Το αν οι σκύλοι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια είναι κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σχετικά συνηθισμένα στους ανθρώπους και, ως εκ τούτου, είναι λογικό να αναρωτηθούμε αν μπορούν να επηρεάσουν και τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ακόμη και αν οι σκύλοι μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αρκετές ιατρικές καταστάσεις στους σκύλους μπορεί να μιμούνται τα εγκεφαλικά επεισόδια και, επομένως, σε περίπτωση που ένας σκύλος εκδηλώσει συμπτώματα που συνάδουν με εγκεφαλικά επεισόδια, είναι επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί ο σκύλος στον κτηνίατρο για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Έχουν οι σκύλοι εγκεφαλικά επεισόδια;

Ναι, οι σκύλοι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια. Σε σύγκριση με τα εγκεφαλικά επεισόδια στους ανθρώπους, παρατηρούνται λιγότερο συχνά, αλλά εξελίσσονται σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους έχουν διάφορες υποκείμενες αιτίες και πολλά πιθανά αποτελέσματα. Ας συζητήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο στους σκύλους;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε σκύλους είναι μια απώλεια ροής αίματος και οξυγόνου σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που έχει ως αποτέλεσμα βλάβη του νευρικού ιστού και νευρολογικά ελλείμματα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζεται ιατρικά εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα ή CVA. Τα εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα θεωρούνται αποκαλυπτικά σημάδια εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Ποιοι είναι οι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων στους σκύλους;

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων σε σκύλους: ισχαιμικό και αιμορραγικό. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια παρατηρούνται πολύ πιο συχνά σε σκύλους από τα αιμορραγικά.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αναπτύσσεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται, συνήθως λόγω θρόμβων αίματος, φλεγμονών, λοιμώξεων ή όγκων.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο λόγω ρήξεων αιμοφόρων αγγείων ή διαταραχών της πήξης του αίματος.

“Τα εγκεφαλικά επεισόδια, τόσο τα ισχαιμικά όσο και τα αιμορραγικά, είναι η πιο κοινή υποκείμενη αιτία οξείας, μη εξελισσόμενης εγκεφαλοπάθειας (εγκεφαλική δυσλειτουργία) σε σκύλους”, σύμφωνα με τη μελέτη του 2020, “Imaging Ischemic and Hemorrhagic Disease of the Brain in Dogs”, από το Frontiers in Veterinary Science.

Πόσο συχνά είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους αντιπροσωπεύουν το 1,5 έως 2 τοις εκατό των νευρολογικών παραπομπών, σύμφωνα με τη μελέτη “Ischaemic and Haemorrhagic Stroke in the Dog”, που δημοσιεύθηκε το 2009 στο Veterinary Journal.

Η πραγματική συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων στους σκύλους είναι άγνωστη. Τα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς υποδιαγνώζονταν στην κτηνιατρική στο παρελθόν λόγω έλλειψης διαγνωστικών επιλογών.

Με βάση τις τρέχουσες στατιστικές, τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους είναι σπάνια αλλά πιο δραματικά σε σύγκριση με τα ανθρώπινα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους;

Καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της πήξης του αίματος, μεταβολικά προβλήματα, ενδοκρινικές ανισορροπίες, παράσιτα και τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους.

Οι δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων σε σκύλους συνδέονται με διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, η υποκείμενη αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, υπο- ή υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, νεφρικά προβλήματα, διαβήτη, νόσο του Cushing και υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).

Σπάνιες αιτίες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι οι αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούνται από λίπος, παράσιτα, όγκους ή θραύσματα χόνδρου της σπονδυλικής στήλης.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονται με ασθένειες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν συγγενείς διαταραχές της πήξης, ανοσοδιαμεσολαβούμενη θρομβοπενία, τρωκτικοκτόνα με βάση τη βαρφαρίνη, πνευμονοσκώληκες (αγγειοστρογγύλη), υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα) και ανώμαλα ανεπτυγμένα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Άλλες αιτίες εγκεφαλικών αιμορραγιών περιλαμβάνουν τραύμα στο κεφάλι, όγκους στον εγκέφαλο και μεταστάσεις όγκων στον εγκέφαλο.

Έχουν κάποιες ράτσες σκύλων προδιάθεση για εγκεφαλικά επεισόδια;

Ναι, ορισμένες φυλές σκύλων έχουν προδιάθεση για εγκεφαλικά επεισόδια. Τα εγκεφαλικά επεισόδια σκύλων αναφέρονται συχνότερα στα Cavalier King Charles Spaniel και στα κυνηγόσκυλα.

Είναι άγνωστο αν πρόκειται για πραγματική προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο ή για αποτέλεσμα της υψηλής συχνότητας εμφάνισης υποκείμενων αιτιών εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για παράδειγμα, οι καρδιακές παθήσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στα Cavalier King Charles Spaniel, ενώ τα κυνηγόσκυλα έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τις φυλές που δεν είναι κυνηγόσκυλα.

Υπάρχει καθιερωμένο αίτιο εγκεφαλικού επεισοδίου σκύλου;

Ναι, υπάρχει καθιερωμένο έναυσμα για εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους.

Μια μελέτη του 2017, με τίτλο “The Effects of Various Weather Conditions as a Potential Ischemic Stroke Trigger in Dogs”, κατέδειξε ότι “η αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα εγκεφαλικά επεισόδια που αξιολογήθηκαν να συμβαίνουν μετά από περιόδους ταχείας, μεγάλης διακύμανσης των καιρικών συνθηκών”.

Ποια είναι τα συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων στους σκύλους;

Τα συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων στους σκύλους είναι η κλίση του κεφαλιού, η έλλειψη συντονισμού, οι κύκλοι, το τρέμουλο, οι επιληπτικές κρίσεις και οι αλλαγές στη συμπεριφορά και τη νοημοσύνη. Η κλινική εκδήλωση εξαρτάται από τη θέση του εγκεφαλικού επεισοδίου εντός του νευρικού συστήματος.

Συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων του πρόσθιου εγκεφάλου στους σκύλους

Κλίση του κεφαλιού: Η κλίση του κεφαλιού είναι τυπική για τα εγκεφαλικά επεισόδια του πρόσθιου εγκεφάλου, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλους τύπους. Περιγράφεται ως η διατήρηση του σκύλου σε κλίση προς τη μία πλευρά, γεγονός που τον κάνει να μοιάζει σαν να ακούει κάτι στο έδαφος.
Πίεση του κεφαλιού: Η πίεση του κεφαλιού είναι όταν ο σκύλος πιέζει καταναγκαστικά το κεφάλι του σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως ένας τοίχος, το πάτωμα ή μια γωνία. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου σε σκύλους.
Πτώση προς τη μία πλευρά: Ο σκύλος αδυνατεί να καθίσει ή να περπατήσει και πέφτει συνεχώς στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του χωρίς προφανή λόγο.
Κύκλωμα: Ο σκύλος περπατάει κυκλικά στο περιβάλλον και, ακόμη και αν προσπαθήσει, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει ευθεία πορεία.

Επιληπτικές κρίσεις: Οι επιληπτικές κρίσεις είναι επεισόδια ανεξέλεγκτης απελευθέρωσης νευρωνικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα απώλεια συνείδησης και σπασμούς.
Αλλαγές στη συμπεριφορά: Οι ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά των σκύλων μπορούν να αποδοθούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο σκύλος μπορεί να φαίνεται ευερέθιστος, αποτραβηγμένος, χαμένος ή απών.
Τυφλότητα: Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν οξεία τύφλωση, η οποία μπορεί να είναι αναστρέψιμη ή μη αναστρέψιμη.

Συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας στους σκύλους

Τρέμουλο στο κεφάλι: Οι τριγμοί της κεφαλής προκαλούν ακούσιο κούνημα του κεφαλιού ή ρίγος. Το τρέμουλο είναι πιο εντυπωσιακό όταν ο σκύλος είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος σε μια συγκεκριμένη εργασία. Βεβαιωθείτε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το τρέμουλο με τις επιληπτικές κρίσεις του σκύλου.
Ανώμαλη κίνηση των ματιών: Οι ανώμαλες κινήσεις των ματιών αναφέρονται σε τρεμόπαιγμα ή συσπάσεις των ματιών κατά τις οποίες τα μάτια κινούνται από πλευρά σε πλευρά ή σε περιστροφική κατεύθυνση. Ο ιατρικός όρος για τις ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών είναι νυσταγμός.
Ανώμαλη θέση των ματιών: Η ανώμαλη θέση των ματιών ονομάζεται στραβισμός και χαρακτηρίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται και δεν κοιτούν το ίδιο αντικείμενο. Στους ανθρώπους, συχνά αποκαλείται στραβισμός των ματιών.
Αιθουσαία νόσος: Η αιθουσαία νόσος αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού στελέχους και παρεγκεφαλίδας και εκδηλώνεται με απώλεια ισορροπίας, κλίση του κεφαλιού, αδυναμία στάσης και πτώση ή κύλιση προς τη μία πλευρά.
Υπερμετρία: Η υπερμετρία περιγράφει ένα σκύλο που ξεπερνά την προβλεπόμενη θέση του. Με άλλα λόγια, ο σκύλος πατάει σπασμωδικά πολύ περισσότερο ή ψηλότερα από ό,τι χρειάζεται.

Αταξία: Η αταξία είναι μια έλλειψη συντονισμού που οδηγεί σε μη φυσιολογικές κινήσεις και μπορεί να επηρεάσει το κεφάλι, τα πόδια ή το σώμα.
Κύκλωμα: Η κυκλικότητα παρατηρείται σε σκύλους με εγκεφαλικό επεισόδιο στο εγκεφαλικό στέλεχος ή στην παρεγκεφαλίδα. Ορίζεται ως το περπάτημα σε κύκλους και η αδυναμία λήψης ευθείας τροχιάς.
Ημιπάρεση: Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ορισμένους σκύλους προκαλεί αδυναμία ή απώλεια της εκούσιας κινητικής λειτουργίας στη μία πλευρά του σώματος.
Ανώμαλη νοημοσύνη: Η νοημοσύνη αναφέρεται στη νοητική οξύτητα. Η ανώμαλη νοητική κατάσταση έχει τέσσερα στάδια: κατάθλιψη, αποβλάκωση, αναισθησία και κώμα. Η λήθαργος (μειωμένη εγρήγορση ή ατονία) και ο λήθαργος (σχεδόν απώλεια αισθήσεων) είναι δυνατές σε σκύλους με εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων του νωτιαίου μυελού σε σκύλους

Πάρεση: Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί μερικές φορές μερική απώλεια της εκούσιας κινητικής λειτουργίας. Η πάρεση μπορεί να επηρεάσει τη μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση), και τα δύο πίσω άκρα (παραπάρεση) και τα τέσσερα πόδια (τετραπάρεση).
Πλεγία: Τα εγκεφαλικά επεισόδια στον νωτιαίο μυελό προκαλούν πλήρη παράλυση σε σοβαρές περιπτώσεις. Η παράλυση των πυελικών άκρων ονομάζεται ιατρικά παραπληγία, ενώ ο όρος για την παράλυση και των τεσσάρων άκρων είναι τετραπληγία.

Πώς διαγιγνώσκουν οι κτηνίατροι τα εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους;

Οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους με βάση εικόνες από υπολογιστική τομογραφία (CT) και μαγνητικό συντονισμό (MR). Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση των εγκεφαλικών επεισοδίων επειδή:

  • Βοηθούν στη διαφοροποίηση μεταξύ ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την έκταση της βλάβης στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Προσδιορισμός της ύπαρξης και της ποσότητας του διασώσιμου εγκεφαλικού ιστού
  • Κατά τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου σε σκύλους, ο κτηνίατρος ξεκινά με φυσική εξέταση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αποκλειστούν καρδιακές παθήσεις μέσω ακτινογραφιών θώρακα, υπερήχων καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Εάν η καρδιά είναι υγιής, ο κτηνίατρος παραγγέλνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει τον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να παραγγελθούν πρόσθετες εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις, βιοχημικές εξετάσεις και ανάλυση ούρων, για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι η θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους;

Η θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους έχει δύο συνιστώσες: πρώτον, τον προσδιορισμό και τη διαχείριση της υποκείμενης αιτίας και, δεύτερον, την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας για το σκύλο.

Η διαχείριση της υποκείμενης αιτίας είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατή, δεδομένου ότι το έναυσμα είναι συχνά άγνωστο. Εάν εντοπιστεί το έναυσμα, η θεραπεία συμβάλλει στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της αιτίας. Για παράδειγμα, εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από θρόμβο, ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει ένα αντιπηκτικό. Οι σκύλοι με εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση επωφελούνται από φάρμακα υπέρτασης.

Η υποστηρικτική φροντίδα ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα και περιλαμβάνει συμπληρωματικό οξυγόνο, υγιεινή διατροφή, διαχείριση της ούρησης και της αφόδευσης και φυσικοθεραπεία.

Οι κτηνίατροι συχνά αφήνουν τα νευρολογικά συμπτώματα που προκαλούνται από το εγκεφαλικό επεισόδιο να επουλωθούν μόνα τους. Ο εγκέφαλος έχει τάση ανάκαμψης, αλλά χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή και να υποχωρήσει το οίδημα.

Για να επιταχυνθεί η επούλωση και να βοηθήσει τον εγκέφαλο να μειώσει το πρήξιμο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκυλιά λαμβάνουν στεροειδή, μαννιτόλη, ή υπερτονικό αλατούχο διάλυμα.

Ποια είναι η πρόγνωση για τους σκύλους με εγκεφαλικά επεισόδια;

Η πρόγνωση για τους σκύλους με εγκεφαλικά επεισόδια εξαρτάται από τη σοβαρότητα του νευρολογικού ελλείμματος, την αρχική ανταπόκριση στην υποστηρικτική φροντίδα και την υποκείμενη αιτία (εάν εντοπιστεί).

Η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν επηρεάζει την πρόγνωση με βάση τα ευρήματα της μελέτης του 2005, “Results of Diagnostic Investigations and Long-Term Outcome of 33 Dogs with Brain Infarction (2000-2004)”.

Μπορούν να προληφθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια στους σκύλους;

Ναι, τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σκύλους μπορούν να προληφθούν. Η σωστή κτηνιατρική φροντίδα μπορεί να αποφύγει ή να αντιμετωπίσει ορισμένες υποκείμενες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων. Προγραμματίστε τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις για τον σκύλο, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε σε εγρήγορση για την υγεία του. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι η ιδανική στιγμή για να διαγνώσετε μικρά ζητήματα νωρίς και πριν εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: pethelpful.com