Ξανανοίγει για χάρη της Microsoft το εργοστάσιο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην αμερικανική ιστορία

Ο σταθμός του Three Mile Island είναι γνωστός από το πυρηνικό ατύχημα του 1979. Πρόκειται να επαναλειτουργήσει για να τροφοδοτεί κέντρα δεδομένων της Microsoft

Ο διαβόητος πυρηνικός σταθμός του Three Mile Island, όπου συνέβη το 1979 το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ, πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία προκειμένου να τροφοδοτεί με ρεύμα κέντρα δεδομένων της Microsoft, ανακοίνωσε η εταιρεία που τον διαχειρίζεται.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα παροπλισμένο πυρηνικό εργοστάσιο ξανανοίγει στις ΗΠΑ, σχολιάζει το Reuters, καθώς οι εταιρείες ενέργειας επωφελούνται από την αύξηση της κατανάλωσης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Για την υλοποίηση του έργου εκκρεμεί πάντως το τελικό πράσινο των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.

Η συμφωνία της Microsoft με την διαχειρίστρια εταιρεία Constellation προβλέπει επανέναρξη λειτουργίας για τη Μονάδα 1 του εργοστασίου στην Πενσιλβάνια, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από μισό αιώνα και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019 για οικονομικούς λόγους.

Η Μονάδα 2, η οποία υπέστη μερική τήξη του πυρήνα και προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας στο ατύχημα του 1979, δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

Η Constellation, η οποία θα επενδύσει περίπου 1,6 δισ. δολάρια για την επαναλειτουργία της μονάδας, εκτιμά ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2028.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Microsoft θα αγοράζει 835 megawatt ενέργειας για διάστημα 20 ετών.

Συνεργείο απορρύπανσης στο Three Mile Island μετά το ατύχημα του 1979 (John G. Kemeny et al / Wikimedia Commons)

Ατύχημα Επιπέδου 5

Στις 28 Μαρτίου 1979, μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, βλάβες και σχεδιαστικά ελαττώματα οδήγησαν σε αστοχία του συστήματος ψύξης και μερική τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 2 του Three Mile Island, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στο περιβάλλον ραδιενεργά αέρια και ραδιενεργό ιώδιο. Χιλιάδες κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τη γύρω περιοχή.

Η επιχείρηση απορρύπανσης ξεκίνησε το ίδιο έτος και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 με κόστος που αντιστοιχεί σήμερα σε 2 δισ. δολάρια.

Ορισμένες από τις μελέτες που ακολούθησαν εντόπιζαν μικρή αύξηση της συχνότητας καρκίνου στη γύρω περιοχή, ενώ άλλες όχι.

Στην επταβάθμια Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, το ατύχημα του Three Mile Island κατατάσσεται στο Επίπεδο 5 ως «ατύχημα με ευρύτερες επιπτώσεις». Δύο ακόμα ατυχήματα σε Καναδά και Βραζιλία κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο, ενώ τα ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα βαθμολογούνται στο ανώτατο Επίπεδο 7.

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είναι γνωστός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μεν ακριβή, έχει όμως χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέα άνθηση.

O Γκέιτς έχει ιδρύσει την εταιρεία TerraPower που έχει συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας για την κατασκευή ενός νέου είδους αντιδραστήρα που ψύχεται με υγρό νάτριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτό είναι το πρωινό που συστήνουν οι επιστήμονες υγείας

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας πρωτεΐνης στο πρωινό γεύμα βοηθάει να μένουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες...
×