Πως εκπαιδεύουμε μόνοι μας το σκύλο μας: Οι 5 βασικές εντολές!

Υιοθετήσατε μόλις το κουταβάκι σας και θέλετε να θέσετε τους κανόνες από νωρίς; Διαβάστε πως θα του μάθετε εύκολα τις 5 βασικές εντολές μόνοι σας στο σπίτι!

 Η ζωή με ένα σκυλάκι έχει πάρα πολλά οφέλη και σε αυτό θα συμφωνήσουν οι πανταχού σκυλογονείς. Ωστόσο, η συμβίωση μεταξύ των δύο θα πρέπει να είναι αρμονική και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

 Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι η εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε από την αρχή στο κουτάβι σας ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι.

Η σωστή αρχή είναι το ήμισυ του παντός

 Αρχικά, καλείστε να δείξετε στο κουτάβι σας τι ακριβώς περιμένετε από εκείνο. Έτσι, θα αισθάνεται την σιγουριά και την ασφάλεια, που χρειάζεται για να τα καταφέρει.

 Μια σωστή εκπαίδευση θα πρέπει να βασίζεται στην επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών. Δηλαδή, κάθε φορά που ο σκυλάκος σας κάνει κάτι καλά, δίνετε του και την κατάλληλη ανταμοιβή.

 Ως ανταμοιβή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυριολεκτικά οτιδήποτε του αρέσει. Για παράδειγμα, δοκιμάστε λαχταριστές λιχουδιές εκπαίδευσης για σκύλους. Εναλλακτικά, η λεκτική επιβράβευση του πόσο καλό παιδί είναι βοηθάει εξίσου.

 Σε γενικές γραμμές, η εκπαίδευση ενός κουταβιού ξεκινάει με το που μπαίνει για πρώτη φορά στο σπίτι, σε ηλικία περίπου 8 εβδομάδων. Να θυμάστε να κρατάτε πάντοτε ευχάριστα και σύντομα τα μαθήματα – 5 με 10 λεπτά αρκούν. Αν δυσκολεύεται με κάτι, μην το αποπαίρνετε. Δώστε του λίγο χρόνο και θα τα καταφέρει.

 Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις τιμωρητικές μεθόδους όπως είναι το σφιχτό λουρί και οι φωνές. Το μόνο που κάνουν είναι να του προκαλούν σύγχυση και είναι κατακριτέες! Ούτως ή άλλως, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε από ένα πλάσμα με νοημοσύνη παιδιού 2 χρονών να κάνει κάτι που δεν ξέρει τι ακριβώς είναι! Οπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή

Ας δούμε, τώρα, τις 5 βασικές εντολές που μπορείτε να μάθετε στο κατοικίδιο σας, εκπαιδεύοντας το μόνοι σας στο σπίτι:

1. «Έλα!»

 Αρχικά, επιλέξτε ένα ήρεμο μέρος, ιδανικά μέσα στο σπίτι. Καθίστε μαζί του και φωνάξτε με απαλό τόνο το όνομα του ή τη λέξη «Έλα!». Κάθε φορά που λέτε ένα από τα δύο, δίνετε του μία λιχουδιά, ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα.

 Λίγη ώρα αργότερα, αφήστε μία λιχουδιά κοντά σας, στο πάτωμα. Μόλις τη φάει, φωνάξτε τον και αφού σας κοιτάξει στα μάτια, δώστε του άλλη μία. Ενδεχομένως, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την συγκεκριμένη διαδικασία αρκετές φορές, ενώ μεγαλώνετε την απόσταση μεταξύ σας.

 Σταδιακά, το κουτάβι σας θα αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα και ίσως βγείτε κι εκτός σπιτιού. Τότε, είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσετε κίνηση και να κάνετε το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό!

 Λίγο κυνηγητό ενώ τον φωνάζετε θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του για περισσότερη ώρα. Όταν σας βρει, δώστε του πολλά χάδια και λεκτικές επιβραβεύσεις, γιατί τα κατάφερε. Προσοχή! Ποτέ, μα ποτέ μην απλώσετε τα χέρια σας για να το αρπάξετε. Αφήστε σε εκείνο την πρωτοβουλία να σας πλησιάσει.

2. «Πάμε!»

 Γενικά στην εκπαίδευση υπακοής, το «πάμε» σημαίνει πως ο σκύλος περπατάει στην αριστερή πλευρά, με το κεφάλι του να κοιτάζει ευθεία μπροστά, ενώ κρατάτε το λουρί χαλαρά. Ο στόχος είναι να μάθει το κουτάβι να μην τραβάει στη βόλτα.

 Είναι σημαντικό να επιλέξετε και να χρησιμοποιείτε μια μονάχα λέξη. Τώρα, το αν θα είναι αριστερά ή δεξιά σας, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

 Πριν ξεκινήσετε, ο σκυλάκος θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί με το λουρί. Μόλις σταματήσει να το δαγκώνει, σταθείτε πλάι του με χαλαρωμένο λουρί και δίνετε του λιχουδιές, όσο στέκεται στο πλευρό σας.

 Λίγη ώρα μετά, κάντε ένα βήμα μπροστά και ζητήστε του να σας ακολουθήσει, μέχρι να αρχίσετε να περπατάτε μαζί. Αν αρχίσει να τραβάει, αλλάξτε κατεύθυνση, φωνάξτε το όνομα του και δελεάστε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά.

 Σταδιακά, μπορείτε να μειώσετε την συχνότητα των ανταμοιβών, αν βέβαια ανταποκρίνεται. Πριν το καταλάβετε, θα περπατάει χαρούμενα στο πλευρό σας! Πάντοτε να του παρέχετε χρόνο να μυρίσει και να εξερευνήσει στη βόλτα. Όταν τελειώσει, φωνάξτε του «πάμε!» με ενθουσιώδη φωνή και επιβραβεύστε τον καθώς επιστρέφει.

3. «Κάτσε»

 Έχετε δύο επιλογές για να του μάθετε να κάθεται κατ’ εντολή σας. Ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο, καθίστε μπροστά του με λίγο φαγητό ή λιχουδιές. Μόλις καθίσει κι εκείνος, πείτε «ναι» και δώστε του μικρή ποσότητα.

 Απομακρυνθείτε αργά, καθώς του ζητάτε να μείνει και περιμένετε καθίσει. Δώστε του κι άλλη λιχουδιά. Τώρα, μπορείτε πλέον να λέτε «κάτσε» και κάθε φορά που το κάνει, να τον επιβραβεύετε.

 Η δεύτερη τεχνική απαιτεί να καθίσετε ακριβώς μπροστά του, κρατώντας έναν πειρασμό στα χέρια σας. Αφήστε τον να μυρίσει, πριν τη σηκώσετε πάνω από το κεφάλι του. Το πιθανότερο είναι να καθίσει κάτω, για να ανασηκώσει το κεφάλι του και να την αρπάξει. Μην τον αφήσετε να την πιάσει, προτού καθίσει όντως.

 Επαναλάβετε μερικές φορές με φαγητό και στη συνέχεια με άδειο χέρι. Συνεχίστε, όμως, να τον επιβραβεύετε, όταν τα καταφέρνει. Σιγά σιγά, θα τον δείτε να κάθεται όταν του το ζητάτε και κάνετε την ανάλογη χειρονομία.

4. «Ξάπλωσε»

 Παρόμοια με το «κάτσε», θα μάθει και το «ξάπλωσε». Ξεκινήστε την εκπαίδευση περιμένοντας να ξαπλώσει από μόνος του και δίνοντας του μία λιχουδιά όταν το κάνει. Λίγο αργότερα, πείτε του να σηκωθεί και περιμένετε πάλι να ξαπλώσει φυσικά. Μόλις αρχίσει να ξαπλώνει πιο γρήγορα πριν σηκωθεί και πάλι, ξεκινήστε να του λέτε την εντολή.

 Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τον παρασύρετε με κάποια λιχουδιά όταν κάθεται ήδη. Φέρτε τη κοντά στη μουσούδα του και κατεβείτε προς το πάτωμα. Δώστε του τη λιχουδιά μόλις ξαπλώσει τελείως. Θα πιάσει αμέσως το νόημα μετά από λίγο!

5. «Μείνε»

 Ένα κουταβάκι, που έχει μάθει αυτή την εντολή θα μείνει σε ένα σημείο, μέχρι να του πείτε να κουνηθεί. Το νόημα είναι να το κάνετε να παραμείνει σταθερό, έως ότου του επιτρέψετε να φύγει και βαθμιαία να αυξάνετε την απόσταση μεταξύ σας.

 Αρχικά, θα πρέπει να του μάθετε την λέξη με την οποία τον αποδεσμεύετε. Μπορεί να είναι «Εντάξει» ή «Ελεύθερος». Έπειτα, όταν κάθεται, πετάξτε μπροστά στα πόδια του μία λιχουδιά και πείτε του αμέσως να μείνει. Πρώτα θα λέτε την εντολή και μετά θα πετάτε τη λιχουδιά.

 Μόλις μάθει πότε μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, ζητήστε του να καθίσει, κοιτάξτε τον και δώστε του μία λιχουδιά. Περιμένετε κι όσο κάθεται ακόμη, συνεχίστε την επιβράβευση. Σταδιακά, μπορείτε να αυξήσετε τους χρόνους μεταξύ των ανταμοιβών κι αργότερα και την απόσταση.

 Να θυμάστε να προχωράτε βήμα βήμα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αν δεν κάνει κάτι αμέσως, δεν πειράζει. Σημαίνει πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, οπότε σεβαστείτε τα όρια του και δοκιμάστε ξανά!

 Μόλις πήρατε το νέο σας σκυλάκι και δεν έχετε ιδέα τι να κάνετε; Μην πανικοβάλλεστε! Θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να το εκπαιδεύετε από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να έχετε μια ευχάριστη και αρμονική ζωή μαζί.

 Η βασική εκπαίδευση υπακοής απαιτεί από εσάς όρεξη, χρόνο, τεράστια υπομονή και γνώση! Μάθετε πρώτα τι είναι αυτό που παρακινεί το δικό σας κατοικίδιο και εκμεταλλευτείτε το σωστά.

 Εκπαιδεύοντας το κουταβάκι σας στην εκμάθηση των παραπάνω 5 βασικών εντολών υπακοής, χτίζετε μια καλή βάση για περαιτέρω εκπαίδευση στο μέλλον. Να θυμάστε να κρατάτε κάθε μάθημα σύντομο και διασκεδαστικό και πάντοτε να σέβεστε τα όρια του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

×