Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι αιλουροειδείς φίλοι μας δεν είναι στοργικά πλάσματα. Ναι, είναι αλήθεια ότι το να κερδίσετε την αγάπη μιας γάτας δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά όταν μια γάτα αρχίζει να σας δείχνει εμπιστοσύνη και λατρεία, συχνά δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα ολοκλήρωσης.

Αγαπούν οι γάτες τους γονείς των κατοικίδιων ζώων τους;

Ναι, οι γάτες είναι κοινωνικά και στοργικά ζώα που μπορούν να μεγαλώσουν και να αγαπήσουν τους γονείς τους.

Οι γούνινοι ομόλογοι τους, οι σκύλοι, είναι πολύ πιο ανοιχτοί με την αγάπη τους μέσω του γλειψίματος, του κουνήματος της ουράς, της συνεχούς προσοχής και της προφανής γλώσσας του σώματος “έλα να παίξεις μαζί μου”.

Οι γάτες είναι πολύ πιο διακριτικές στο να δείχνουν την αγάπη τους, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο κοινός δεσμός μεταξύ γατών και ανθρώπων είναι μικρότερος απ’ ό,τι με τους σκύλους. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να δουλέψετε περισσότερο για να κατανοήσετε τη γλώσσα αγάπης και τα όρια της γάτας σας για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη.

12 σημάδια ότι η γάτα σας σας αγαπάει

Πώς δείχνουν λοιπόν οι γάτες τη στοργή τους; Η γλώσσα του σώματός τους, οι συμπεριφορές και οι φωνές τους συχνά μας λένε πολλά για το επίπεδο εμπιστοσύνης και λατρείας τους. Η αναγνώριση και η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού, αγαπημένου δεσμού με τη γάτα σας.

Ακολουθούν μερικά κοινά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας σας αγαπάει:

1. Αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών

    Τα μάτια λέγεται ότι είναι τα παράθυρα της ψυχής και οι γάτες χρησιμοποιούν την οπτική επαφή με τους ανθρώπους τους για να δείξουν λατρεία. Συχνά, οι γάτες κοιτάζουν απευθείας στα μάτια αυτούς που εμπιστεύονται και αγαπούν.

    Οι γάτες συχνά έρχονται σε οπτική επαφή με χαμηλωμένα βλέφαρα και σταθερά, αργά ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Αυτό θεωρείται η αιλουροειδής εκδοχή του φιλιού και μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας αργά για να δείξετε την αγάπη σας στις γάτες.

    2. Κεφαλοκόπημα

      Η γάτα σας μπορεί να χτυπήσει το κεφάλι της πάνω σας ή να τρίψει τα μάγουλά της πάνω σας για να δείξει στοργή. Πρόκειται για μια κοινωνική συμπεριφορά που διαμορφώνεται κατά τη γατοκρατία μέσω του headbutting άλλων γατών και της μητέρας τους.

      Το χτύπημα του κεφαλιού είναι συχνά μια προσπάθεια να σας σημαδέψουν με τη μυρωδιά τους για να σας διεκδικήσουν ως έναν από τους δικούς τους. Βοηθάει τις γάτες να δεθούν και προσφέρεται στους ανθρώπους τους για να δείξουν την αγάπη τους.

      3. Καλλωπισμός

        Οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη ως ένδειξη στοργής και αυτή η συμπεριφορά θα επεκταθεί και στους ανθρώπους όταν χτιστεί εμπιστοσύνη. Οι γάτες συχνά γλείφουν τους ανθρώπους τους ή τους επιτρέπουν να τις βουρτσίσουν. Το γλείψιμο είναι παρόμοιο με το καλλωπισμό που οι γάτες πραγματοποιούν στους αιλουροειδείς φίλους τους, επιτρέποντάς τους να σημαδεύουν ο ένας τον άλλον και να χτίζουν τον δεσμό τους.

        Προσέξτε όμως για γρήγορο κούνημα της ουράς και ακούστε για τυχόν γρύλισμα ή σφύριγμα, γιατί η περιποίηση -ιδιαίτερα με βούρτσισμα- μπορεί να είναι υπερδιέγερση αν είναι βίαιη ή αν διαρκεί πολύ.

        4. Ζύμωμα

          Οι γάτες συνήθως ζυμώνουν με τις μπροστινές τους πατούσες. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που ξεκινάει από τη γατοκρατία και σχετίζεται με το θηλασμό στη μητέρα τους. Το ζύμωμα πιστεύεται ότι φέρνει άνεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες που μειώνουν το στρες και προάγουν τη χαλάρωση.

          Οι χαλαρές γάτες που ζυμώνουν δείχνουν ικανοποίηση. Συχνά ζυμώνουν όταν τις χαϊδεύετε ή τις χαϊδεύετε απαλά. Μερικές φορές οι γάτες ζυμώνουν για να δημιουργήσουν ένα πιο μαλακό σημείο ύπνου, κάτι που θεωρείται έμφυτη συμπεριφορά.

          5. Δείχνουν την κοιλιά τους

            Αυτό θεωρείται συχνά το απόλυτο σημάδι εμπιστοσύνης για μια γάτα. Οι γάτες ξαπλώνουν ανάσκελα και δείχνουν την κοιλιά τους μόνο όταν βρίσκονται στην πιο χαλαρή τους κατάσταση.

            Αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόσκληση για να χαϊδέψετε ή να τρίψετε την κοιλιά της γάτας σας! Απλώς επικοινωνούν ότι αισθάνονται άνετα και αρκετά ασφαλείς για να αποκαλύψουν ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματός τους. Αν πάτε να τρίψετε την κοιλιά, να είστε προσεκτικοί, καθώς η γάτα σας μπορεί να ανταποδώσει με δάγκωμα ή γρατζουνιά.

            6. Νιαούρισμα

              Οι γάτες συχνά μας κάνουν σύντομα, ήσυχα νιαουρίσματα όταν τους μιλάμε αργά και απαλά. Αν τα νιαουρίσματα μακρύνουν και τραβιούνται ή μετατρέπονται σε σφυρίγματα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η γατούλα σας είχε αρκετή αλληλεπίδραση.

              7. Γουργουρητό

                Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν για να δείξουν ικανοποίηση όταν ξεκουράζονται κοντά σας ή όταν τις χαϊδεύετε. Μπορεί επίσης να γουργουρίζουν όταν είναι νευρικές, αλλά αυτό συχνά συνδυάζεται με διαφορετική γλώσσα του σώματος, όπως το να κρατούν τα αυτιά τους πίσω, να κατεβάζουν το κεφάλι τους, να κουνάνε γρήγορα την ουρά τους ή να κρύβονται.

                8. Σας καλωσορίζει στην πόρτα

                  Η γάτα σας προσπαθεί να σας δείξει ότι της λείψατε όταν σας χαιρετάει στην πόρτα. Αυτό συχνά ακολουθείται από το να περπατήσει ανάμεσα στα πόδια σας και να κουλουριάσει την ουρά της γύρω από τα πόδια σας. Μερικές φορές συνοδεύεται επίσης από νιαούρισμα και συμπεριφορά “κουδουνίστρας”, όπου η γάτα σας κουνάει γρήγορα την ουρά της.

                  Αυτός είναι ο τρόπος της γάτας σας να σας καλωσορίσει στο σπίτι. Μπορεί επίσης να σας λέει κάτι πιο σημαντικό, όπως ότι είναι έτοιμη να φάει, ότι χρειάζεται φρέσκο νερό ή ότι το κουτί της άμμου πρέπει να καθαριστεί, οπότε φροντίστε να τα ελέγξετε αυτά.

                  9. Σας ακολουθεί

                    Οι γάτες συχνά ακολουθούν αυτούς που αγαπούν και εμπιστεύονται μέσα στο σπίτι. Είναι παρόμοιο με τον χαιρετισμό στην εξώπορτά σας, όπου ακολουθούν πίσω σας και σας έχουν πάντα στο οπτικό τους πεδίο. Μπορεί επίσης να πλέκονται γύρω από τα πόδια σας.

                    10. Γλώσσα της ουράς

                      Οι γάτες χρησιμοποιούν συχνά την ουρά τους για να εκφράσουν τη λατρεία τους για τους γονείς των κατοικίδιων ζώων τους. Μια ευχαριστημένη γάτα συχνά κρατάει την ουρά της σε όρθια θέση με σχήμα Γ ή γάντζο στην κορυφή της.

                      Μπορεί να κουνάει αργά την ουρά της μπρος-πίσω και να την αφήνει να σας αγγίζει όταν είναι ξαπλωμένη δίπλα σας. Μερικές φορές, οι γάτες θα κουνήσουν ακόμη και την ουρά τους ενώ περπατούν, όταν είναι πολύ χαρούμενες που σας βλέπουν. Προσέξτε όμως προσεκτικά αν η γάτα σας κουνάει και κουδουνίζει την ουρά της μπροστά από μια κάθετη επιφάνεια, γιατί αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι μαρκαρίσματος με ούρα.

                      11. Σας φέρνει δώρα

                        Οι γάτες είναι κατά βάθος κυνηγοί, και μερικές φορές μια γάτα που πιάνει ένα ποντίκι ή ένα έντομο θα φέρει τα υπολείμματα πίσω στους ανθρώπους της ως δώρο. Αν και αυτό μπορεί να σας γυρίσει το στομάχι, είναι πραγματικά ένα σημάδι αγάπης και υπερηφάνειας. Η γάτα σας θέλει να σας ανταμείψει για την αγάπη σας.

                        Οι γάτες θα το κάνουν αυτό και με παιχνίδια, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν ζωντανό θήραμα.

                        12. Κοιμάται κοντά σας

                          Μια γάτα που επιλέγει να κοιμηθεί πάνω ή κοντά σας δείχνει την αγάπη και την εμπιστοσύνη της σε εσάς. Ακόμα και αν επιλέξει να ξαπλώσει ακριβώς εκτός εμβέλειας για χάιδεμα, αυτό σημαίνει ότι νιώθει ασφάλεια και εμπιστεύεται ότι θα τις προστατεύσετε ή ότι θα σας προστατέψουν αν εμφανιστεί κίνδυνος.

                          Πώς να κάνετε τη γάτα σας να σας αγαπήσει

                          Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το δεσμό με τη γάτα σας.

                          1. Παίξτε κάθε μέρα

                                Προγραμματίστε καθημερινό παιχνίδι με παιχνίδια με ραβδί κορδέλας, δείκτες λέιζερ, φέσι, φυσαλίδες ασφαλείς για κατοικίδια ή το παιχνίδι που προτιμά η γάτα σας. Η γάτα σας θα σας συνδέσει με διασκεδαστικές, προβλέψιμες εμπειρίες και αυτό θα ενισχύσει τον δεσμό σας.

                                2. Μάθετε στη γάτα σας κόλπα

                                  Ο πνευματικός εμπλουτισμός είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση του στρες και τη διατήρηση της ικανοποίησης της γάτας σας, ειδικά αν είναι μόνο σε εσωτερικό χώρο. Δοκιμάστε να αφιερώνετε 15 λεπτά την ημέρα για να διδάσκετε στη γάτα σας κόλπα ή εντολές με ένα clicker, επιβραβεύοντάς την με λιχουδιές.

                                  Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τις γατούλες με κίνητρο το φαγητό να δεθούν με τους γονείς τους, αλλά να ξέρετε ότι η εκμάθηση κόλπων μπορεί να μην αρέσει σε όλες τις γάτες.

                                  3. Αφήστε τη γάτα σας να είναι κοντά σας

                                    Αφήστε τη γάτα σας να είναι ο οδηγός για το πόση σωματική στοργή και κοινωνική αλληλεπίδραση θέλει από εσάς. Πολλές γάτες ανέχονται το αγκάλιασμα με τους ανθρώπους τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το απολαμβάνουν απαραίτητα.

                                    Πηγή: petmd.com