Πόσο κουρασμένοι είστε; – Μην βιαστείτε να απαντήσετε υπάρχουν… νέες λέξεις

Μάστιγα της γενιάς μας, η υπερκόπωση

Πώς οι Εσκιμώοι έχουν 49 λέξεις για το χιόνι γιατί προφανώς μονοπωλεί κάθε πτυχή της ζωής τους, έτσι η γενιά των 30-40 φαίνεται ότι θα ανακαλύψει νέες λέξεις για την… κούραση!

Σύμφωνα με έρευνα της Mintel, το 2023 είναι το έτος της «υπερκόπωσης», ήτοι –αν δεν το έχεις βιώσει στο πετσί σου- της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης.

Το πλήθος των λέξεων που υπάρχουν για να περιγραφούν όλα τα στάδια της κούρασης, είναι η απόδειξη ότι αυτή είναι η «αρρώστια» της εποχής.

Σε πρόσφατη έρευνα, το 35% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είναι πολύ κουρασμένοι για να κάνουν αλλαγές στη διατροφή και τις δραστηριότητές τους και τελικά καταλήγουν σε έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποτάζ που η κούραση οδηγεί σε περισσότερη κούραση. Με λίγα λόγια… είμαστε πολύ κουρασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κούρασή μας.

Αν και το πεδίο που καλείται να καλύψουν οι πολλές λέξεις για την κούραση είναι τεράστιο και ίσως ακόμα να μη φτάνουν, ας δούμε τις βασικότερες από αυτές, όπως τις καταγράφει ο Guardian!

Βαριά κούραση: Αυτό που το στόμα έχει μείνει μισάνοιχτο και δεν έχεις κουράγιο να το ξανακλείσεις. Το κεφάλι είναι βαρύ σαν μπάλα του μπόουλινγκ (!) και τα βλέφαρα μοιάζουν να έχουν άμμο. Νιώθεις ότι μέχρι και τα μαλλιά σου προσθέτουν βάρος στο είναι σου!

Κούραση από υπερβολικό άγχος: Η μοναδική λειτουργία που σας έχει απομείνει είναι η… καταστροφολογία. Οι μόνες σκέψεις που απασχολούν το μυαλό σας είναι «μαύρες»: Έρχεται η απόλυση, οι δικοί σας άνθρωποι ή θα αρρωστήσουν ή θα πεθάνουν και ο σύντροφός σας θα σας χωρίσει. Κάθε mail που έρχεται, ακόμα και αν είναι διαφημιστικό αποσμητικών, κάνει τα χέρια σας να ιδρώνουν.

Υπαρξιακή κούραση: Το μόνο που αντέχετε να κάνετε είναι να ψελλίσετε τις λέξεις «είμαι τόσο κουρασμένος» αλλά και πάλι νιώθετε ότι η γλώσσα σας δεν έχει αρκετές λέξεις για να περιγράψει αυτό που σας συμβαίνει.

Κούραση σαν τιμωρία: Αισθάνεσαι ότι κάποιος σε κλωτσάει κάθε δύο λεπτά και όλα θυμίζουν ξυλοδαρμό. Το τηλέφωνο που χτυπάει, ο εκτυπωτής, ο καφές που πρέπει να πιείτε όλα είναι ενοχλητικά. «Όλα μου φταίνε» σκέφτεσαι και θέλεις να κλάψεις.

Κούραση που «θεραπεύεται» με το φαγητό: Η μόνη ανάγκη που θέλετε να ικανοποιήσετε είναι αυτή της πείνας. Τρως για να ξεκουραστείς. Τοστ, πατατάκια, επιδόρπιο και όλα αυτά μαζί. Τρως ακόμα και φιστίκια στα οποία είχες αλλεργία. Βασικά δεν σε νοιάζει, απλά τρως.

Ηλίθια κουρασμένος: Ο εγκέφαλος σας μοιάζει με μπιζέλι. Δεν λειτουργεί. Εγκατέλειψε την προσπάθεια!

Θυμωμένα κουρασμένος: Αν η ημέρα σας είχε soundtrack θα ήταν death metal. Η αύρα σου τρομάζει και τα λουλούδια, που δεν σε πλησιάζουν για να μην τα βρίσεις! Θυμίζεις πυρομαχικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που παραμένει ενεργό.

Κούραση στα όρια της παραίτησης: Αν κάπως μαγικά η δουλειά σας αποτελούσε αύριο παρελθόν θα κλαίγατε από ευγνωμοσύνη. Ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η λύτρωσή σας, μη χάνετε την ελπίδα σας!