Μια πρόσφατη μελέτη από το Ιράν έδειξε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να σταματήσουν την εξέλιξη προς τον διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες για περισσότερα από εννέα χρόνια και έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Τι είναι ο προδιαβήτης; Προδιαβήτης είναι όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για τη διάγνωση διαβήτη. Ενσωματώνοντας όμως το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να είστε σε θέση να αντιστρέψετε την υπεργλυκαιμία, μια κατάσταση όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, προσφέροντας έναν απλό και προσιτό τρόπο για τη διαχείριση του προδιαβήτη και την πρόληψη της έναρξης του διαβήτη τύπου 2.

Σύνδεση μεταξύ γιαουρτιού και σακχάρου στο αίμα

Το γιαούρτι, είναι γεμάτο με καλά πράγματα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Έχει απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά που μπορούν να κάνουν θαύματα για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν ακόμη πιο ευεργετικό. Ο FDA λέει ακόμη ότι, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πεινάσετε και θα λαχταρήσετε ένα σνακ, σκεφτείτε να αρπάξετε λίγο γιαούρτι που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και υγιεινό για εσάς.

Πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώει ένας διαβητικός ή προ-διαβητικός;

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 20 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 80 έως 125 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 14%. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η προσθήκη μόνο μιας μερίδας γιαουρτιού στην καθημερινή σας διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 18%. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα γιαούρτια χωρίς πρόσθετα σάκχαρα δεν έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, γεγονός που είναι χρήσιμο για όσους επιθυμούν να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε εντελώς τα ζαχαρούχα γιαούρτια και να παρακολουθείτε τις θερμίδες από το γιαούρτι στην καθημερινή σας πρόσληψη.

Έτσι, αν θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας στο αίμα, το απλό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη επιλογή. Φροντίστε να το συμπεριλάβετε στον ημερήσιο αριθμό θερμίδων σας για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πώς να ενσωματώσετε το γιαούρτι καθημερινά;

Μπορείτε να απολαύσετε το γιαούρτι με φρούτα, σε smoothies, σε σαλάτες ή με βρώμη και σπόρους για πρωινό. Είναι μια ευέλικτη επιλογή που μπορεί να αντικαταστήσει τα επιδόρπια ή να καταναλωθεί σκέτο.