ούτε και για εκπροσώπηση στην ευρωβουλή, αλλά κυρίως δεν μπορούν να μιλήσουν οι ίδιοι και να καταγγείλουν όσα βιώνουν. Άρα, τους πετούμε στον καιάδα κι όποιος επιζήσει!», τονίζει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

  • Το νοσηλευτήριο έχει φτάσει στα όριά του, σε περιόδους κατά τις οποίες διαπιστώνουμε αυξημένες εισαγωγές ασθενών για διάφορους λόγους. Τέτοιου είδους συμπεριφορές καταπατούν κάθε μορφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών, μειώνουν την ποιότητα νοσηλείας τους και αυξάνουν τους κινδύνους υποτροπής των ψυχικά νοσούντων.

Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται εκτεθειμένο για πολλοστή φορά σε αυξημένους κινδύνους λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών και του ήδη βεβαρημένου προγράμματος εργασίας.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ζητά άμεσα από την Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Υγείας και τους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας να επισκεφθούν το νοσηλευτήριο και να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα των ασθενών και γενικότερα για την κατάσταση του νοσηλευτηρίου. Ίσως τότε μόνο μπορούν να αντιληφθούν το βάθος των προβλημάτων και να μπορέσουν να ασκήσουν πίεση για αντιμετώπισή τους. Ίσως τότε μόνο αντιληφθούν ότι το να είσαι ψυχικά άρρωστος, να μην μπορείς να υποστηρίξεις τις θέσεις σου και να παλέψεις για το δικαίωμά σου για ποιότητα στην υγεία, οδηγεί τους άλλους να σε αγνοούν».