Οι πολυμερείς λύσεις είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τροποποιήσεις στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς το Σάββατο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του οργάνου λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως η συμφωνία «υλοποιεί έναν από τους βασικούς στόχους της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία και ενισχύει σημαντικά την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» και πως διατηρεί τις δυνατότητες της διεθνούς αλληλεγγύης και της συνεργασίας σε σημαντικά θέματα υγείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι περισσότερων από 190 κρατών όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν, ο ΠΟΥ φιλοδοξεί να βελτιώσει τη διαχείριση των παγκόσμιων καταστάσεων κρίσης στον τομέα της υγείας, για καλύτερη προστασία των πολιτών από τις διασυνοριακές απειλές.

«Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν περιορίζονται εντός συνόρων, ως εκ τούτου οι πολυμερείς λύσεις είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή τους» πρόσθεσε.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το σημερινό επιτυχημένο αποτέλεσμα και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική της υγείας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους παγκοσμίως», τόνισε.

Οι Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί είναι ένα νομικά δεσμευτικό πακέτο διεθνών κανόνων για τη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων υγείας το οποίο συμφωνήθηκε πριν από δύο δεκαετίες, ωστόσο μετά την πανδημία της COVID-19 οι χώρες που συμμετέχουν στον ΠΟΥ προώθησαν την ενίσχυση και την τροποποίησή τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας διεθνούς Συμφωνίας για τις Πανδημίες, με στόχο να υπάρξει συναίνεση μέχρι την επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2025.