Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας

Για πολλά χρόνια, όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους είχαν συσχετιστεί στενά με τον περιορισμό θερμίδων. Οι επικρατούσες ιδέες έτειναν να υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο περιορίζει κάποιος τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα αδυνατίσματος θα πετύχει. Ευτυχώς, η τάση αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, με μια όλο και πιο ηχηρή ομάδα ειδικών να επισημαίνει ότι η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα είναι αυτή που μετράει στις προσπάθειες μιας επιτυχούς απώλειας βάρους με μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της νεότερης προσέγγισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρουσίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα (Individualized Diet Improvement Program – iDip), βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η ποιότητα της διατροφής και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ανθρώπου. Στόχος της πρωτοποριακής αυτής διατροφικής προσέγγισης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, διδάσκοντάς τους να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων αντί να ακολουθούν τυποποιημένες, αυστηρές δίαιτες ή να βασίζονται σε συσκευασμένα γεύματα.

Η βασική αρχή του iDip είναι απλή: Δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς διαχειρίζεστε παράλληλα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη που υποστηρίζει τον ακραίο περιορισμό πρόσληψης τροφής στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Obesity Science & Practice, 22 συμμετέχοντες ακολούθησαν το πρόγραμμα iDip. Τα αποτελέσματα ήταν μεν ελπιδοφόρα, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη ετερογένεια. Ειδικότερα, η μέση απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε άγγιξε το 6,5%, με ορισμένους συμμετέχοντες να επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους (έως και 13%) και άλλους να σημειώνουν ελάχιστη ή μηδενική απώλεια κιλών. Η διακύμανση αυτή υπογραμμίζει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες και αντιδράσεις κάθε συμμετέχοντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Η φωτορύπανση τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας κάτω...
×