ΙΚυ: Πέντε Χρόνια από τη Δημιουργία Έδρας Α. Γ. Λεβέντη

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δημιουργία της Έδρας Α. Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες, η οποία απονεμήθηκε στον καθηγητή του Ινστιτούτου Κύπρου, Thilo Rehren, το 2018, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Κύπρου, παρουσία του κ. Αναστάσιου Λεβέντη, του κ. George David και της Υφυπουργού Πολιτισμού κας Βασιλικής Κασσιανίδου.

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, υπέδειξε ότι το Ίδρυμα Λεβέντη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης ενός επιτυχημένου οικοσυστήματος στις Αρχαιολογικές Επιστήμες.

«Η οικογένεια Λεβέντη αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα φιλανθρωπίας και φιλοπατρίας στην Κύπρο. Και ένα μικρό και νεοσύστατο κράτος, όπως είναι η Κύπρος μας, απαιτεί τη στενή συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων, ώστε συλλογικά να επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά

Στο δικό της χαιρετισμό η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Βασιλική Κασσιανίδου, τόνισε ότι το Ίδρυμα Λεβέντη έχει γαλουχήσει μια ολόκληρη γενιά αρχαιολόγων που κατάφεραν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε αυτόν τον τομέα σπουδών, μέσα από τη γενναιόδωρη προσφορά του.

«Η ίδρυση της Έδρας Α. Γ. Λεβέντη στο Ινστιτούτο Κύπρου, μαζί με τον διορισμό του αγαπητού μου φίλου, Καθηγητή Thilo Rehren, τοποθέτησαν το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), και κατ’ επέκταση το Ινστιτούτο Κύπρου, στην πρώτη γραμμή των Αρχαιολογικών Επιστημών, καθιστώντας στέρεα θεμέλια μέσα από την πολύτιμη συνεισφορά τους στο πεδίο έρευνας, και διευρύνοντας τους ορίζοντες και τις δυνατότητες στη μελέτη του κυπριακού και άλλων μεσογειακών πολιτισμών», σημείωσε.

Ο Δρ. Αναστάσιος Λεβέντης ανέφερε ότι η Έδρα Α. Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες του Ινστιτούτου Κύπρου ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη δέσμευση του Ιδρύματος Λεβέντη για προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας, την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην τοπική κοινωνία.

«Τα δημιουργικά ταλέντα με προοπτική, μπορούν να συμβάλουν σε νέες προσεγγίσεις και λύσεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι το Ινστιτούτο Κύπρου δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει στο επίπεδο των επιτευγμάτων του σήμερα, χωρίς τέτοιες σημαντικές και καλά εφαρμοσμένες συνεργασίες όπως αυτές που δημιουργήσαμε όλοι οι φορείς μεταξύ μας», συμπλήρωσε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Καθηγητής Thilo Rehren επισήμανε ότι «ο τρόπος για να φτάσουμε στην κορυφή του οικοσυστήματος, έχοντας απτά αποτελέσματα, είναι μέσα από την ακαδημαϊκή Αριστεία και ένα σύνολο αξιών που μοιραζόμαστε οι συνάδελφοί μου και εγώ. Έχοντας αυτό κατά νου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλη την υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών μέχρι σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Έδρα Α. Γ. Λεβέντη δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με στόχο την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.