Κατοχύρωση του κλάδου τους ζητούν οι διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων

Στήριξη από τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Υγείας η οποία θα στείλει επιστολή για νομική κατοχύρωση του κλάδου των διασωστών

Τη στήριξή της στο αίτημα των διασωστών των πληρωμάτων των ασθενοφόρων για μισθολογική αναβάθμιση εξέφρασαν σε δηλώσεις τους μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, μετά από συνάντηση της επιτροπής με εκπροσώπους του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κύπρου.

Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα στείλει επιστολή για νομική κατοχύρωση του κλάδου των διασωστών, ούτως ώστε το μητρώο του να διαχωριστεί από το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και το θέμα να συζητηθεί ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί αυτεπάγγελτα η αναβάθμιση των διασωστών από την κλίμακα Α2 στην Α5 με νόμιμο τρόπο.

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι στη συνάντηση τέθηκαν εκ νέου ζητήματα για το εργασιακό καθεστώς των διασωστών και των πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς και άλλες πτυχές της επαγγελματικής τους ζωής. «Υπάρχουν ήδη ενώπιον της Επιτροπής δύο αυτεπάγγελτα θέματα κατατεθειμένα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε.

Ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι οι διασώστες, ενώ προσφέρουν τα μέγιστα, πληρώνονται με τον τελευταίο μισθό που παίρνει ένας κρατικός υπάλληλος. «Οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αλλαγή της μισθολογικής τους κλίμακας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είπε ότι στη συνάντηση ακούστηκε η κραυγή αγωνίας των διασωστών για την κατοχύρωση του επαγγέλματός τους. Ακόμη, σημείωσε ότι οι διασώστες πρέπει να στηριχθούν άμεσα, προσθέτοντας ότι την επόμενη Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, για να προωθηθούν τα αιτήματά τους το συντομότερο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΣΥΔΥ

Εξάλλου, η ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωσή της εκφράζει για μια ακόμη φορά, όπως σημειώνει, τη στήριξη της στα δίκαια αιτήματα των Διασωστών, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από τον επαγγελματικό Σύνδεσμο Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Η Οργάνωση μας, προστίθεται, μέσω και του οικείου επαγγελματικού της Κλάδου που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους διασώστες εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΚΥπΥ) έχει κατ’ επανάληψη θέσει όλα τα εγερθέντα θέματα στους αρμόδιους φορείς. Στηριζόμενη στη συνεχή εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Διασώστες καθ’ όλη τη διάρκεια υπηρεσίας τους στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, μέσω της παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις ετοιμότητας τόσο εντός Κύπρου όσο και στο εξωτερικό, επιπλέον του απαραίτητου διετούς διπλώματος που κατέχουν, τον Ιούνιο του 2020 υπέβαλε αίτημα αναβάθμισης της μισθολογικής κλίμακας των Διασωστών. Απόδειξη της υψηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης των πληρωμάτων ασθενοφόρων αποτελεί η κατά κοινή ομολογία άψογη ανταπόκριση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τη μετακομιδή ασθενών ή υπόπτων κρουσμάτων και τη στελέχωση των τηλεφωνικών κέντρων βοήθειας του κοινού.

Θέση της Οργάνωσης μας, όπως αυτή εκφράστηκε στη δημόσια διαβούλευση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κατά τη συζήτηση του περί Εγγραφής Παροχέων Υπηρεσιών Ασθενοφόρου και Ασθενοφόρων Οχημάτων νόμου είναι η δημιουργία αρμόδιας Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, αλλά και η άμεση δημιουργία μητρώου διασωστών και κατοχύρωσης του επαγγέλματος του Διασώστη. Θέση μας ήταν και παραμένει η ανάγκη για διαχωρισμό σε επίπεδο νομοθεσίας των δύο θεμάτων και άμεση προώθηση νομοσχεδίου για δημιουργία μητρώου Διασωστών στα πρότυπα των άλλων επαγγελματιών υγείας.

Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε το δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε μετά την αγωνιώδη έκκληση των συναδέλφων ενώπιον της Επιτροπής, αλλά και τις τοποθετήσεις της Υπουργού Υγείας και των βουλευτών για στήριξη στα δίκαια αιτήματα του Κλάδου με στόχο την προώθηση και επίλυσή τους. Η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους διασώστες και θα διεκδικήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων και την περαιτέρω αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων».