Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας να δέχονται κάθε τι που λέτε, οδηγείστε κατευθείαν σε μια ζωή απαγοήτευσης. Η άποψη των άλλων είναι συνήθως κριτική και μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, ιδιαίτερα σε εκείνους που την φοβούνται παρά σε όσους αδιαφορούν γι αυτήν.Πρέπει να διατηρείτε μια νοητική ανεξαρτησία απο τη γνώμη των άλλων. Η εχθρότητα τους  μπορεί να σας πληγώνει, αλλά θα καταφέρετε να μην σας επηρεάσει δημιουργώντα σας ένταση, αν αρνηθείτε να της επιτρέψετε  να ταράξει τη ζωή σας.

Μια στάση του τύπου: «Δεν μου καίγεται καρφί», θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να σας απαλλάξει απο τις εντάσεις και όχι μόνο θα κερδίσετε την εκτίμηση των άλλων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εσείς θα εκτιμήσετε τον εαυτό σας.

Μια άσχημα εκφρασμένη οργή μπορεί να είναι κρίσιμη πηγή έντασης. Αν καταλάβετε ότι μια συγκεκριμένη συντροφιά είναι προκλητική και μια υποκρυπτόμενη πηγή δυσαρέσκειας, θα είναι καλό να προσέχετε πολύ τη συμπεριφορά ή τη στάση σας.

 Έπειτα θα πρέπει να κρίνετε αν θα ήταν σκόπιμο να αλλάξετε τη στρατηγική σας ή να στραφείτε σε φίλους που είναι πιο συμπαθείς. Γιατί η συνεχής παρέα με άτομα που έχουν ανθεκτικές απόψεις μπορεί να είναι κουραστική και να αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία. Οι φίλοι, που τα βλέπουν όλα αρνητικά, μπορεί να προκαλούν απαγοήτευση και να συμβάλλουν στη δημιουργία των συμπτωμάτων του στρές.

Η επιτυχία μπορεί να σας χωρίσει απο πολλούς φίλους. Είναι δυνατόν να σας επαινούν όταν έχετε  μικρή επιτυχία, αλλά αν υπάρξει μεγαλύτερη ίσως να νιώσουν δυσάρεστα. Αν θέλουμε τη ζωή μας να έχει ένα σκοπό, πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο που να έχει κάποια αξία για μας. Η τοποθέτηση ενός σκοπού μπορεί να προσφέρει αυτή την αξία που είναι μια ικανότητα απο μόνη της και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, παρακινώντας μας προς την επιτυχία. Οι σκοποί μας κρατούν σε κίνηση και σε θετική στάση και ελκύουν τις ευκαιρίες που θα μας βοηθήσουν να τους εκπληρώσουμε. Μπορεί να σας ανοίξει την ευκαιρία να γίνετε το άτομο που θέλετε και αυτό θα προσθέσει ένα νοήμα στη ζωή σας. Μια δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης και επιδιώξεις που αποτελούν πρόκληση είναι πράγματα αναγκαία, αν θέλουμε να απολαύσουμε μια πλήρη ζωή. Ενα μεγάλο μέρος του στρές προέρχεται από το φόβο της αποτυχίας, αν και οι αποτυχίες μπορεί να είναι πολύ δημιουργικές στήν επίτευξη  των σκοπών σας.

Πολύ συχνά η επιτυχία έρχεται μεταμφιεσμένη σαν αποτυχία: Μπορείτε να μάθετε απο αυτήν αναλύοντας την αιτία της. Μπορεί να σας προσφέρει μια ευκαιρία να την μετατρέψετε σε επιτυχία. Πολλές επιτυχίες υπήρξαν μια μεταμφιεσμένη ευλογία. Μερικοί απο εμάς έχουν μια προσωπικότητα βασισμένη στην αποτυχία, που αυτή η ίδια ασφαλώς δημιουργεί αποτυχία επειδή είναι αυτοκαταστροφική και συνήθως παίρνουμε ακριβώς αυτό που περιμένουμε. Είναι ανόητο να πιστεύετε ότι θα αποτύχετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και δεύτερη φορά. Οι άσχημες εμπειρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν θετικά, γιατί πάντα υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν τα μάθετε, θα αποτρέψουν τα μελλοντικά λάθη.

•  M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)