Διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη

Ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας. Αυτά τα δύο προβλήματα υγείας έχουν ευρεία επικράτηση και σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους από άποψη υγείας, οικονομίας, ακόμη και κοινωνικών πτυχών. Όπως γνωρίζετε, ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται λόγω της διαταραγμένης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από δυσλειτουργία της ινσουλίνης και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα και τα κύτταρα των αγγείων.

Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τα επίπεδα λίπους στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εξασθενημένης λειτουργίας των αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, ιδίως σε σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μέσω πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, βελτιώνοντας τελικά την ποιότητα ζωής των ατόμων και μειώνοντας την επιβάρυνση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης.

Τι είναι το Agaricus bisporus;

Το Agaricus bisporus, κοινώς γνωστό ως λευκό μανιτάρι, είναι ένα είδος βρώσιμου μανιταριού. Περιέχει υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών και αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, D και B12, φυλλικών αλάτων και πολυφαινολών.

Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε το πλούσιο περιεχόμενο των λευκών μανιταριών. Όπως και πολλά άλλα βρώσιμα μανιτάρια, περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, υψηλές φυτικές ίνες, μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθώς και βιοδραστικά μόρια όπως λεκτίνες και πολυσακχαριδικά σύμπλοκα. Αυτά τα βιοδραστικά μόρια μπορεί επίσης να είναι πολύ ευεργετικές αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι β-γλυκάνες και οι πολυφαινόλες.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν αυτά τα μανιτάρια καλή πηγή βιταμινών. Τα λευκά μανιτάρια ενδείκνυνται ως καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3, νιασίνη, φυλλικά άλατα, Β12), βιταμίνης D2 και εργοστερόλης. Μπορεί να μην έχετε ακούσει για την εργοστερόλη, καθώς δεν είναι πολύ διαδεδομένη. Είναι μια ειδική μορφή στερόλης που περιέχουν τα μανιτάρια στα κυτταρικά τους τοιχώματα, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα κύτταρα που περιέχουν χοληστερόλη στα τοιχώματά τους.

Παρόλο που η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα βρώσιμα μανιτάρια υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες (2-5%), είναι αρκετή για να προσφέρει αποτελέσματα στην υγεία.

Τι λέει η έρευνα;

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ποσότητες θερμίδων και υδατανθράκων του Agaricus bisporus είναι πολύ χαμηλές, καθιστώντας το εύκολα ανεκτό για τους ασθενείς με διαβήτη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες παίζει επίσης ρόλο στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη με 37 συμμετέχοντες που κατανάλωναν 100 γραμμάρια λευκών μανιταριών καθημερινά για 16 εβδομάδες, οι ερευνητές διερεύνησαν τους παράγοντες κινδύνου διαβήτη στον ορό, τους δείκτες φλεγμονής και τους δείκτες οξειδωτικού στρες. Η παρέμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αντιοξειδωτικών δεικτών, όπως η βαθμολογία ORAC, καθώς και της αντιφλεγμονώδους ορμόνης αδιπονεκτίνης και αρκετών δεικτών οξειδωτικού στρες στο αίμα. Αυτές οι πιθανές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις συμβάλλουν στη ρύθμιση του διαβήτη.

Τα λευκά μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά προτιμότερη επιλογή τροφής για ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη. Τα μανιτάρια αυτά μπορεί να έχουν αντιχοληστερολαιμική δράση, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε δύο ομάδες αρουραίων: στη μία ομάδα χορηγήθηκε δίαιτα υψηλής χοληστερόλης και στην άλλη ομάδα προκλήθηκε διαβήτης τύπου 2. Έδωσαν στους αρουραίους μια σκόνη από Agaricus bisporus.

Στην ομάδα αρουραίων με επαγόμενο διαβήτη τύπου 2, η πρόσληψη σκόνης λευκού μανιταριού οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λίπους στο αίμα και χοληστερόλης. Οι αρουραίοι παρουσίασαν επίσης μειωμένες δραστηριότητες ηπατικών ενζύμων, συγκεκριμένα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης και της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης, καθώς και μειωμένο ηπατικό βάρος. Αυτοί οι δείκτες υποδεικνύουν βελτιωμένη υγεία του ήπατος.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση του Agaricus bisporus ή των λευκών μανιταριών έχει θετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα. Τα μανιτάρια αυτά παρουσιάζουν τόσο υπογλυκαιμικές (μείωση του σακχάρου στο αίμα) όσο και υπολιπιδαιμικές (μείωση των λιπιδίων) δραστηριότητες λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Εκτός από τη θρεπτική τους σύνθεση, τα λευκά μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων και λίπους, γεγονός που τα καθιστά προτιμώμενη επιλογή για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα λευκά μανιτάρια μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία στη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: healthnews.com