Δεν μπορεί να υπάρξει καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα για ένα υγιές περιβάλλον χωρίς δικαιοσύνη, ισότητα και αληθινή ένταξη, δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν,  Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) σε συζήτηση την Πέμπτη, για τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας της υγείας  και τον αντίκτυπό τους στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έλαβε χώρα στη Γενεύη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του UNEP η κ. Άντερσεν υπενθύμισε έκθεση που εκπόνησε το πρόγραμμα των ΗΕ το 2023 στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι οι χώρες με μεγαλύτερη ευθύνη για τις εκπομπές ρύπων πρέπει να παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη για όλους χωρίς συμμετοχή,  χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις στη λήψη αποφάσεων.

Η αξιωματούχος των ΗΕ αναφέρθηκε στο δικαίωμα για  καθαρό αέρα, για ένα ασφαλές και σταθερό κλίμα και την πρόσβαση σε ασφαλές νερό, σε επαρκείς συνθήκες υγιεινής, υγιεινά και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα και μη τοξικά περιβάλλοντα καθώς και υγιή βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα.

Αναφέρθηκε στις συγκρούσεις που δημιουργούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και μίλησε για τον πόλεμο στη Γάζα όπου, με βάση μελέτες των ΗΕ,  το νερό και τα συστήματα αποχέτευσης έχουν καταρρεύσει και  οι παράκτιες περιοχές, το έδαφος και τα οικοσυστήματα έχουν υποστεί ζημιές και μολύνσεις.

Η κ. Άντερσεν ανέφερε ότι χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παράλληλα με αυξημένη χρηματοδότηση για χαμηλές εκπομπές άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διάφορες αξιολογήσεις του UNEP. Πρέπει, τόνισε, να είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι για να ξεπεράσουμε την τριπλή πλανητική κρίση.