Για τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία), καθώς και υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), το καθένα μπορεί να μοιάζει με δύο διαφορετικά προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείται αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο. Το WebMD αναφέρει ότι πάνω από το 60% των ατόμων με υπέρταση ζουν και με υπερχοληστερολαιμία. Τι κάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη να είναι τόσο στενά συνυφασμένες; Και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν στην απόφραξη των τοιχωμάτων των αρτηριών. Εάν η χοληστερόλη συσσωρευτεί μέσα στις αρτηρίες, αυτό αυξάνει τη δύναμη που χρειάζεται η καρδιά για να αντλήσει αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στα τοιχώματα των αρτηριών, όπου η χοληστερόλη μπορεί εύκολα να συσσωρευτεί.

Οι τροποποιήσεις της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μετρήσεων τόσο της υψηλής χοληστερόλης όσο και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για να γίνει αυτό, συχνά συνιστάται στους ασθενείς να επιμένουν στα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, το λάχανο είναι ένα λαχανικό-δύναμη που μας προσφέρει δύο μεγάλες λύσεις σε 1.

Πώς το λάχανο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Παρόλο που μπορεί να μην είναι το πρώτο πράσινο φυλλώδες λαχανικό για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς φτάνουμε, οι ειδικοί της Cleveland Clinic εξηγούν ότι το λάχανο μπορεί να μειώσει ταυτόχρονα τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στη χοληστερόλη. Ερευνητές από μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσαν ότι η συμπληρωματική διατροφή με μικροπράσινα κόκκινου λάχανου προκάλεσε σημαντική πτώση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης σε ποντίκια που έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Τα οφέλη αυτά μπορούν να αποδοθούν στις φυτοστερόλες του λάχανου, ή στις φυσικές φυτικές ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη, καθώς και στην περιεκτικότητα του λαχανικού σε φυτικές ίνες. Σε 1 φλιτζάνι τεμαχισμένου ωμού λάχανου, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι θα βρείτε 1,75 γραμμάρια φυτικών ινών. Ομοίως, σε 1 φλιτζάνι τεμαχισμένου, ωμού κόκκινου λάχανου, θα βρείτε 1,47 γραμμάρια φυτικών ινών . Ακόμη και μια μερίδα ½ φλιτζανιού τεμαχισμένου, μαγειρεμένου, στραγγισμένου λάχανου χωρίς προσθήκη αλατιού περιέχει 1,42 γραμμάρια του θρεπτικού συστατικού. Όταν πρόκειται για φυτικές ίνες, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με όποια μορφή λάχανου και αν επιλέξετε.

Πώς το λάχανο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το λάχανο είναι μία από τις πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής μας πίεσης. Σε 1 φλιτζάνι τεμαχισμένου ωμού λάχανου, θα βρείτε 119 χιλιοστόγραμμα καλίου, ενώ 170 χιλιοστόγραμμα μπορούν να βρεθούν στην ίδια μερίδα τεμαχισμένου, ωμού κόκκινου λάχανου. Σε μια μερίδα ½ φλιτζανιού τεμαχισμένου, μαγειρεμένου, στραγγισμένου λάχανου χωρίς προσθήκη αλατιού, θα βρείτε 147 χιλιοστόγραμμα καλίου.

Οι ειδικοί της Lifespan εξηγούν ότι το λάχανο περιέχει επίσης ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, βρέθηκε ότι οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανών είχαν χαμηλότερες μετρήσεις κεντρικής συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο κορυφαίος αριθμός της μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης). Η πρόσληψη ανθοκυανών συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη ακαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών, καθιστώντας αυτές τις ενώσεις ένα δυνητικά αποτελεσματικό μέσο μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: healthdigest.com