Ο κόσμος έχει αλλάξει

«Των χρωμάτων Η μυστική Λειτουργία, Και των νέων Διαστάσεων Το ξύπνημα»….

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Τα συνηθισμένα λάθη, όταν συνδέονται με επικίνδυνες καταστάσεις, μπορούν να φέρουν τη καταστροφή. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, τόσο καταστροφικότερες είναι οι συνέπειες του λανθασμένου χειρισμού του. Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή σας- και σίγουρα υπάρχουν καθοριστικά γεγονότα  που δεσπόζουν στη μνήμη σας- σκεφτείτε τι αποτελέσματα προέκυψαν, όταν ζούσατε μέσα στην άρνηση η βασίσατε τις αποφάσεις σας σε λανθασμένες αρχικές υποθέσεις. Ποιες ήταν οι συνέπειες, όταν σας καθήλωσε η αδράνεια, όταν κρυφτήκατε πίσω από τη μάσκα σας, εμποδίζοντας τους άλλους να σας βοηθήσουν;

Και το κυριότερο: Ποιες επιλογές κάνατε που σας οδήγησαν σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα; Τα προβλήματα σας ήταν απλά η δυσεπίλυτα; Ίσως γνωρίσατε ανθρώπους που βάδιζαν σα τυφλοί προς τη καταστροφή και η πρώτη σας σκέψη ήταν, « Μα καλά, δεν βλέπουν που πηγαίνουν;»

Προβλέπω ότι, διαβάζοντας τα γραφόμενα μου, θα αναρωτηθείτε πως ήταν δυνατόν να σκεφτόσαστε με τον τρόπο που σκεφτόσαστε, να μη βλέπατε αυτά που δεν βλέπατε και να επιλέξατε τη συμπεριφορά που επιλέξατε. Η πρόκληση τουλάχιστον εν μέρει, είναι να διαπιστώσετε τις συνέπειες που έχουν αυτές οι συμπεριφορές στη ζωή σας, τα όνειρα σας και τις ανάγκες σας. Είναι συμπεριφορές που σας αναζωογονούν και σας ενδυναμώνουν η είναι οι επιδημικές συμπεριφορές που ταλανίζουν αφανώς τη ζωή σας, αφήνουν τα προβλήματα σας να δηλητηριάζουν τα όνειρα σας;

Ακόμα και στην καθημερινή ζωή, βλέπουμε δραματικά παραδείγματα ονείρων που σβήνουν εξαιτίας της εθελοτυφλίας.

  •  Ίσως πρόκειται για γονείς που κοροιδεύουν τον εαυτό τους ότι ο γιός τους  δεν έχει μπλέξει με ναρκωτικά , μέχρι που τον βρίσκουν νεκρό από υπερβολική δόση ή για τη σύζυγο που πιστεύει  ότι ο σύζυγος της είναι όντως πράκτορας του FBI και του αναθέτουν αποστολές μόνο τα σαββατόβραδα.

Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ από μόνα τους. Δεν βελτιώνονται, όταν τα αμελούμε. Το μόνο χειρότερο  από το να έχεις ένα παιδί μπλεγμένο με τα ναρκωτικά η έναν άπιστο σύζυγο είναι να μην συνειδητοποιείς το πρόβλημα, η ακόμα χειρότερα, να το ξέρεις αλλά να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει. Δεν ζείτε, επιλέγετε η διαχειρίζεστε τη ζωή σας εν κενώ. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται κόσμος. Όπως είναι σήμερα ο κόσμος, η αφέλεια και η έλλειψη ρεαλισμού θα σας οδηγήσουν σε προβλήματα. Δεν ζείτε στο παράδεισο, γιατί απλούστατα στη γη  δεν υπάρχει παράδεισος.

Σήμερα, αν ακούσετε να χρησιμοποιούν τη λέξη κόκα σε μια συζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα δεν εννοούν το αναψυκτικό. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν χωρά αμφιβολία πως έχει γίνει επικίνδυνος. Ο κόσμος που φτιάξαμε είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον που γνώρισαν οι γονείς και οι παππούδες μας.

Τα προβλήματα είναι τεράστια , δεν χωρά αμφιβολία.

  • Δεν χρειάζεται να σας πει ένας δόκτορας των συμπεριφορικών επιστημών ότι ο δυτικός κόσμος η τουλάχιστον ένα μέρος του έχει αποτύχει στον ένα η τον άλλο βαθμό, σε όλες ουσιαστικά;

Τις παραμέτρους των ανθρώπινων λειτουργιών. Το ποσοστό διαζυγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες  ανέρχεται κατά τους ειδικούς στο εντυπωσιακό ύψος του 57,7% και η μέση διάρκεια των νέων γάμων είναι είκοσι έξι μήνες. Το 62% του πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία. Μια στις τέσσερεις γυναίκες έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Οι αυτοκτονίες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Σε ότι αφορά στη διαχείριση της αισθηματικής ζωής μας, και την εκπαίδευση των παιδιών μας στη διαχείριση της δικής τους, έχουμε χάσει κάθε έλεγχο αλλά προσποιούμαστε απεγνωσμένα το αντίθετο.

Προβάλλουμε προς τα έξω την εικόνα «Είμαι καλά. Θα τα καταφέρω. Όλα θα πάνε καλά», γιατί φοβόμαστε μήπως μας κατακρίνουν. Τίποτα δεν θα πάει καλά και πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζοντας ο καθένας τη ζωή του.

Εσείς θα ξεκινήσετε με τη δική σας ζωή. Εάν θέλετε να είστε νικητής και όχι ένα νούμερο στις στατιστικές, μπορείτε να το κάνετε, αλλά ετοιμαστείτε να βάλετε τα δυνατά σας, γιατί δεν είναι εύκολο. Ζείτε στον πραγματικό κόσμο και αντιμετωπίζετε υπαρκτά προβλήματα; Που χρειάζονται πρακτικές λύσεις. Δεν αρκεί να εντοπίσετε τα προβλήματά σας. Πρέπει να τα λύσετε και μάλιστα αμέσως.

•  M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

×