Δρ. Σωτήρης Κούμας: Γίνονται συζητήσεις, για εμάς χωρίς εμάς!

Δυσφορία ΠΑΣΥΚΙ γιατί δεν έτυχε καμιάς ενημέρωσης για τις συσκέψεις στο Προεδρικό

Καμιά ενημέρωση, καμία πρόσκληση δεν έχουμε λάβει ως γιατροί του δημοσίου ώστε να συμμετέχουμε στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται, ενημερωνόμαστε γι’ αυτές  από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δήλωσε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρης Κούμας, αναφορικά με τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Προεδρικό Μέγαρο για τα δημόσια νοσηλευτήρια και το ΓεΣΥ. 

Σίγουρα αυτό δεν μας ικανοποιεί, ανέφερε, για να προσθέσει:  Δεν μας ικανοποιεί γιατί γίνονται συζητήσεις, διαβουλεύσεις για εμάς χωρίς εμάς, γιατί είμαστε και εμείς μέρος του συστήματος, είμαστε και πάροχοι και ασθενείς και πολίτες δεν μπορούν να γίνονται αυτές οι συζητήσεις χωρίς να μας ζητήσουν έστω την άποψη μας.

Κανονικά έπρεπε οι ίδιοι να επιζητούν να ακούνε τις απόψεις μας με σκοπό να τις αναλύουν και να προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Για κάποιο λόγο που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, άνκαι το αντιλαμβανόμαστε, αλλά δεν θέλουμε προς το παρών να τα πούμε δημόσια, δεν θέλουν να ακούνε τις απόψεις των μελών της ιατρικής κοινότητας.

Τα περί σύγκρουσης συμφερόντων τα αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, εαν αναλύσουμε τον κάθε φορέα,  πιθανότατα ο καθένας θα μπορεί να πει για τον άλλο ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Εμείς του δημοσίου, το μόνο συμφέρον που έχουμε είναι η διατήρηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε εκσυγχρονισμένα επίπεδα σε βιώσιμο περιβάλλον ώστε μέσω αυτών να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος υγείας, κάτι το οποίο έχει παραμεριστεί από τις πρόσφατες συζητήσεις τόσο στο Προεδρικό όσο και στη  Βουλή.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

 ΓΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ μεταφέρει επίσης την «πικρία» των κυβερνητικών ιατρών γιατί ούτε και σε επίπεδο της υπουργού Υγείας δόθηκε η ευκαιρία στην οργάνωση τους να διατυπώσει τις θέσεις της για τα ζητήματα που τους αφορούν.

«Ζητήσαμε, είπε, από την πρώτη εβδομάδα όπου ανέλαβε τα καθήκοντα της , ώστε να μας δεχτεί σε συνάντηση,  να συζητήσουμε σφαιρικά για τα θέματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Μας λυπεί το γεγονός αυτό, το έχω πει και στην αρχή, να γίνονται συζητήσεις για τα δημόσια νοσηλευτήρια και εμείς δεν έχουμε καλεστεί ποτέ. Και εδώ θα πρέπει να πω το δεύτερο.

Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς, ως ιατρική κοινότητα, αν δεν εμπίπτουν στα σωστά πλαίσια όπως τα αντιλαμβάνεται αυτή η ιατρική κοινότητα, σίγουρα δεν θα τις εφαρμόσουμε με ότι αυτό προκύψει.

Απλά τα πράγματα. Δεν μπορούν κάποιοι να λαμβάνουν αποφάσεις για ιατρικές πράξεις, για την ανάληψη ιατρικής ευθύνης, για την οργάνωση μονάδων υγείας, σε δημόσια νοσηλευτήρια αλλά τους γιατρούς ούτε καν τους ακούνε, ούτε καν τους προσκαλούν. Δεν γνωρίζω  καμιάν άλλη χώρα του κόσμου σε κανένα άλλο σύστημα υγείας όπου η ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της εφημερίδας μας ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει την άποψη ότι το γεγονός πως θα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν υποστεί όλο το βάρος και το οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα  πρέπει να μετακινηθεί χρονικά  η αυτονόμηση τους. Αυτό όμως υπό μια προϋπόθεση: Να υπάρξει ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά να γίνουν οι σωστές αλλαγές στη διοίκηση τους.
Ξέρετε, εμείς οι γιατροί μαθαίνουμε από τα «λάθη» ή τις «αστοχίες» μας. Όταν δεν πάει κάτι καλά στη θεραπεία προσπαθούμε να αναλύσουμε την κατάσταση του ασθενή, να βρούμε την αιτία. Όχι απλώς να στέλνουμε μηνύματα και να κάνουμε δηλώσεις ότι ξέρετε, ναι αντιμετωπίζουμε την πανδημία, άρα θέλουμε λεφτά.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων ώστε να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να πάνε μπροστά. Το θέμα είναι αν μπορεί να γίνει αυτή η ανάλυση και αυτό το τονίζω, και δεν ντρεπόμαστε να το λέμε πλέον, μπορεί να γίνει αυτή η ανάλυση; Είμαστε ικανοποιημένοι από το μοντέλο διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, από τον ΟΚΥΠΥ;  

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Δεν περιοριζόμαστε απλώς σε δηλώσεις. Πράττουμε καθημερινά. Από εκεί και πέρα να μου επιτραπεί να συμφωνήσω και με μια δήλωση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Είχε πει ότι ξέρετε, δεν είναι θέμα κρατικής χορηγίας, εμείς διεκδικούμε αυτά που το κράτος θα πρέπει να δίνει στον οργανισμό στα πλαίσια των υπηρεσιών γενικής ωφελείας.

Τι εννοούμε με αυτό; Αγροτικά κέντρα υγείας, νοσοκομείο Τροόδους, νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, πρόσφυγες πολιτικού ασύλου, όλα αυτά ναι είναι κοινωνική πολιτική του κράτους μας τα οποία επωμίζεται ο ΟΚΥπΥ , το δημόσιο νοσηλευτήριο και στο τέλος της ημέρας παρόλα αυτά ναι μπορεί να επιφέρουν και σε ένα βαθμό να δυσχεραίνουν την παροχή άλλων υπηρεσιών οι οποίες να είναι κερδοφόρες.

Ας αποφασίσει επιτέλους η πολιτεία στο τέλος της ημέρας αν θέλει να διατηρήσει αυτές τις υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας, ας αποφασίσει σωστά και στοχευμένα  ποιος θα τις παρέχει αλλά η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ισότιμη.  Δεν μπορούν συνεχώς δηλαδή να απαιτούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια να τα κάνουν όλα, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε και συνεχώς κατηγορούμενοι ότι υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, υπάρχει η απώλεια κερδοφόρων υπηρεσιών. Στο τέλος της ημέρας με την συγκεκριμένη στελέχωση, με τις συγκεκριμένες υποδομές κάποια πράγματα μέχρι εδώ μπορούν να φτάσουν.