Η ποσότητα της σκόνης στον αέρα μειώθηκε ελαφρά το 2023, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας όμως παράλληλα, για άλλη μια φορά, ότι η κακή περιβαλλοντική διαχείριση τροφοδοτεί τις καταιγίδες άμμου και σκόνης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον καιρό και το κλίμα (UNEP) ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς το ξηρότερο επιφανειακό έδαφος οδηγεί σε περισσότερη σκόνη που μεταφέρεται στον άνεμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε περίπου 2.000 εκατομμύρια τόνοι σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, με επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτό επηρεάζει τις οικονομίες, τα οικοσυστήματα, τον καιρό και το κλίμα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Οι συγκεντρώσεις επιφανειακής σκόνης το 2023 ήταν ελαφρώς χαμηλότερες κατά μέσο όρο από ό,τι το 2022, λόγω των μειωμένων εκπομπών σκόνης από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, η Αραβική Χερσόνησος, το Οροπέδιο του Ιράν, η βόρεια Ινδία, η κεντρική Αυστραλία και η βορειοδυτική Κίνα.

Ωστόσο, οι μέσες συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στη δυτική Κεντρική Ασία, στη βόρεια και κεντρική Κίνα και στη νότια Μογγολία.

Η πιο σφοδρή καταιγίδα σκόνης του έτους σάρωσε τη Μογγολία τον Μάρτιο του 2023, επηρεάζοντας περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαρχιών στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία.

Η σκόνη μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις από τον άνεμο. Αν και είναι κυρίως φυσικό φαινόμενο, η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί επίσης καταιγίδες σκόνης και οι επιστήμονες λένε πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι στη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση και την τρέχουσα και μελλοντική κλιματική αλλαγή.

Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αποθέσεις σκόνης της Σαχάρας στον Ατλαντικό ευνοούν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.