Ο Elon Musk ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του Neuralink έχει εμφυτεύσει “επιτυχώς” τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Elon Musk ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία Neuralink έχει εμφυτεύσει με επιτυχία ένα από τα ασύρματα τσιπ εγκεφάλου της σε έναν άνθρωπο.

Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, δήλωσε ότι ανιχνεύθηκε “ελπιδοφόρα” εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τη διαδικασία και ότι ο ασθενής “αναρρώνει καλά”.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολύπλοκων νευρολογικών παθήσεων.

Ορισμένες ανταγωνιστικές εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

“Για κάθε εταιρεία που παράγει ιατρικές συσκευές, η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους αποτελεί σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε η καθηγήτρια Anne Vanhoestenberghe του King’s College του Λονδίνου.

“Για την κοινότητα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, πρέπει να τοποθετήσουμε αυτή την είδηση στο πλαίσιο ότι ενώ υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται πάνω σε συναρπαστικά προϊόντα, υπάρχουν μόνο λίγες άλλες εταιρείες που έχουν εμφυτεύσει τις συσκευές τους σε ανθρώπους, οπότε η Neuralink έχει ενταχθεί σε μια μάλλον μικρή ομάδα”.

Ωστόσο, η ίδια πρότεινε επίσης να υπάρξει μια σημείωση προσοχής, καθώς η “πραγματική επιτυχία” μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μακροπρόθεσμα.

“Γνωρίζουμε ότι ο Elon Musk είναι πολύ ικανός στο να δημιουργεί δημοσιότητα για την εταιρεία του”, πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που έχουν κάνει παρόμοιες προόδους στον τομέα αυτό είναι η École Polytechnique Fédérale in Lausanne (EPFL), στην Ελβετία, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο άνθρωπο να περπατήσει μόνο με τη σκέψη.

Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική του στήλη, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις στα πόδια και τα πόδια του.

Λεπτομέρειες της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2023.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών του κ. Musk, ούτε η Neuralink έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που λέει ότι έλαβε χώρα.

Το BBC News απευθύνθηκε τόσο στη Neuralink όσο και στην ιατρική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να σχολιάσει.

Δοκιμές της Neuralink

Η Neuralink έχει επικριθεί στο παρελθόν, με το Reuters να αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η εταιρεία συμμετείχε σε δοκιμές που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.500 ζώων, συμπεριλαμβανομένων προβάτων, πιθήκων και χοίρων.

Τον Ιούλιο του 2023, ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ – το οποίο διερευνά τις ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων – δήλωσε ότι δεν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις των κανόνων για την έρευνα σε ζώα στην εταιρεία.

Ωστόσο, μια ξεχωριστή έρευνα της υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εταιρεία του κ. Μασκ έλαβε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον FDA τον Μάιο του 2023.

Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την “πρόθεση κίνησης”, σύμφωνα με τη Neuralink.

Η εταιρεία αναφέρει ότι τα νήματα αυτά επιτρέπουν στο πειραματικό της εμφύτευμα – το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο προτίθεται να κινηθεί.

“[Έχει] μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει στο μέλλον τους ανθρώπους με νευρολογικές διαταραχές και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η θεμελιώδης νευροεπιστημονική έρευνα αξιοποιείται για ιατρικές προόδους”, δήλωσε η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών.

“Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις διεπαφές απαιτούν επεμβατική νευροχειρουργική επέμβαση και βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, επομένως θα χρειαστούν πιθανότατα πολλά χρόνια προτού γίνουν ευρέως διαθέσιμες”.

Τηλεπάθεια

Σε άλλη ανάρτηση στο X, ο κ. Musk δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy.

Η τηλεπάθεια, είπε, θα επιτρέψει “τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη”.

“Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους”, συνέχισε.

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Βρετανό επιστήμονα που έπασχε από την ασθένεια του κινητικού νευρώνα, πρόσθεσε: “Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από μια δακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος”.

Ενώ η συμμετοχή του κ. Μασκ αυξάνει το προφίλ της Neuralink, ορισμένοι από τους ανταγωνιστές του έχουν ιστορικό που χρονολογείται από δύο δεκαετίες. Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.

Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει άτομα με παράλυση. Και το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας που βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευτεί μέσω μιας “κρανιακής μικρο-σχισμής”, η οποία, όπως λέει, είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

Οι υπάρχουσες συσκευές έχουν επίσης δημιουργήσει αποτελέσματα. Σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, τα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, η οποία στη συνέχεια μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί για να το βοηθήσει να επικοινωνήσει.

Πηγή: bbc.com