Μια μορφή διαιτητικών ινών που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η ωμή βρώμη και τα φασόλια μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη.

Μια δίαιτα που περιέχει υψηλές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, μια μορφή διαιτητικών ινών που βρίσκεται σε τρόφιμα ολικής άλεσης και όσπρια, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου σε άτομα με παχυσαρκία, οδηγώντας τελικά σε απώλεια βάρους και άλλα θετικά οφέλη για την υγεία.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μειώνοντας ενδεχομένως τους κινδύνους ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να χωνευτεί στο λεπτό έντερο και αντ’ αυτού ζυμώνεται στο παχύ έντερο, δρώντας ως προβιοτικό. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο και δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης με τον ίδιο τρόπο όπως το συνηθισμένο άμυλο.

Οι πράσινες μπανάνες, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης και του κριθαριού, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Η θερμότητα μπορεί επίσης να αλλάξει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου σε ορισμένα τρόφιμα. Ενώ η βρώμη, οι πράσινες μπανάνες και τα πλατάνια χάνουν μέρος του ανθεκτικού τους αμύλου όταν μαγειρεύονται, το μαγειρεμένο ρύζι και οι πατάτες που έχουν κρυώσει αναπτύσσουν ανθεκτικό άμυλο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ψύξης.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια μικρή κλινική δοκιμή δίνοντας σε 37 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες ένα συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου με τη μορφή σκόνης διαλυμένης σε νερό δύο φορές την ημέρα για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων. Τους δόθηκαν επίσης τρία υγιεινά γεύματα την ημέρα. Για επιπλέον οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έλαβαν αντ’ αυτού ένα συμπλήρωμα συνηθισμένου αμύλου.

Μετά την πρώτη περίοδο των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 2,8 κιλά. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου κατανάλωσης του συνηθισμένου συμπληρώματος αμύλου δεν παρατηρήθηκε απώλεια βάρους.

Το ανθεκτικό άμυλο είχε επίσης ως αποτέλεσμα μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και τα δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων αποκάλυψαν αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μετέφεραν αυτά τα καλά βακτήρια σε ποντίκια που έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, και αυτό φάνηκε να τα βοηθά επίσης να χάσουν βάρος.

Ένα πρόσθετο πείραμα σε ποντίκια αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων εντός του εντερικού μικροβιόκοσμου, που ονομάζεται Bifidobacterium adolescentis, απαιτείται για να αποτρέψει την απορρόφηση λίπους από το έντερο και να προστατεύσει από την παχυσαρκία.

“Χρησιμοποιώντας αναλυτικές μεθόδους, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η σύνθεση και η μεταβολική παραγωγή του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε αλλάξει προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση για τον ξενιστή”, δήλωσε ο Γιάννης Παναγιώτου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σε δελτίο τύπου. “Η μελέτη μας θα προσφέρει μια πρακτική προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των συναφών μεταβολικών διαταραχών της με ανθεκτικό άμυλο”.