Ποια τα στάδια της ανάρρωσης από τη γρίπη-και πώς να νιώσετε καλύτερα το συντομότερο δυνατό

Σε πολλούς ανθρώπους που κολλάνε τον ιό μπορεί να ζητηθεί να μείνουν στο σπίτι, να ξεκουραστούν, να πάρουν ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη και να πίνουν άφθονο νερό κατά την ανάρρωση. “Οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για να βοηθήσουν στη συμπτωματική ανακούφιση”, λέει ο Dr. Shankaran. Επισημαίνει ότι τα ποτά με βάση τους ηλεκτρολύτες, όπως το Gatorade (χωρίς ζάχαρη για όσους πάσχουν από διαβήτη) ή το Pedialyte, θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα για ορισμένους ανθρώπους.

Ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως το Tamiflu (ή Oseltamivir) και το baloxavir marboxil. Τόσο ο Dr. Shankaran όσο και ο Dr. Hijano προτείνουν ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό. Αν και, η baloxavir marboxil δεν συνιστάται για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, λέει ο Dr. Shankaran.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ένα αντιιικό φάρμακο, καλέστε το γιατρό σας για να συζητήσετε τις επιλογές σας και να μάθετε πώς μπορείτε να λάβετε μια συνταγή που θα σας αποσταλεί στο τοπικό σας φαρμακείο.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό ή να πάω στο νοσοκομείο για τη γρίπη;

Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα στάδια της γρίπης, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα που θα σηματοδοτούσαν ότι χρειάζεται ένα ταξίδι στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη
  • Νέες νευρολογικές καταστάσεις

“[Αυτά τα συμπτώματα] θα πρέπει να σας ωθήσουν αμέσως να αξιολογηθείτε σε πιο επείγουσα ή επείγουσα βάση”, λέει ο Δρ Shankaran. Προσθέτει ότι αν είστε ανοσοκατεσταλμένος και νομίζετε ότι έχετε γρίπη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχό σας για να είστε σίγουροι.

Εάν μπορείτε να εξεταστείτε για τη γρίπη πριν αναζητήσετε ιατρική φροντίδα, αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να καθορίσουν την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.

Ημέρα 0

Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία ένα άτομο θα εκτεθεί και θα μολυνθεί από τον ιό. Ονομάζεται επίσης περίοδος επώασης. “Ο ιός αρχίζει να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του και μολύνει το σώμα”, λέει ο Δρ Hijano. “Για τα περισσότερα άτομα, αυτό θα συμβεί στην ανώτερη αναπνευστική οδό”.

Ταυτόχρονα, ο Δρ Shankaran επισημαίνει ότι η “ημέρα μηδέν” μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα διάστημα μιας έως τεσσάρων ημερών πριν αρχίσουν να παρουσιάζονται συμπτώματα.

Ημέρα 1

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ανεπαίσθητα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη, να νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε αλλεργία ή να αισθάνεστε κουρασμένοι. Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας που κινείται προς τη δεύτερη ημέρα, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα ή να εμφανιστούν άλλα κοινά συμπτώματα της γρίπης.

Ημέρα 2

Η δεύτερη ημέρα είναι συνήθως η ημέρα κατά την οποία τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται πλήρως. Το μολυσμένο άτομο θα αρχίσει να αισθάνεται πυρετό που συνοδεύεται από βήχα, πόνους στο σώμα ή ρινική συμφόρηση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί επίσης να εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό ή διάρροια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν έχετε γρίπη, COVID-19 ή απλώς ένα κοινό κρυολόγημα. Σε αυτή την περίπτωση, θα θέλατε να εξεταστείτε νωρίτερα παρά αργότερα για να καθορίσετε την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.

Ημέρα 3

Ο καθένας βιώνει τη γρίπη με διαφορετικό τρόπο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το αν είστε ή όχι ανοσοκατεσταλμένος ή εμβολιασμένος κατά της γρίπης. Κάποιος που είναι εμβολιασμένος δεν θα παρουσιάσει τόσο έντονα συμπτώματα όσο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος.

Παρόλα αυτά, η τρίτη έως και η πέμπτη ημέρα θεωρείται συνήθως η αιχμή. “Οι ασθενείς θα εξακολουθούν να έχουν πυρετό, πόνους και κόπωση και τα συμπτώματα θα χειροτερεύουν”, δήλωσε ο Δρ Hijano.

Ημέρα 4

Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους, άλλοι μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην κορύφωσή τους. Ο Dr. Hijano επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να πούμε τι θα συμβεί κατά τα μεσαία στάδια της ανάρρωσης από τη γρίπη, λόγω του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται οι διαφορετικοί οργανισμοί στον ιό. Αντιθέτως, προτείνει ότι το αν ένα άτομο βελτιώνεται ή όχι μπορεί να προσδιοριστεί καλύτερα μέρα με τη μέρα.

“Εκ των υστέρων, θα είστε σε θέση να πείτε “χθες ήταν η χειρότερη μέρα μου”, λέει ο Δρ Hijano. “Δεν μπορείτε πραγματικά να το εκτιμήσετε αυτό εκ των προτέρων. Απλά να ξέρετε ότι καθώς αναπτύσσετε συμπτώματα, θα αισθάνεστε χειρότερα πριν αισθανθείτε καλύτερα. Αλλά θα είστε σε θέση να το καταλάβετε κάθε μέρα όταν ξυπνάτε”.

Ημέρα 5

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης στη γενική κατάσταση του ατόμου. “Διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αλλά συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται”, λέει ο Δρ Shankaran.

Προσθέτει ότι σε αυτό το σημείο, όποιος έχει πυρετό, ειδικότερα, θα πρέπει να αρχίσει να βλέπει τη θερμοκρασία του να μειώνεται. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φτάνουν στο τέλος της κορύφωσής τους.

Ημέρα 6

Την έκτη ημέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρατηρήσουν ότι ο πυρετός τους έχει φύγει ή ίσως εμφανίζεται κατά διαστήματα και όχι με σταθερά υψηλή θερμοκρασία σώματος. Όποιος είχε πονόλαιμο ή πόνους στο σώμα μπορεί επίσης να μην έχει πλέον αυτά τα συμπτώματα.

Βελτίωση μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να αναπνέει καλύτερα, ότι έχει ανακτήσει την όρεξή του ή ότι τα επίπεδα ενέργειάς του έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό.

“Μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τα πράγματα με ευκολία και όχι να επιστρέψετε αμέσως στο εκατό τοις εκατό, επειδή ακόμα αναρρώνετε”, συμβουλεύει ο Δρ Shankaran. “Θα πρέπει να ξεκινήσετε πιο αργά μέχρι να ξέρετε ακριβώς πώς αισθάνεστε”.

Ημέρα 7

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να αισθάνεστε έτοιμοι να βγείτε από το σπίτι, να κάνετε δραστηριότητες ή να ξεκινήσετε ξανά την κανονική σας ρουτίνα. Υπάρχει πιθανότητα να έχετε παρατεταμένο βήχα, οπότε, και πάλι, θα πρέπει να φοράτε μάσκα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο διανύει την έβδομη ημέρα και ξαφνικά αρχίζει να αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και πόνους στο στήθος συνοδευόμενους από πυρετό που επιστρέφει, μπορεί να είναι ένδειξη επιπλοκών μετά τη γρίπη. “Η μία συχνή επιπλοκή που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή είναι η πνευμονία, η οποία είναι μια μόλυνση των πνευμόνων από ένα βακτήριο”, λέει ο Dr. Hijano.

“Πρόκειται για φλεγμονή των πνευμόνων”, προσθέτει ο Δρ Shankaran. “Μπορεί να προέρχεται από την ίδια τη γρίπη. Και μερικοί άνθρωποι, αφού η γρίπη καλυτερεύσει λίγο, μπορεί να πάθουν μια βακτηριακή λοίμωξη που ακολουθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πάρετε και αντιβιοτικό”.