Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας Υγείας) και η Κυπριακή Εταιρεία Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας συνδιοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Ψυχική Υγεία: Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» την Τρίτη, 14 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού και πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και της Human Talks Cyprus. Την ημερίδα χαιρέτησαν οι Δρ. Κωνσταντίνα Δημοσθένους εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, Δρ. Εβίτα Κατσιμίχα εκ μέρους του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ), και Δρ Νίκος Μίντλετον εκ μέρους της Κυπριακής Εταιρείας Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας  (ΚΕΕΔΥ) και παρακολούθησαν εκπρόσωποι κομμάτων, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων καθώς και οργανισμών που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας. 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας με κεντρική θεματολογία “Καλύτερα μαζί: συνδιαμορφώνοντας το μέλλον της ψυχικής υγείας” (13-19/5/24) και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με θεματολογία “Η Υγεία είναι πολιτική επιλογή!” (13-17/5/24) επικεντρώνονται στην άμεση ανάγκη για εμπλοκή των ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών σε όλο το φάσμα δράσεων που αφορούν στην ψυχική υγεία ώστε να δουλεύουμε για αυτούς, μαζί με αυτούς. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε ομιλία από την Γεωργία Στεφάνου, δικηγόρο με εξειδίκευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, ενώ ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΔΥ Δρ. Νίκο Μίτλεντον με συμμετοχή των Πόλυ Γρηγορά εκ μέρους της ΟΣΑΚ, Άγγελου Άνθιμου εκ μέρους της Human Talks Cyprus, της Δρ. Χριστίνας Ιωάννου εκ μέρους της ΥΕΨ, και του Δρ Γιώργο Γεωργίου εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών. 

Η συζήτηση, σημειώνεται, ανέδειξε μια σημαντική πτυχή του ζητήματος της διαχείρισης ζητημάτων ψυχικής υγείας στην Κύπρο: την ανάγκη για εξατομικευμένη και διεπιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας, αλλά και την ανάγκη για τοποθέτηση των θεμάτων που αφορούν την ψυχική υγεία σε ένα συστημικό πλαίσιο που αφορά τις διατομικές, ενδο-ομαδικές και δια-ομαδικές σχέσεις.  

Ο από-στιγματισμός αναφέρθηκε ως ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, εμποδίζει την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και την αποτελεσματική υποστήριξη. Η εκπαίδευση επαγγελματιών και η εργασία με άτομα που βιώνουν ψυχικές δυσκολίες τονίστηκε ότι πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό και την κατανόηση, αντί να ενισχύουν τα στερεότυπα και τον αποκλεισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η μη-συμμόρφωση με νομικές πτυχές δημιουργεί αρνητική εικόνα για τη χώρα μας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικογένειες των ατόμων με ψυχικές δυσκολίες χρειάζονται υποστήριξη. Αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες προκλήσεις και χρειάζονται πληροφόρηση και υποστήριξη για να μπορέσουν να υποστηρίξουν καλύτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.