Υπάρχουν περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ (ΝΑ), ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 76 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ, διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει την πάθηση και πιθανόν να σχετίζεται με:

  • την ηλικία
  • τη γενετική
  • το κάπνισμα
  • τη χρήση αλκοόλ
  • τη σωματική αδράνεια
  • το διαβήτη τύπου 2
  • την παχυσαρκία

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers παρουσιάζουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ποσότητα και η θέση του κοιλιακού λίπους που έχει ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και τη νόησή του, αν διατρέχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς το λίπος της κοιλιάς επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου;

Το κοιλιακό λίπος αποτελείται από υποδόριο ή σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα του σώματος και περιβάλλει όργανα όπως το πάγκρεας και το συκώτι.

Το σπλαχνικό λίπος ενός ατόμου μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας μια μεζούρα για να μετρήσει τη μέση του.

Ενώ ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους χρησιμοποιείται για την προστασία αυτών των οργάνων, το υπερβολικό λίπος έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως:

  • καρδιακές παθήσεις
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • λιπώδης νόσος του ήπατος
  • ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τη σχέση μεταξύ των ανθυγιεινών επιπέδων σωματικού βάρους και του κινδύνου άνοιας.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής τον Νοέμβριο του 2023 ανέφερε ότι το σπλαχνικό λίπος θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ έως και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους σε ηλικιωμένους ενήλικες συνδέονται με γνωστική έκπτωση.

Το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ο Dr. Michal Schnaider Beeri, διευθυντής του Herbert and Jacqueline Krieger Klein Alzheimer’s Research Center στο Rutgers Brain Health Institute και κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε στο Medical News Today γιατί αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση του κοιλιακού λίπους στην υγεία του εγκεφάλου και τη νόηση σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

“Η παθολογία που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ αρχίζει στη μέση ηλικία”, ανέφερε λεπτομερώς η Dr. Schnaider Beeri. “Επίσης, οι συσχετίσεις των παραγόντων κινδύνου – όπως η παχυσαρκία – με τη νόσο Αλτσχάιμερ (είναι) ισχυρότερες όταν οι παράγοντες κινδύνου εξελίσσονται στη μέση ηλικία. Επομένως, μας ενδιαφέρει πολύ να εστιάσουμε (στη) μέση ηλικία ως κρίσιμη εποχή για την πιθανή πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ”.

Για τη μελέτη αυτή, η Dr. Schnaider Beeri και η ομάδα της επιστράτευσαν 204 υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας με ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ στις οικογένειές τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέση ηλικία περίπου 60 ετών και το 60% της ομάδας ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κοιλιακή μαγνητική τομογραφία (MRI) για τη μέτρηση του σπλαχνικού και υποδόριου λίπους τους και σε μετρήσεις των όγκων της νόησης και του εγκεφάλου τους.

Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη ποσότητα κοιλιακού λίπους στο σύνολο των συμμετεχόντων συσχετίστηκε με χαμηλότερο συνολικό όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο και τη νόηση.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι μεσήλικες άνδρες υψηλού κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ με υψηλότερες ποσότητες παγκρεατικού λίπους συσχετίστηκαν με χαμηλότερη νόηση και όγκο εγκεφάλου, σε σύγκριση με τις γυναίκες συμμετέχουσες.

“Το εύρημα σχετικά με το παγκρεατικό λίπος δεν μπορεί να ονομαστεί έκπληξη, δεδομένου ότι πρόκειται πιθανότατα για τη μοναδική μελέτη που διερεύνησε τον πιθανό ρόλο του παγκρεατικού λίπους στον εγκέφαλο και τη νόηση”, δήλωσε ο Δρ Schnaider Beeri.

“Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης – που εμφανίζονται λόγω της μειωμένης λειτουργίας του παγκρέατος – συνδέονται σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η μελέτη μας υποδηλώνει τη συμμετοχή του παγκρεατικού λίπους σε αυτή τη συσχέτιση”.

“Όσον αφορά τα ισχυρότερα ευρήματα στις γυναίκες, αυτό μας εξέπληξε και διερευνούμε τα αίτια για αυτές τις διαφορές”, πρόσθεσε. “Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι η έρευνα σχετικά με τον ρόλο του λίπους στη γήρανση του εγκεφάλου πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων”.

Οι μεταβολικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου

Αφού εξέτασε αυτή τη μελέτη, η Dr. Verna R. Porter, πιστοποιημένη νευρολόγος και διευθύντρια του τμήματος άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και νευρογνωστικών διαταραχών στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, δήλωσε στο MNT ότι η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης εκτίμησης του κινδύνου και των στρατηγικών διαχείρισης για τους ασθενείς.

“Εστιάζοντας όχι μόνο στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής, αλλά και σε μεταβολικούς παράγοντες, όπως η κατανομή του κοιλιακού λίπους”, πρόσθεσε ο Δρ Πόρτερ.

Για τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας, η Δρ Porter δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και της υγείας του εγκεφάλου, ιδίως σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και σε διάφορα στάδια εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς

Ο Dr. Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι κύριες αιτίες της κοιλιακής παχυσαρκίας είναι η κακή διατροφή – κυρίως η υπερβολική ζάχαρη, το αλκοόλ, τα τρανς λιπαρά και η έλλειψη πρωτεϊνών. Ο Δρ Αλί δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Δυστυχώς, δεν μπορείτε να στοχεύσετε την απώλεια βάρους σε ορισμένες περιοχές, όπως η κοιλιά σας”, δήλωσε ο Δρ Ali στο MNT. “Ωστόσο, η συνολική απώλεια βάρους θα οδηγήσει σε μείωση της κορμομετρικής παχυσαρκίας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες καθώς και χαμηλή σε ζάχαρη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε”.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, ο Δρ Πόρτερ δήλωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

“Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση κοιλιακού λίπους”, εξήγησε, σημειώνοντας τις ακόλουθες τεχνικές μείωσης του στρες:

  • διαλογισμός
  • ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
  • γιόγκα
  • χρόνος στη φύση

“Η κατανάλωση άφθονου νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του μεταβολισμού και να προάγει το αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας ενδεχομένως την υπερκατανάλωση τροφής και τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους”, δήλωσε ο Δρ Πόρτερ.

Πηγή: medicalnewstoday.com