Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Σθεναρή υποστήριξη της φιλοσοφίας ΓεΣΥ όπως εκφράζεται μέσα από τη Νομοθεσία – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών τους για πιστή εφαρμογή του Νόμου

Ξεκάθαρη είναι η τοποθέτηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο σοβαρό θέμα που συζητείται το τελευταίο διάστημα  ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα, στους διάφορους φορείς της  αλλά και στην κοινωνία και αφορά τη γνωστή γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι δεν συνάδει με τη νομοθεσία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ να διατηρούν και ιδιωτικά τμήματα.

Η απάντηση έρχεται από τον Γραμματέα του ΠΙΣ Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ», υπέδειξε ότι «ο νόμος φαίνεται να απαγορεύει ρητώς τις ιδιωτικές πτέρυγες σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ», για να προσθέσει: «Είτε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί είτε θα αλλάξει. Οι πρόνοιες του νόμου εκφράζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ άρα η φιλοσοφία του παραβιάζεται από όσους παρανομούν ή/και ανέχονται την παρανομία». Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, τονίζει ο Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης.

Ο Γραμματέας του ΠΙΣ  χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος συγκάλεσε τη σύσκεψη της 13ης Ιανουαρίου όπου συζητήθηκε το θέμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο Υπουργός Υγείας θα επιδείξουν οποιαδήποτε ανοχή στην παρανομία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δρ Μιχάλης  Αναστασιάδης: H απάντηση είναι απλή. Είτε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί είτε θα αλλάξει. Οι πρόνοιες του νόμου εκφράζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ άρα η φιλοσοφία του παραβιάζεται από όσους παρανομούν ή/και ανέχονται την παρανομία.

Ο νόμος φαίνεται να απαγορεύει ρητώς τις ιδιωτικές πτέρυγες σε νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, κάτι που επιβεβαιώνει και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία μνημόνιο που υπεγράφη και αφορά τους όρους ένταξης στο ΓεΣΥ για συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια (και το οποίο υπεγράφη από τον τότε υπουργό Υγείας) είναι παράνομο. Οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες, αποτελούν παρεκκλίσεις και δημιουργούν επιζήμιες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, αναβολές και αμφιβολίες. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.

Κύριο μέλημα μας είναι η άρση των όποιων αδικιών προκαλούν οι παρανομίες και η διασφάλιση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας ενός συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, που θα αξιοποιεί στο έπακρον την επιστημοσύνη της ιατρικής κοινότητας και θα προασπίζεται το επιστημονικό κύρος των ιατρών.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

  • Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13/01/2022 στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχατε ως ΠΙΣ ενημέρωση; Η Εκτελεστική Εξουσία ζήτησε και τις απόψεις του ΠΙΣ;

Δρ Μιχάλης  Αναστασιάδης: Οι θέσεις του ΠΙΣ είναι ξεκάθαρες και βρίσκονται εις γνώση της Εκτελεστικής Εξουσίας. Από κει και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι στη σύσκεψη κλήθηκαν οι διαχειριστές σε διοικητικό και όχι σε επιστημονικό επίπεδο, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της εφαρμογής της νομοθεσίας και των ελέγχων, σε αυτά τα δύο επίπεδα όπου έχουν διαπιστωθεί, με την παρέμβαση τόσο της Ελεγκτικής όσο και της Νομικής Υπηρεσίας, σοβαρές αδυναμίες. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι όσοι όφειλαν να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, είχαν κληθεί. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και το σημαντικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει και είμαστε βέβαιοι πως ούτε ο ίδιος ούτε ο Υπουργός Υγείας θα επιδείξουν οποιαδήποτε ανοχή στην παρανομία.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΑ

  • Έχετε δεχθεί παράπονα από μέλη σας σε ότι αφορά τις επιπλέον αρμοδιότητες που αναγκάζονται να εκτελούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ;

Δρ Μιχάλης  Αναστασιάδης: Ως θέση αρχής, για να εξυπηρετείται ο ασθενής στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, είναι σημαντικό το σύστημα να αξιοποιεί στο έπακρο την επιστημονική γνώση των γιατρών και να μην τους αναγκάζει να αναλώνονται σε γραφειακά και διεκπεραιωτικά ζητήματα.

Είναι ζήτημα κοινής λογικής ότι ο γιατρός θα πρέπει να αφιερώνεται στους ασθενείς του σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας τους και μόνο. Δυστυχώς, ναι, έχουμε λάβει πολλά παράπονα και πολλοί από εμάς που δουλεύουμε μέσα στο σύστημα το ζούμε καθημερινά. Θεωρούμε σημαντικό οι γιατροί να αποδεσμευτούν από την όποια γραμματειακής φύσεως αρμοδιότητα, το λογισμικό σύστημα να γίνει πιο φιλικό προς τον χρήστη και το χρονίζον ζήτημα των καταχρηστικών παραπομπών να επιλυθεί οριστικά. ­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.