Μυϊκή κράμπα ονομάζουμε την ξαφνική, ανεξέλεγκτη σύσπαση ενός μυός. Όταν συμβεί αυτό στη θάλασσα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και αναστάτωση. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να προλάβεις την κράμπα στη θάλασσα και να τη διαχειριστείς.

Για να προλάβεις την κράμπα στη θάλασσα:

  1. Πιες αρκετό νερό και ηλεκτρολύτες 
  2. Κάνε προθέρμανση πριν κολυμπήσεις
  3. Αύξανε σταδιακά την ένταση της κολύμβησης

1. Πιες αρκετό νερό και ηλεκτρολύτες 

Ένας τρόπος για να προλάβεις την αφυδάτωση είναι να πίνεις άφθονο νερό πριν ξεκινήσει να κολυμπάς. Δεν χρειάζεται να πίνεις υπερβολικές ποσότητες, απλά να προσέχεις την κατανάλωση νερού πριν το κολύμπι. Το να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να είσαι συνεπής στην κατανάλωσή του θα εξασφαλίσει ότι θα ενυδατωθείς σωστά. Κράτησε ένα μπουκάλι νερό στην άκρη της πισίνας για να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύεις να αφυδατωθείς.

Επιπλέον, η πολύ εφίδρωση κατά τη διάρκεια της κολύμβησης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ηλεκτρολυτών. Το να φας κάτι αλμυρό 1 ώρα πριν κολυμπήσεις ή να προσθέσεις λίγο αλάτι στο νερό σου είναι εύκολοι τρόποι για να διατηρήσεις τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών ισορροπημένα.

2. Κάνε προθέρμανση πριν κολυμπήσεις

Είναι σημαντικό να κάνεις προθέρμανση πριν μπεις στο νερό για να αποφύγεις τραυματισμούς και κράμπες. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στους μυς των ποδιών. Δίνοντας στον εαυτό σου λίγα λεπτά για σωστή προθέρμανση, θα εξασφαλίσεις ότι οι μύες σου είναι έτοιμοι να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Επίσης, πρόσεχε σε τι νερά κολυμπάς: το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στους μυς.

3. Αύξανε σταδιακά την ένταση της κολύμβησης

Προκειμένου να αποφευχθούν οι μυϊκές κράμπες που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση, οι μύες χρειάζονται χρόνο. Το να προσπαθείς να κολυμπήσεις χιλιόμετρα χωρίς να προσαρμοστούν οι μύες σου δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να δώσεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρατηθείς, αλλά οι μύες σου θα σε ευγνωμονούν. Εάν προετοιμάσεις σωστά τους μυς, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για μυϊκές κράμπες.

Shape tip: Εάν λυγίζεις υπερβολικά τα πόδια και τους αστραγάλους σου, προσπάθησε να τα χαλαρώσεις για να αποφύγεις την περιττή ένταση στα πόδια.

Πώς να αντιμετωπίσεις την κράμπα στη θάλασσα;

Τα παρακάτω βήματα θα καταπραΰνουν τη μυϊκή κράμπα στα πόδια που εμφανίζεται ενώ κολυμπάς.

  • Μην πανικοβληθείς: Ο πανικός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ενημέρωσε κάποιον, αν είσαι με παρέα.
  • Σταμάτα το κολύμπι και βγες από το νερό. Μην προσπαθήσεις να κολυμπήσεις με τον πιασμένο μυ μέχρι να φύγει η αίσθηση.
  • Αν δεν μπορείς να βγεις από το νερό ξάπλωσε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού με τα χέρια εκτεταμένα για καλύτερη άνωση. Εντόπισε τον μυ που έχει προκαλέσει κράμπα (συνήθως είναι στο πόδι). Σήκωσε το πέλμα προς τα επάνω σε γωνία 90 μοιρών και ακόμα περισσότερο αν μπορείς.
  • Ηρέμησε: Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν να χαλαρώσεις τους μυς.
  • Αν βγεις από το νερό κάνε διατάσεις και μασάζ. Ξεκίνησε κάνοντας μασάζ στον πιασμένο μυ και, στη συνέχεια, κάνε διατάσεις που στοχεύει στη μυϊκή ομάδα που έχει πιαστεί, όπως διατάσεις γάμπας ή οπίσθιων μηριαίων.
  • Εφάρμοσε κάτι ζεστό ως συμπίεση.
  • Μια κρύα κομπρέσα ή πάγος, μπορεί να ανακουφίσει από την κράμπα.